Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Opatření na Velikonoce

KRAJ: (Aktualizované informace) V terénu budou dopravní i pořádkoví policisté. 

Shrnutí bez pondělí: Počet dopravních nehod se zastavil na čísle 68, nikdo při nich nezemřel, 2 lidé byli zraněni těžce. Ve třinácti případech naměřili policisté účastníkem alkohol jak v přestupkové, tak v trestní rovině.  Celkem 56 řidičů usedlo za volant či řidítka pod vlivem akoholu, 10 pod vlivem drog. Podíl dopravních nehod s účastníkem pod vlivem alkoholu se za toto období zdvojnásobil (orpoti průměru od začátku roku).

17.4. Za neděli řešili jihomoravští policisté 12 dopravních nehod, u 3 z nich hrál roli alkohol. Pod jeho vlivem jelo 18 řidičů., dva řídili pod vlivem drog.

16.4 Během soboty řešili policisté další tři nehody pod vlivem alkoholu, rekordmankou byla žena na Brněnsku, která nadýchala 3,5 promile po zkonzumování láhve vodky. Její kolize, kdy nacouvala do železné brány, si všiml náhodný svědek, který přivolal na místo policisty. Vypátrán byl i řidič, který na Břeclavsku odjel od podobné nehody, ten  nadýchal "jen" 1,58 promile. Za sobotu přibylo celkem 14 dopravních nehod. 11 řidičů jelo pod vlivem alkoholu (38 od začátku opatření), 2 pod vlivem drog (8). 

15.4. Policisté za první dva dny opatření evidují již 6 dopravních nehod s účastníkem pod vlivem alkoholu, naštěstí bez tragických následků. Počet nepoučitelných řidičů s alkoholem se prozatím zastavil na čísle 27, pod vlivem drog jelo 6 řidičů. V poměrně hustém pátečním provozu přibylo jen 13 dopravních nehod řešených policisty.

V podvečer zajistili jihomoravští policistré 14 migrantů ve věku od 18 do 47 let původem ze Sýrie. Jejich cesta dskončila pravděpodobně u dálníce D2 mezi Blučinou a Měnínem. Z nezbytnými procesními úkony nám pomáhají i policisté z jiných krajů.

14.4. Ve čtvrtek policisté na jihomoravských silnicích řešili 9 řidičů pod vlivem alkoholu, 2 řidiči jeli pod vlivem drog. Ve třech případech byly návykové látky hlavní příčinou dopravní nehody. Největší hodnotu, téměř tři promile, ukázal přístroj muži na Vyškovsku, který si bez vědomí majitele vypůjčil dodávku. Po té, co naboural dvě zaparkovaná auta neunikl pozornosti policisty, který měl právě volno. Ten za ním vyrazil a zadržel ho do příjezdu kolegů. Škoda byla vyčíslena zatím na 100 tisíc korun, za ohrožení pod vlivem návykové látky a neoprávněné užití cizí věci hrozí viníkovi tříletý trest odnětí svobody. 

Na silnicích jsou již pravidlem zvýšené kontroly, důraz bude kladen především na zákaz požívání alkoholu a návykových látek u řidičů, dodržování stanovených rychlostních limitů či používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů  dětí. Přes každoročně avizované kontroly se stále najdou za volantem hazardéři, které dopravní či pořádkoví policisté přistihnou při páchání přestupku nebo trestného činu. Dohlédneme ale také na rozjezd na svátky (středa- prázdniny ve školách, čtvrtek) a samozřejmě na návrat, který bývá nejsilnější v pondělí odpoledne.  Se silným provozem mohou řidiči počítat tradičně na hlavních tazích a na výjezdech či vjezdech do větších sídel.

Řidiči by si měli na silnicích počínat zvlášť ohleduplně, na cesty vyrazí i sváteční řidiči a lze očekávat také vyšší počet chodců, cyklistů i motocyklistů. Samozřejmostí je dodržování pravidel silničního provozu. Doporučujeme vyrazit s předstihem a věnovat se řízení. Při dojíždění do kolon nezapomeňte zapnout výstražná světla.

13.04.2022, mjr. Pavel Šváb

vytisknout  e-mailem