Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Opakovaně řídila pod vlivem alkoholu

MĚLNICKO - Policisté oddělení hlídkové služby opakovaně zastavili řidičku pod vlivem alkoholu. 

Poprvé kontrolovali šestatřicetiletou řidičku dne 19. listopadu 2020 v nočních hodinách v Mělníku v ulici Mladoboleslavská. Na výzvu předložila veškeré doklady k řízení a provozu vozu. Policisté u ní provedli dechovou zkoušku. Ta byla pozitivní. Opakovaně nadýchala kolem dvou promile. Řidička s naměřenými hodnotami souhlasila, lékařské vyšetření s odběrem biologického materiálu nepožadovala. Další jízda jí byla na místě zakázána. Policisté jí na místě zadrželi řidičský průkaz.

Následujícího dne téměř hodinu po půlnoci ji policisté kontrolovali v ulici Mýtní v Mělníku. Tentokrát jí naměřili kolem 1,6 promile.

Žena je podezřelá z ohrožení pod vlivem návykové látky,  za což mu hrozí trest odnětí svobody na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Alkohol za volant nepatří!!

Alkohol se po požití nápoje, který jej obsahuje, postupně dostává z trávicího systému do krve. Protože není v organismu ve větším množství běžně přítomen a lze jej tak pokládat za cizorodou látku – drogu –, snaží se jí tělo odbourat. Záleží na mnoha faktorech, které ovlivňují rychlost, s jakou se alkohol z těla vyloučí. Vyloučení části alkoholu probíhá prostřednictvím dechu, potu a moči. Zbytek je zpracován v trávicím systému. Mezi hlavní faktory, které mají na mechanismus odbourávání alkoholu z těla vliv, patří výška, hmotnost a pohlaví, stejně jako např. rychlost s jakou alkohol přijímáme. Za hodinu se tělo může zbavit zhruba 0,1 promile. Není přitom důležité, zda člověk spí nebo sportuje. Ani černá káva nebo tučná jídla zde nemají potřebný účinek. A nějaká zázračná pilulka proti opilosti neexistuje.

Dalším nebezpečím, které mnoho řidičů často podceňuje, je záludný zbytkový alkohol a následná „kocovina „s celkovým útlumem. Výsledky výzkumů jasně ukázaly, že již hodnota kolem 0,2 promile v krvi způsobuje prokazatelné zhoršení schopnosti řídit. Vzrůstá tendence riskovat, nepřiměřeně se zvyšuje sebedůvěra, zhoršuje se schopnost rozeznat pohybující se světla a také se špatně odhadují vzdálenosti.

Nebezpečnou jízdou, bezohledností řidičů a nedodržováním předpisů dochází k vážným dopravním nehodám. Všichni účastníci silničního provozu si musí uvědomit, že porušováním dopravních předpisů a stoupající agresivní jízdou není možno zajistit bezpečnost v silničním provozu. I přes veškerou snahu policistů prováděním dopravních akcí a zvýšeným dohledem na pozemních komunikacích není na našich silnicích úplně bezpečno, neboť především řidiči a všichni účastníci silničního provozu musí být ohleduplní a mít společný zájem, a to je snížit počet dopravních nehod na našich silnicích.

por. Mgr. Markéta Johnová 
24.11.2020

vytisknout  e-mailem