Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Opakovaně volal na tísňovou linku

LITOMĚŘICKO – Blokoval jí bezdůvodně… 

Na tísňovou linku 158 volal v uplynulém týdnu dvaačtyřicetiletý muž z Roudnice nad Labem, který obtěžoval obsluhu linky zlomyslným voláním a vulgárními výrazy. Policistou byl upozorněn, že se dopouští nezákonného jednání a blokuje tísňovou linku. Muž přesto ve volání z jedné roudnické telefonní budky pokračoval. Na místo byla vyslána hlídka, která muže bezprostředně po ukončení hovoru zadržela. Ukázalo se, že jde o známou firmu. Muž se dopouštěl zlomyslného volání na tísňovou linku opakovaně a to minimálně ve 20 případech. Za přestupkové jednání může Český telekomunikační úřad uložit v krajním případě pokutu až 200 tisíc korun.

S obdobným jednáním jsme se v uplynulém roce setkali také v měsíci lednu, kdy volal silně podnapilý 37letý muž z Libochovicka na linku 158 a dožadoval se policejní hlídky, která ho měla odvézt domů.

Dále evidujeme případ zlomyslného volání na linku 158 z měsíce listopadu 2018. Tehdy 39letý muž oznámil loupežné přepadení na ulici před domem. Z následného šetření vyplynulo, že oznámení se nezakládá na pravdě a dotyčný si celý incident vymyslel. V obou případech šlo rovněž o přestupkové jednání dle zákona o elektronických komunikacích.

Osoba zneužívající tísňovou linku se vystavuje hrozbě citelného finančního postihu a tento člověk si patrně neuvědomuje, že zatímco zcela zbytečně blokuje telefonní linku tísňového volání, rychlou pomoc může potřebovat někdo jiný.

Litoměřice, 29. 1. 2019, nprap. Pavla Kofrová

tisková mluvčí KŘP Ústeckého kraje

oddělení tisku a prevence Litoměřice

tel.: +420 974 436 207

email: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz

vytisknout  e-mailem