Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Slovo úvodem

Vítáme Vás na internetových stránkách Obvodního oddělení Policie ČR Rychnov nad Kněžnou. Cílem těchto stránek je pravidelné zveřejňování aktualit o službě Obvodního oddělení Rychnov nad Kněžnou a prezentace naší práce široké veřejnosti města Rychnov nad Kněžnou a okolních obcí.
Naším základním cílem je ochrana bezpečnosti a pořádku ve společnosti, prosazování zákonnosti, ochrana práv a svobod občanů, potírání trestné činnosti a usilování o trvalou podporu a důvěru veřejnosti.

npor. Bc. Josef Daníček
vedoucí obvodního oddělení 

  
RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

 

Zámek a podzámčí - P- BednářZámek a podzámčí - P- Bednář
Zátiší rychnovského zámkuZátiší rychnovského zámku
Kostel Nejsvětější Trojice - foto P.BednářKostel Nejsvětější Trojice - foto P.Bednář
Kolowratská zvonice - foto P.BednářKolowratská zvonice - foto P.Bednář

Město v podhůří Orlických hor se rozkládá převážně při levém břehu řeky Kněžné. První dochovaná písemná zmínka o něm pochází z roku 1258. Pro Rychnov bylo příznačné především soukenictví a plátenictví, zdejší výrobky byly známé po celé střední Evropě. Tradice textilní výroby sahá až do 14. stol. Dominantu města tvoří zámek z let 1676-1690, jeden z největších barokních celků východních Čech. Po ukončení nájezdu Švédů v roce 1640 získává rychnovské panství rod Kolowratů Krakovských-Libštejnských. Te se zasloužil o překrásnou podobu zámku ve slohu renesance s pozdější barokní úpravou, kterému místní přezdívají „rychnovské Hradčany“ a kde také sídlí Muzeum a galerie Orlických hor. Na zámek navazuje v přilehlém romantickém areálu kostel Nejsvětější Trojice a pozdně renesanční čtyřboká zvonice z roku 1604 se zvonem Kryštof. Zvon o váze 7200 kg je po pražském Zikmundu a hradeckém Augustinu třetí největší v Čechách.
Nejstarší dochovanou stavbou v Rychnově je nedaleko Starého náměstí stojící raně gotický kostel sv. Havla. Přímo na Starém náměstí najdeme barokně - klasicistní radnici z roku 1804 s fungujícím věžním hodinovým strojem. Nad jejím vchodem je umístěna pamětní deska M. D. Rettigové, která zde v letech 1824-1834 a žila a dopsala "Domácí kuchařku". V proslavené radnici nesmí uniknout naší pozornosti oblíbené a hojně navštěvované Muzeum hraček.
Nedaleko Starého náměstí si v příjemném malém parku můžeme prohlédnout pozoruhodnou kapli Proměnění Páně. Opačným směrem od Starého náměstí – směrem k budově Policie ČR - stojí v bývalé židovské čtvrti zachovalá, zrekonstruovaná synagoga. V ní návštěvníci objeví Regionální židovské muzeum Podorlicka a Památník Karla Poláčka, rychnovského rodáka, spisovatele a novináře. Svědectví o životě zdejší židovské komunity můžeme naleznout i na místním židovském hřbitově, kde je umístěn i Památník obětem nacismu.
Při procházce Rychnovem nad Kněžnou můžeme spatřit i cenná díla barokního sochařství. Zajít můžeme i k místům bývalého piaristického latinského gymnázia z roku 1714. Z významných rodáků a žáků zdejšího gymnázia vzpomeňme třeba prvního profesora české řeči a literatury na pražské univerzitě F. M. Pelcla, překladatele řeckých klasiků Otmara Vaňorného a hudební skladatele Anatola Provazníka, Vratislava Vycpálka a také známého hudebního skladatele, zpěváka, herce a právníka Jiřího Šlitra.
Město je správním centrem CHKO oblasti Orlické hory, milovníci přírody můžou také navštívit Památník Karla Plachetky a jeho skvělou ornitologickou expozici.
Rychnov nad Kněžnou je také jedním z hlavních středisek kulturního a společenského života regionu, známé jsou - tradiční filmařská soutěž Rychnovská osmička, Šlitrovo jaro s hostujícím divadlem Semafor, Hudební slavnosti Gabriely Beňačkové nebo netradiční provedení divadelních představení v rámci Poláčkova léta. Své místo už si na konci letních prázdnin našel Řemeslný jarmark a dividílkování, v čase adventním se stala hojně navštěvovanou regionální výstava betlémů z Orlických hor a Podhůří.
Bývalé okresní město je pro svou polohu přirozeným východiskem turistických tras do Orlických hor, především do středisek lyžování a turistiky. Ale i blízké okolí města, jeho malebnost a romantická zákoutí lákají k procházkám. Jistě nás nezklame pobyt v příměstské rekreační oblasti s koupalištěm Včelný, kde je pro všechny zájemce k dispozici naučná stezka a cyklotrasa přírodním parkem lesa Včelný končící až u malé pohádkové přehrady Ivanské jezero.
por. Mgr. Alena Kacálková

vytisknout  e-mailem