Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Opatření Ostrava - vyhodnocení

Ostrava: první trestní stíhání 

Opatření II.JPGV průběhu neděle pokračovali ostravští policisté v úkonech, jež souvisí s dokumentací protiprávního jednání, k němuž došlo v sobotu 24. 8. 2013 odpoledne při protestních akcích občanů v Ostravě. Do služby byli nasazeni další policisté, aby bylo možné zajistit obligatorní úkony trestního řízení. Policisté realizovali výslechy zadržených, zajištěných osob či dalších osob zúčastněných v trestním řízení. Bylo provedeno ohledání míst činů a jejich dokumentace.

Při zákroku bylo v sobotu omezeno na osobní svobodě celkem 62 osob, podezřelých z různého protiprávního jednání. Důvody pro zajištění či zadržení osob pominuly, tudíž na osobní svobodě není omezen po sobotním zákroku nyní již nikdo.

Před námi jsou teď desítky analýz všech zajištěných obrazových materiálů, znamenající v konečném důsledku konkrétní důkazy protiprávního jednání jednotlivých osob, útočících často z davu na policisty. Nicméně díky množství již provedených úkonů zahájili ostravští policisté i první trestní stíhání osob.
Mezi prvními si tak vyslechl obvinění 20letý muž. Policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání pro zločin násilí proti úřední osobě a přečin výtržnictví. Pachateli tohoto skutku hrozí v krajním případě trest odnětí svobody až na šest let.

Podezřelý neměl uposlechnout výzev policistů směřujících k zamezení protiprávního jednání a měl útočit na policisty. Muž je podezřelý, že na policisty házel předměty, kamení a opakovaně zasáhl zakročující policisty. Policisté zajistili také kovový předmět tzv. boxer a mobilní telefon muže. Podezřelý měl nejen útočit na policisty, házet různé předměty, současně si měl toto jednání i natáčet prostřednictvím mobilního telefonu. Obviněný uvedl, že původně se šel na protesty, avizované prostřednictvím internetu, podívat ze zvědavosti. Následně se nechal strhnout atmosférou a jednáním davu. V době výslechu svého jednání litoval a policistům se omlouval.

Opatření IA sdělení podezření pro přečiny násilí proti úřední osobě a výtržnictví si vyslechl také další 20letý muž, podezřelý z útoku vůči policistovi. Muž se měl rozběhnout a kopnout do štítu zakročujícího policisty. Na policisty měl také opakovaně křičet a směřovat k nim dotazy typu, proč chrání minoritní část obyvatel. Pachateli skutku hrozí trest odnětí svobody až na čtyři léta. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení.

Třetí, 52letý muž je podezřelý, že na veřejnosti značně vulgárně napadal a urážel zakročující policisty. Po výzvě k zanechání protiprávního jednání reagoval podezřelý dalšími urážkami, přičemž policistu vulgárně zařadil k majoritní společnosti. Muž byl obviněn z přečinů hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a výtržnictví. Vzhledem k faktu, že byl odsouzen mimo jiné i pro přečin výtržnictví, hrozí mu trest odnětí svobody až na tři léta.

Další prověřování pokračuje, není vyloučeno, že po analýzách pořízených obrazových záznamů se počet podezřelých osob ještě navýší. Stejně se budou zřejmě postupně zvyšovat počty dalších obviněných osob. Nutno dodat, že desítky přestupků budou oznámeny ke správnímu řízení.
 

Odkazy na předchozí tiskové zprávy naleznete zde

por. Mgr. Gabriela Holčáková

26.8.2013

vytisknout  e-mailem