Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zpravodajství - archiv

 Zpravodajství do 30.10.2009

30. 10. 2009

Krade se všechno
Policisté Obvodního oddělení Policie ČR v Novém Městě nad Metují vyšetřují v posledních týdnech větší množství krádeží. Dnes se krade vše a v kterékoliv denní době. V restauracích  cigarety, alkohol a peníze. V zemědělských objektech nafta, elektrosoučástky a stroje. V nákupních střediscích hlavně peněženky s platebními kartami. V panelových domech ze sklepů alkohol a hlavně jízdní kola. A přitom by šlo ve většině případů krádeží předejít. Podceňují se způsoby elektronického zabezpečení, chybí peníze na noční hlídače, paneláková anonimita a lhostejnost zlodějům dost nahrává, v nákupních střediscích často chybí kamerové systémy, které by ochránili zákazníky a usvědčili zloděje.
npor.Bc. Zbyněk Richter

 

21. 10. 2009
Hyeny  útočí
Policisté Obvodního oddělení Policie ČR v Novém Městě nad Metují se stále více setkávají s trestnou činností páchanou na seniorech. Mají zdokumentováno několik případů z nedávné doby, ve kterých se pachatelé, většinou ve skupinách, zaměřili na seniory. Zejména se jedná o obce v okolí Nového Města nad Metují. Pachatelé se snaží pod různými záminkami vloudit do domů senioru, např. prodej výhodného zboží, různé charitativní projekty, žádost o pomoc v nouzi, atd. Scénař je vždy dále totožný, jeden pachatel zabaví seniora a zbytek skupiny rychle "vyčistí" byt. To, že senioři byli okradeni mnohdy zjistí až po delším čase. Dost často tyto hyeny okradou seniory o celoživotní úspory. Ve většině případů se jednalo o skupiny pachatelů, kočující naším krajem, z ciziny - např. Slovenska, Polska, Rumunska a Ukrajiny. Policie žádá seniory o spolupráci. Pokud se ve Vaší obci objeví podobné podezřelé osoby, informujte prosím Policii ČR na lince 158 nebo zástupce obcí. Poznamenejte si jak podezřelé osoby vypadaly a jakým vozidlem jezdí. Pomůžete tak k jejich odhalení.
npor. Bc. Zbyněk Richter
17.10.2009

Nové trendy kriminality - vyděrači mezi námi?
Policisté Obvodního oddělení Policie ČR v Novém Městě nad Metují vyšetřují dva případy násilné kriminality, se kterými se v našem městě často nesetkávali. Hned dvakrát během jednoho týdne byl policisty dokumentován případ vydírání. Oba případy se staly nezávisle na sobě, ale mají společné znaky psychického a fyzického násilí. Jeden případ se již podařilo zdárně ukončit a okresní státní zástupce podal na pachatele obžalobu k soudu. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na tři léta. Druhý případ se stále vyšetřuje.
npor. Bc. Zbyněk Richter

9.10.2009

Jízdní kola pořád v kurzu
I přesto, že cyklistická sezona je pomalu u konce, policistům Obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují, bylo nahlášeno odcizení hned dvou kusů jízdních horských kol ze společných prostor z panelového domu v Novém Městě nad Metují v několikatisícové hodnotě. Po pachateli či pachatelích krádeží policisté pátrají.
prap. Michal Minárik

30.9.2009

Nález munice
Tento týden přijali policisté obvodního oddělení  policie oznámení nálezu nevybuchlé munice v okolí Nového Města nad Metují. Na místo byl přivolán policejní pyrotechnik, který potvrdil, že se jedná o nevybuchlou minu do minometu, pocházející z období druhé světové války, a je německého původu. Po zadokumentování a ohledání okolí byla nalezená munice odvezena k odbornému zničení.
prap. Michal Minárik


25. 9. 2009

V okolí řádí rádoby motorkář
Policisté obvodního oddělení policie v Novém Městě nad Metují v poslední době vyšetřují oznámení krádeží vloupáním a  neoprávněného užívání motorových vozidel. To vše v části Nového Města nad Metují-Spy. V jednom případě se jednalo o dvě čtyřkolky a v druhém o silniční motocykl. Naštěstí v obou případech byla vozidla nalezená ukrytá nedaleko od vloupání, čímž vznikla minimální škoda na vozidlech na spínacích skříňkách, a vyšší na nemovitostech.
prap. Michal Minárik


11.9.2009

Aby Vás nákup nevyšel dráž
Policisté chtějí varovat občany před krádežemi peněženek. V současné době se množí oznámení o krádežích peněženek s finanční hotovostí a doklady při nákupech v supermarketech. Okradení se většinou  dle vlastního vyjádření na krátkou dobu vzdálí od košíku, nebo jsou zabráni do prohlížení vystaveného zboží. Právě taková malá chvilička stačí zlodějíčkům, vybaveným drzostí a "šikovnými" prsty, aby si přivydělali a rychle se přemístili jinam. Z již objasněných případů je zřejmé, že pachatelé bývají dobře organizováni, takže když někdo v obchodě zjistí krádež, je jeho peněženka již dávno, odnesena přes několik dalších lidí, venku z obchodu.
prap. Michal Minárik


4.9.2009

Opět lákají jízdní kola
Policisté z Obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují tento týden přijali oznámení o vloupání do sklepních kójí v panelových domech. Ve dvou případech byla odcizena jízdní kola. Jako již v minulosti, zloději poškodili zámky ve dveřích až za vchodovými dveřmi. Je sice možné, že pachatel překonal zamčené vstupní dveře bez jejich poškození, ale spíše je pravděpodobné, že sami obyvatelé nebyli dostatečně důslední v zamykání hlavních vchodových dveří. Sami policisté mají zkušenost, že hlavní vchodové dveře při příjezdu policie na místo bývají odemknuté, nebo dokonce zajištěné rohožkou, stejně tak i spojovací dveře sklepních prostor mezi vchody. Obyvatelé domu přesto svorně tvrdí, že všichni za sebou zavírají a zamykají. Na nedůslednost některých svých sousedů pak bohužel obvykle doplatí ti, kteří mají uskladněné ve sklepních kójích cennější věci a vchodové dveře skutečně vždy zamykají. Po pachatelích krádeží, kterým v případě dopadení hrozí až dva roky za mířžemi nebo peněžitý trest, nyní policisté pátrají.
prap. Michal Minárik


31.8.2009

Podvod při internetové aukci
Na Obvodní oddělení Policie v Novém Městě nad Metují oznámil poškozený občan, že při internetové aukci vydražil dva počítače, dohromady za necelých jedenáct tisíc korun. Stanovenou částku převedl na účet prodávající osoby, ale žádné zboží neobdržel ani po několika urgencích. Na diskusním fóru se dozvěděl, že prodávající dluží zboží již více občanům po celé republice, kdy by mohlo jít i o statisícový podvod. Policisté případ zaevidovali a prošetřují jako podvod, kdy pachateli může hrozit podle výše způsobené škody trest od půlročního vězení až po několikaleté odnětí svobody.
prap. Michal Minárik


28.8.2009

Zmizel svatý Václav
Policisté z Obvodního oddělení Policie v Novém Městě nad Metují přijali oznámení, že byla odcizena pískovcová soška Svatého Václava, která byla umístěna na podstavci křížku za křižovatkou u Základní školy v Krčíně. Jedná se o necelý metr vysokou sošku se sepnutýma rukama. Škoda je zatím vyčíslena na dvěstěpadesát tisíc korun. Pokud skončila někde v zahrádce, jedná se o opravdu vzácnou dekoraci. 
prap. Michal Minárik


11.8.2009

Další varianta na "Nemyslíš - zaplatíš" aneb mladíci počítali až se přepočítali
Uplynulý víkend probíhalo v Novém Městě nad Metují a jeho okolí několik akcí. Na jednu z nich do nedaleké obce přijeli dva mladíci. S ostatními, kteří v místě konání stanovali, vesele popíjeli alkoholické nápoje.  Vůbec si zřejmě neuvědomili, že oni dva přijeli motorovým vozidlem. Když pak chtěli domů, začali počítat. Rozhodli se, že kdo toho vypil míň, bude řídit. Zvolený mladík sedl za volant a vyrazili k domovu. S velkým štěstím, že se nic nestalo, se jim podařilo ujet několik kilometrů k Novému Městu nad Metují.  Na kraji města je ke kontrole zastavila policejní hlídka. Provedenou dechovou zkouškou policisté zjistili v řidičově dechu alkohol, kontrolou dokladů zase pro změnu skutečnost, že podnapilý mladík za volantem nevlastní řidičský průkaz, s čímž se kamarádovi, který mu předal klíčky od vozidla, nesvěřil. Policejní vyšetřovatel mladíkovi sdělil obvinění z trestných činů řízení motorového vozidla bez oprávnění a ohrožení pod vlivem návykové látky. Sečteno a podtrženo - v konečném součtu by zpáteční cesta vyšla levněji taxíkem v luxusní limuzíně.
prap. Michal Minárik


31.7.2009

Zapomněli zaplatit?
Na Obvodní oddělení policie v Novém Městě nad Metují oznámila obsluha benzínové čerpací stanice nedaleko u Nového Města nad Metují, že zde měli kočovné zákazníky. Jeden zabavil obsluhu a ostatní bezostyšně brali vystavené zboží a odnášeli je ven do zaparkovaného vozidla. Jejich zlodějské jednání zjistila obsluha, až když si prohlédla záznam z kamerového systému, neboť jí přišlo podezřelé, že si nikdo nic nekoupil, měli jen spoustu dotazů, a na vzadu vystavené zboží v tu chvíli neviděla. Po provedené inventuře pracovníci čerpací stanice zjistili, že si odnesli zboží za pár tisícovek. Po strakách nyní policisté pátrají.
prap. Michal Minárik


13. 7. 2009 

Hasiči žízně 
V minulém týdnu řidiči vozidel , kteří havarovali v okolí Nového Města nadMetují, hasili svojí žízeň alkoholem více než by bylo zdrávo. Policisté byli přítomni u několika dopravních nehod, které zavinili řidiči pod vlivem alkoholu. Hodnota naměřená v dechu podnapilých řidičů téměř vždy překračovala výši dvou promilí. Lze jen poděkovat náhodě, že tyto nehody neskončily vážnými zraněními nebo ztrátami na životech. Podnapilí řidiči byli obviněni ze spáchání trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky a hrozí jim i  ztráta svobody až na dobu tří let.
npor. Bc. Zbyněk Richter


3.7.2009

Podvodnice s textilním zbožím
Nedávno policisté obvodního oddělení policie v Novém Městě nad Metují přijali oznámení, že se zatím neznámá žena dopustila podvodu na prodavačce v jedné prodejně v Novém Městě nad Metují a vymámila z ní několikatisícovou částku. Neznámá žena přišla do prodejny s tím, že vedoucí si objednala sady ručníků v hodnotě několika tisíc. Dokonce měla i dost drzosti fingovat telefonický hovor s vedoucí, že jí má prodavačka z kasy vydat několika tisícovou částku za zboží. Ručníky znalec později ohodnotil na pár stovek. Policisté si naštěstí věděli rady, ihned zahájili vyšetřování a začali prvním krokem, zjištění identity pachatelky. Protože mají v prodejně nainstalovaný kamerový systém, policie si hned vyžádala záznam z inkriminované doby. Ten byl rozeslán elektronicky po různých útvarech celé republiky a zanedlouho již žena měla nejen jméno, ale i bohatou minulost. Zároveň se ozvalo několik dalších oddělení policie, kde již podobné případy s neznámou ženou také vyšetřovali. Tak se snad podaří ženě překazit zatím úspěšnou šňůru podvodů. Otázkou ale zůstává, zda podvedené prodavačky, které nesou hmotnou zodpověnost, své peníze, které musely uhradit, někdy uvidí.
prap. Michal Minárik


26. 6. 2009

Nejen báječní muži mají kliku
Policisté obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují přijali kuriózní oznámení. Občané nahlásili, že frekventovanou křižovatkou v Krčíně projelo, a to hned dvakrát, vozidlo bez řidiče. Škodovka, původně zaparkovaná u krajnice před restaurací, opustila náhle parkovací místo a ujela několik desítek metrů ke křižovatce  a tu, "přednost nepřednost", projela. Křižovatka, která bývá často ucpaná velkým provozem vozidel,  milosrdně auto bez řidiče propustila na druhou stranu. Výjimečný okamžik štěstí, to však ještě nebyl všechno. Škodovka za křižovatkou pokračovala setrvačností přímým směrem do kopce a pak sjela opět do křižovatky. To  ji už ale zpozorovalo, rukama zachytilo a znehybnilo několik kolemjdoucích. Všichni přítomní, stejně jako přivolaní policisté, byli šokovaní, že se v této opravdu frekventované křižovatce nikomu nic nestalo. Dále již situace pozbyla dramatičnosti, policisté předali vozidlo zpět zjištěné řidičce a vše dořešili uložením odpovídající sankce v rámci přestupkového řízení. Policisté si tak mohou uložit do paměti jeden z mála případů na této křižovatce, který skončil bez zranění a se šťastným koncem.
prap. Michal Minárik

19. 6. 2009

Děkujeme všímavým občanům
Tento týden byl za pomoci všímavých občanů v Novém Městě nad Metují přistižen přímo při krádeži hlídkou Městské policie, muž z Trutnovska, který se vloupal do novinového stánku. Policisté z obvodního oddělení Nové Město nad Metují na místě zjistili dalšího muže, sedícího v nastartovaném motorovém vozidle,  který spoluúčast na vloupání odmítal.  Zadrženého předali kriminální policii v Náchodě, která jeho počínání prošetřuje.  I  když se jednalo o anonymní telefonát, i tak pomohl překazit vloupání a způsobení ještě větší škody než vznikla zničením zámků a mříží.
prap. Michal Minárik


12. 6. 2009 

Chtěla si půjčit, ale nakonec svoje poslední peníze věnovala
Policisté z obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují tento týden přijali oznámení o podvodném vylákání peněz. Poškozená uvedla, že sháněla půjčku, kde bylo podmínkou složení finanční částky ve výši čtyř a půl tisíce korun. Po složení uvedené zálohy na dohodnutý účet, která měla pokrývat náklady na vyřízení, se však poškozené již nikdo neozval a nedošlo ani k sepsání smlouvy. Z výhodně vyhlížející nabídky se tak nakonec vyklubalo podvodné vylákání peněz. Policisté proto doporučují - vždy je lepší důkladně prověřit, jak jsou s nabídkou spokojeni ostatní a zda se jedná o solidní jednání. Peníze předané předem bez nějaké smlouvy se již těžko vymáhají zpět. Policisté případ zaevidovali a po podvodníkovi pátrají.
prap. Michal Minárik
 

5. 6. 2009

Rušný květen
V měsíci květnu se policisté obvodního oddělení Nové Město nad Metují podíleli na zajištění Kinderfestu, Dni dětí, který byl pořádán v rámci slavností s partnery z Hildenu. Dále vyšetřovali několik vloupání do firem v blízkém okolí Nového Města nad Metují, zajišťovali několik vážných dopravních nehod a řešili drobné krádeže. Ve vytipovaných restauračních zařízeních provedli kontrolu prodávání alkoholu mládeži a uspořádali několik besed v základních školách. Se školáky debatovali na témata týkající se bezpečného a nebezpečného chování, zejména pak drobné kriminality a či zneužívání drog.
prap. Michal Minárik


22. 5. 2009

Oloupil seniorku - neviděli jste někdo lupiče s ukradenou taškou ?
V úterý 19.5.2009 ve 12.20 hodin stálá služba Obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují přijala přes tísňovou linku oznámení, že v okrajové části města, v Leštinské ulici, došlo k loupeži.  Policisté na nic nečekali a vyrazili na místo. Tam našli ještě roztřesenou seniorku s jízdním kolem. Policisté zjistili, že starší paní, která krátce po dvanácté hodině šla po ulici a vedla své kolo, ohrožoval mladík nožem a požadoval po ní vydání tašky s peněženkou. Seniorka ze strachu mladíkovi vše vydala a v okamžiku, kdy se dal lupič na útěk, začala křičet o pomoc. Poštovní doručovatelka, která volání slyšela z vedlejší ulice, pak přivolala policii. Podle popisu okradené paní ji oloupil mladík, přibližně 180 cm vysoký, v tmavém oblečení, na hlavě měl kapuci a na zádech tmavý batoh. Policie v této souvislosti žádá občany, kteří by mohli cokoli úvést k osobě pachatele, ať své informace sdělí policistům na lince 158 nebo osobně či telefonicky na jakékoli policejní služebně.
prap. Michal Minárik


15. 5. 2009

Zloděj se po domě pohyboval jako duch
Na Obvodní oddělení policie v Novém Městě nad Metují byla oznámena krádež v rodinném domě. Zatím neznámý pachatel přes noc v obydleném domě, bez viditelných známek násilného vniknutí, odcizil finanční hotovost a šperky za bezmála třicet tisíc korun. Šetření případu je na začátku, po pachateli, který se zjevil jako duch a stejně tak i zmizel, policisté pátrají. Jednou z možných verzí je i ta, že zloděj se do domu dostal nezajištěným zadním vchodem. Policisté proto varují: "V nadcházejících letních měsících byste při větrání měli dobře uvážit i možnost nezvané návštěvy přes otevřený balkón, nezajištěné francouzské okno nebo pootevřený zadní vchod."
prap. Michal Minárik


 7. 5. 2009

Nenastoupíš - stejně tě najdeme a navíc zaplatíš
V uplynulých dnech byl policisty z obvodního oddělení Policie v Novém Městě nad Metují vypátrán a dopraven do věznice mladý muž, na kterého vydal soud příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Protože se mladík sám nedostavoval na výzvu k nástupu trestu, dopustil se tím dalšího trestného činu, a to maření úředního rozhodnutí a vykázání. Jeho další protiprávní jednání bude zpracováno ve zkráceném přípravném řízení a výsledek mu bude přičten k již stanovenému trestu. 
prap. Michal Minárik


30.4.2009

Vyšetřování ukončeno - záhada balíku objasněna !
Poněkud kuriózní případ ztraceného balíku řešili novoměstští policisté. V úterý 28. 4. 2009 byl poctivým nálezcem předán na Obvodní oddělení policie v Novém Městě nad Metují balík. Podle vyjádření nálezce mohl krabici ztratit řidič nějaké přepravní společnosti. Policisté  převzetí balíku zaevidovali, uložili jej do skladu a začali pátrat po možném majiteli. Jako odesílatel byla na balíčku uvedena německá firma a jako adresát firma z Pardubic. Tam policistům potvrdili, že od uvedené firmy zboží odebírají a čekají zásilku. Dalším prověřováním v místě nálezu bylo po několika hodinách zjištěno, že v místě nálezu je firma, která odebírá zboží od uvedené pardubické firmy.

Rozzuzlení již bylo nadosah, policisty však čekalo přece jen překvapení. Po zkontaktování majitelů zdejší firmy se dozvěděli, že obal již dávno neskrývá zboží, objednané z ciziny. Rodinný příslušník zdejšího živnostníka totiž použil krabici od zboží k zabalení věcí na charitní sbírku, což na krabici nebylo vyznačeno. V ten samý den probíhal svoz charitní sbírky, a tak shodou více okolností došlo k popsané situaci. Balíček, který byl po řádném vysvětlení všech souvislostí vydán jeho majiteli, byl druhý den odvezen při opakovaném svozu, tentokrát snad už opravdu do charitní sbírky.
prap. Michal Minárik


24.4.2009

Vloupání do kanceláří
Tento týden byly  na obvodní oddělení Policie ČR v Novém Městě nad Metují oznámeny dva případy vloupání do firem, s následným odcizením počítačových sestav. I když i pro firmy je škoda na odcizených věcech nezanedbatelná, mnohy firmy mrzí více ztracený obsah než obal. S počítači, na kterých zaměstnanci pracují, jsou totiž většinou odcizena i data důležitá pro chod firmy, nebo pro její část. Zloději proto poškozeným, pokud nemají svá data zálohována, následně způsobí větší škodu na prostojích, spojených se  zprovozněním systému, než samotnou krádeží výpočetní techniky.
prap. Michal Minárik.


17.4.2009

Falešný účetní
Tento týden přijali policisté z obvodního oddělení policie v Novém Městě nad Metují, oznámení  podvedeného seniora.  V Bohuslavicích využil neznámý pachatel nepozornosti starší ženy, které tvrdil, že ji nese přeplatek za elektřinu. Tvrdil, že má pouze pětitisícovou bankovku, na kterou potřebuje vrátit čtyři tisíce korun. Když mu žena požadovanou částku předala odešel údajně do vozidla ještě pro razítko, ale místo toho odjel pryč jak se čtyřmi tisíci tak i s pětitisícovou bankovkou. Tím okradl ženu o čtyři tisíce korun. Na muži prý nebylo nic nápadného pouze to, že mluvil špatně česky. Při platbě by měli být občané obezřetní, většinou vše chodí fakturou a je požadována platba složenkou, nebo převodem z účtu.
prap. Michal Minárik


10.4.2009

Vloupání do obchodu
V tomto týdnu policisté obvodního oddělení Nové Město nad Metují ve spolupráci s policisty z obvodního oddělení Náchod a kriminalisty zadrželi dva muže v motorovém vozidle.  Bylo vyhlášeno pátrání po pachatelích vloupání do obchodu v Novém Hrádku. Pachatelé byli zastaveni hlídkou z Nového Města nad Metují při silniční kontrole v nočních hodinách v okolí Nového Hrádku. Kontrolou zastaveného vozidla bylo zjištěno, že jeden z osádky je policistům známá firma a skutečně se ve vozidle nachází kradené zboží. Uvedení muži jsou podezřelí z dalších vloupání i v sousedních okresech.
prap. Michal Minárik 


3. 4. 2009

Profesionál !?
Tento týden pokoušel jeden řidič štěstí. Přijel s osobním vozidlem před Městskou policii v Novém Městě nad Metují. Zde měl nějaké řízení ohledné možného parkování nákladního vozidla. Přitom suverénně zaparkoval svůj vůz na vyhrazeném parkovišti pro invalidy, před Městským úřadem. Při odjezdu si ho všimla projíždějící hlídka městské policie, následovala kontrola vozidla.  Byla provedena i dechová zkouška, která pro řidiče nedopadla dobře. Ukázalo se totiž, že není invalidní, ale podnapilý.  Strážníci proto předali  "veselého řidiče" policistům obvodního oddělení Policie v Novém Městě nad Metují. Z důvodu hladiny alkoholu, která přesáhla 1,6 promile, si asi za hodinu  odnášel sdělení podezření z trestného činu - ohrožení pod vlivem návykové látky. Nyní má parkování asi vyřešené a bude čekat, jak jeho počínání ocení soud.
prap. Michal Minárik


27. 3. 2009

Vloupání do čerpací stanice
Policisté Obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují  tento týden přijali oznámení o vloupání do benzínové čerpací stanice. Dosud neznámý pachatel maskovaný lyžařskou kuklou, prohodil vchodovými dveřmi kámen a odcizil zatím nezjištěné množství cigaret, od pokračování krádeže jej odradilo spuštění alarmu. Jelikož je na čerpací stanici instalován kamerový systém, probíhá vyhodnocování a typování možného pachatele.
prap. Michal Minárik


20. 3. 2009

Důvěřivost bez hranic
Policisté se obávají, že v některých případech už není slovo důvěřivost tím správným označením. Tento týden přijali policisté z Obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují oznámení od podvedeného občana. Ten, s vidinou velmi výhodné a rychlé půjčky v řádech milionů mimo bankovní sektor, předal kopie svých i rodinných dokumentů (a v několika případech i originály) člověku, který se mu před tím pouze představil do telefonu. Zprostředkovatel oné supervýhodné půjčky zpočátku pilně a uctivě s podvedeným telefonicky komunikoval. Muž si nejprve vyžádal několika tisícovou zálohu za zprostředkování.  Pak náhle potřeboval půjčit, protože měl složit zálohu na několika milionovou koupi, a chybělo mu pár tisícovek. Penízky slíbil obratem druhý den vrátit. To však bylo naposled, kdy podvedený muž své peníze i zprostředkovatele viděl. Ten se od té doby neozval a jeho telefonní číslo je nedostupné. Za předané peníze nevystavil žádné potvrzení a oznamovatel je místo slíbené půjčky naopak o několik tisíc chudší. 
prap. Michal Minárik


13. 3. 2009

Nabízejí teplé deky, ale nakonec chladnokrevně kradou
Policisté z Obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují vyšetřují oznámení důvěřivého seniora, který doplatil na to, že do svého domu vpustil dvě ženy slovenské národnosti, které mu vnucovaly deky. Jedna jej přesvědčovala o jedinečnosti nákupu dek, a druhá zatím nepozorovaně prohledala byt. Chvíli po úspěšném odmítnutí „výhodného nákupu“ zjistil, že nemá klíče od domu a po další prohlídce zjistil, že je chudší i o několik tisícovek, které měl našetřené a uschované. 
Protřelé  „dealerky“ a jim podobné vědí velmi dobře o možných skrýších peněz a jdou téměř najisto. Stačí jim okamžik, vědí kam nahlédnout, sáhnout a jak co otevřít. Policie proto radí, pokud chcete ušetřit, nevybavujte se s těmito osobami, a hlavně je vůbec nevpouštějte za dveře. V případě jejich trvajícího nátlaku okamžitě zavolejte policii.
prap. Michal Minárik


6.3.2009

Levné není vždy ideální
V poslední době řeší policisté z Obvodního oddělení  Nové Město nad Metují několik případů, kdy využili nepoctiví spoluobčané ústní dohody spojené se zaplacením zálohy na provedení prací nebo dodání slíbeného zboží. V jednom případě se jedná o velice výhodné dodání  havarovaného vozidla a následnou jednoduchou opravu. Sám podezřelý ochotně zařídil úvěr u banky, samozřejmě na jméno důvěřivé poškozené, která po roce splácení úvěru neviděla své vybrané vozidlo ale ani ochotného výtečníka. V dalším případě byly nabídnuty již vyrobené dveře, které měly ležet ladem ve skladě delší dobu, a tak se prodávají se slevou. Bylo však potřeba uhradit předem zálohu. Do dnešního dne však dveře nikdo opět nedovezl a vychytralého podvodníka nikdo neviděl.
prap. Michal Minárik


27.2.2009

Novostavby lákají
Předmětem zájmu zatím neznámých pachatelů se staly v několika případech novostavby před dokončením na okraji obcí. Zloději, kteří se neobávají hluku, většinou poškodí či úplně zničí dveře nebo okna, vniknou dovnitř a odcizí uložené věci. Většinou se jedná o stavební náčiní a různé nářadí. V několika případech zmizelo  i nově namontované zařízení domů jako jsou radiátory i s kotlem, nebo jiné instalační zařízení v hodnotách několika desítek tisíc korun. Pachatelé využívají lukrativní umístění stavby pro budoucí bydlení,  ale právě stavba stojící většinou na odlehlém místě, umožňuje nezvaným hostům nepozorovaně dům vykrádat. Policisté obvodního oddělení Nové Město nad Metují vyšetřují tento týden poslední případ vloupání do novostavby u obce Kleny.
prap. Michal Minárik


20.2.2009

Internetové obchody se vždy nevyplácí
Poslední dobou na obvodní oddělení v Novém Městě nad Metují oznámilo několik podvedených zákazníků, že nedostali objednané zboží na internetu. V několika případech se jednalo o podvodníčky, kteří poslali na dobírku buď vyřazené počítačové součástky, nebo dokonce kus betonu místo objednaného zboží. V těchto případech Česká Pošta může po oznámení zablokovat doručení platby za dobírku. V dalším případě využil zatím neznámý pachatel těžko dohledatelného odesílatele pod přezdívkou ze zahraničí, a platby převodem na zahraniční účet. Zde věc komplikuje zdlouhavé jednání se zahraniční bankou pokud vůbec komunikuje.
prap. Michal Minárik


13. 2. 2009

Hnulo se v něm svědomí, nebo došly peníze na cestu k soudu?
Na obvodní oddělení Policie v Novém Městě nad Metují se dostavil ve večerních hodinách muž, který cestoval ze svého bydliště v Severomoravském kraji. Na oddělení vcházel s občanským průkazem v ruce, že je ne něj vydán příkaz k zatčení soudem v Praze.  Provedenými úkony se vše potvrdilo, ale protože bylo pozdě večer,  soudce z Prahy  rozhodl, že předvedení k soudu mají policisté provést druhý den dopoledne. Jmenovaný byl na náklady policie vyšetřen lékařem, zda je schopen zadržení v cele, a druhý den ráno odjel spolu se třemi policisty k soudu do Prahy. Zde si převzal rozsudek s trestním příkazem a soudce jej během patnácti minut propustil na svobodu.
prap. Michal Minárik


4.2.2009

Noční rallye mladých řidičů
Policisté Obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují v pondělí 2. února 2009 zadrželi dva opilé mladíky, kteří se chtěli pobavit noční jízdou ulicemi Nového Města nad Metují. Bez dovolení majitele si "vypůjčili" starší vozidlo Škoda Favorit a řádně posilněni dávkou alkoholu zkoušeli své řidičské umění, samozřejmě bez řidičského průkazu. Při své jízdě nabourali několik zaparkovaných vozidel. Ani majitel vozidla ani policisté však neměli pro jejich noční výlet pochopení,  a tak si mladíci k ránu odnesli obvinění z několika trestných činů. Mimo nejmírnějšího obvinění z poškozování cizí věci se buou muset zodpovídat zejména z řízení bez řidičského průkazu a z řízení pod vlivem omamných látek. Mladíkům nyní hrozí až roční trest odnětí svobody, trest zákazu činnosti či peněžitý trest.
npor. Zbyněk Richter


17.1.2009

Výměna vozového parku Obvodního oddělení skončena

nove vozidlo oop combi.bmp

Policisté z Obvodního oddělení Policie ČR v Novém Městě nad Metují dostali nové výkonné vozidlo výměnou za stará a již nevyhovující vozidla Škoda Felicia Combi v bílozeleném provedení. Tato nová vozidla budou v teritoriu Obvodního oddělení vykonávat denodenní hlídkovou službu. Občané by již neměli potkávat v okolí Nového Města nad Metují policejní vozidla Škoda Felicia v bílozeleném provedení. 
prap. Michal Minárik  


 6.1.2009

nové vozidlo PČR.bmp

Vozidlo v nových barvách už také v Novém Městě nad Metují

Policisté Obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují dnešního dne převzali do užívání vozidlo Škoda Octavia v nových barvách Policie ČR.
prap. Michal Minárik   
 

5.1.2009

Muž, který byl placený převádět děti na přechodu pro chodce, byl přejet nepozorným řidičem
První školní den v novém roce se stala vážná dopravní nehoda na ulici T.G.M. v Novém Městě nad Metují. Převaděč dětí, který zajišťuje bezpečné přecházení školních dětí na přechodě pro chodce, byl zachycen nepozorným řidičem. Při nehodě došlo ke zranění převaděče a následně byl lékařsky ošetřen. Dopravní nehodu šetří skupina doprvních nehod Dopravního inspektorátu v Náchodě. K nehodě došlo kolem půl osmé ráno, kdy ještě byla snížená viditelnost, která byla ještě zhoršena hustým sněžením. Apelujeme na řidiče, aby maximálně zvýšili v těchto zhoršených povětrnostních podmínkách svoji pozornost a brali ohled také na chodce. Zároveň chodci by měli vzít v úvahu, že na zledovatělém povrchu vozidlo nezastaví stejně rychle jako na suchu.

Trestná činnost na Novoměstsku mírně stoupla
V roce 2008 trestná činnost na Novoměstsku mírně stoupla. V tomto roce policisté Obvodního oddělení Nové Město nad Metují evidovali a šetřili celkem 260 trestných činů a 300 přestupků. V celkových číslech se jedná o nárůst deseti procent. Pachatelé trestných činů byli zjištěni a usvědčeni ve více než padesáti procentech případů. V blokovém řízení bylo řešeno 104 přestupců, kteří na pokutách zaplatili více než 115 tisíc korun. Z větší části se jednalo o přestupky v dopravě, na kterou se policisté z Obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují zaměřili ve spolupráci s Městskou policií Nové Město nad Metují a s Dopravním inspektorátem v Náchodě. Na dobrou spolupráci v oblasti dopravy, chtějí policisté z Obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují navázat i v letošním roce. 
prap. Michal Minárik  


Mnoho štěstí v novém roce 

Novoročenka08.bmp
15.12.2008

Pořadatelé vánočních trhů zřejmě podcenili návštěvnost
V Novém Městě nad Metují se již tradičně v předvánočním čase pořádají výstavy a trhy. Letos  navštivilo prodejní výstavu "Vánoce s květinou", která se konala o víkendu 13. a 14. 12. 2008 v prostorách novoměstského zámku, velké množství návštěvníků. Vzhledem k tomu, že drtivá většina přijela motorovým vozidlem a chtěla zaparkovat na Husově náměstí, zakrátko vznikl chaos při parkování a odjíždění z odstavných míst na parkovišti. Protože na náměstí není vyznačený způsob parkování a chyběla zde služba ze strany pořadatelů, která by usměrňovala parkující řidiče, průjezd náměstím se blokoval. Nastalou dopravní situaci vyjížděli několikrát řešit policisté z obvodního oddělení ve spolupráci s městskou policií.
prap. Michal Minárik   


14.12.2008

Jízda bez řidičského průkazu
Policisté Obvodního oddělení Nové Město nad Metují prošetřují několik řidičů, kteří byli zadrženi, ve spolupráci s Městskou policií v Novém Městě nad Metují, při jízdě s motorovým vozidlem bez řidičského průkazu. V poslední době se jízda bez oprávnění stává zejména mezi mladšími ročníky jakousi módou. Přitom si tito lehkomyslníci vůbec neuvědomují,  jak závažného jednání se dopouštějí. V současnosti se  neřidiči dopuštějí trestného činu, kde jim hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, trest zákazu činnosti nebo peněžitý trest a samozřejmě zápis do trestního rejstříku.
prap. Michal Minárik  

 
28.11.2008

Jízdy pod vlivem alkoholu
Policisté z Obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují se průbežně zaměřili ve spolupráci s Městskou policií Nové Město nad Metují na jízdu pod vlivem alkoholu, a to zejména v nočních hodinách, kdy se vracejí nebo přemisťují návštěvníci z různých zařízení. V měsíci listopadu 2008 bylo zjištěno u pěti "řidičů" požití alkoholu před jízdou ve větší míře. Jeden z řidičů nevlastnil ani patřičné oprávnění k řízení motorového vozidla.  Průměrná hodnota se pohybovala okolo 1,5 promile alkoholu v krvi. S některými řidiči bylo zahájeno trestní stíhání , za které jim hrozí odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti, nebo peněžitý trest.
prap. Michal Minárik  


20.11.2008

Následná kontrola nalévání alkoholu mládeži
Policisté z Obvodního oddělení  a strážníci Městské policie Nové Město nad Metují  provedli  v pátek 14. 11. 2008 v nočních hodinách opětovnou kontrolu nalévání alkoholu mládeži.  Hlavní pozornost byla zaměřena na diskotéku La Bomba v obci Šonov. Jednalo se o následnou kontrolu, protože při poslední kontrolní akci koncem měsíce října 2008, bylo zde zadrženo větší množství mladistvých pod vlivem alkoholu. Při listopadové akci bylo opět několik mladistvých pod vlivem alkoholu zadrženo. Policisté vše na místě zadokumentovali, a celou záležitost postoupili k řešení Městskému úřadu v Novém Městě nad Metují.
prap. Michal Minárik  
 

11.10.2008

Kontrola nalévání alkoholu mládeži
Policisté z Obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují  provedli  v pátek 10. 10. 2008 v nočních hodinách opětovnou kontrolu restauračních zařízení.  Hlavní pozornost byla zaměřena na diskotéku Klub 2005 v Novém Městě nad Metují-Malecí. Při kontrole policisté spolupracovali s pracovníky Odboru sociálně právní ochrany dětí při MěÚ v Novém Městě nad Metují, s Městskou policií v Novém Městě nad Metují a s kolegy z Náchoda. Během akce bylo kontrolováno asi šedesát mladistvých a u pěti z nich bylo potvrzeno požití alkoholu v prostorách diskotéky, ač jim dosud nebylo osmnáct let. Dále v prostorách diskotéky policie zadržela jednu celostátně hledanou osobu. Jelikož se znovu prokázalo nerespektování zákazu prodeje alkoholu mladistvým v nočních zábavních podnicích, budou další podobné akce brzy následovat.
prap. Michal Minárik  
 

9.10.2008

Drogy ve školních lavicích
Policisté z Obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují prošetřují trestní oznámení na žáky jedné základní školy v Novém Městě nad Metují, kteří mezi svými spolužáky distribuovali marihuanu. V prostorách základní školy policie objevila téměř jeden kilogram této sušené drogy, která byla poschovávaná na různých místech celé základní školy. Policisté celé množství zajištěné drogy zaslali k odborné expertize. Celý případ bude po zadokumentování z trestně právní stránky uzavřen z důvodu nízkého věku pachatelů. Zjištěné skutečnosti však policie postoupí orgánům zabývajícím se sociálně právní ochranou dětí a mládeže.
prap. Michal Minárik  


22.9.2008

Majetek je třeba lépe chránit před drzými zlodějíčky
V neděli dne 21.9.2008 v dopoledních hodinách v Novém Městě nad Metují v ul. Pod Hradbami někdo odcizil moped zn. Babeta. Moped byl nezamčený opřen na dvoře o zeď domu, brána do dvora byla otevřená. Zloděj si stroj odvezl i přesto, že byla téměř celá rodina doma a moped měli pod okny.  Policisté z Obvodního oddělení policie Nové Město nad Metují ve spolupráci s hlídkou Městské policie Nové Město nad Metují začali ihned po mopedu pátrat. Již po třech hodinách od nahlášení krádeže vypátrali jak pachatele, tak odcizený stroj.  Ve zmizení  motocyklu měli prsty dva nezletilí mladíci, kteří se chtěli povozit.

V tomto případě dostal majitel svůj odcizený moped zpět, ne vždy se však podaří pachatele zjistit a odcizené věci vrátit. Policisté proto doporučují si svůj majetek dobře hlídat, správně ho zabezpečit a nedát zlodějům šanci.
prap. Michal Minárik  


15.9.2008

Původce vloupání do trafik, chat, kanceláří a restaurací byl zadržen
Policisté Obvodního oddělení Nové Město nad Metují ve spolupráci s pracovníky kriminální Policie v Náchodě, zadrželi muže, důvodně podezřelého z vloupání do trafik, chat, restaurací a kanceláří v Novém Městě nad Metují a okolí v létě a na podzim letošního roku. Výtečníkovi prokázali více než desítku různých vloupání. Původcem vloupání byl místní "bezdomovec", který se pohyboval v okolí Nového Města nad Metují. Uzavřený spis policisté předali na státní zastupitelství s návrhem obžaloby. Pokud soud jeho vinu potvrdí, hrozí mu trest odnětí svobody až do tří let. Cennými informacemi přispěli u prokazování několika skutků i všímaví občané Nového Města nad Metují, kterým tímto děkujeme.
prap. Michal Minárik  
 

25.8.2008

Policisté dohlíželi na dodržování předepsané rychlosti v Novém Městě nad Metují
V pondělí 25.8.2008 policisté z obvodního oddělení Nové Město nad Metují ve spolupráci s dopravním inspektorátem Okresního ředitelství Policie ČR v dopoledních hodinách prováděli kontrolní měření osobních vozidel, zda řidiči dodržují nejvyšší povolenou rychlost v obci. Měření probíhalo na ulici T. G. Masaryka, Nahořanská a na výjezdu z Nového Města nad Metují u benzínové čerpací stanice. Během kontroly byli zjištěni dva řidiči, kteří překročili nejvyšší povolenou rychlost v obci, oba do 20 km/h nad povolený limit. Policejní hlídky řidičům na místě uložily pokuty v blokovém řízení, každému ve výši 1000 korun, a na městský odbor dopravy zaslaly oznámení o spáchaném přestupku pro zápis do bodového systému.
prap. Michal Minárik  


29. 7. 2008

Spokojenost zastupitelů Nového Města nad Metují s činností Policie ČR – analýza výsledků dotazníkového šetření
V souvislosti s trendem zvyšování kreditu a kvality činnosti Policie ČR na území bývalého okresu Náchod byli na jaře 2008 osloveni obecní zastupitelé ze 74 měst a obcí v regionu a požádáni o objektivní zodpovězení otázek v dotazníku, který jim byl distribuován prostřednictvím starostů.
Dotazník obsahuje celkem 19 uzavřených, polootevřených i otevřených otázek, které byly koncipovány tak, aby zahrnuly pokud možno co nejširší oblast policejních činností, ke kterým měli respondenti možnost se vyjádřit. Z těchto 19 otázek bylo 9 shodných s otázkami, které byly položeny respondentům v rámci celorepublikového průzkumu spokojenosti občanů s prací Policie ČR agentury IPSOS TAMBOR, jenž proběhl na jaře roku 2007.
Odpovědi zastupitelů z Nového Města nad Metují najdete ZDE.
npor. Petr Rousek


23.7.2008

Trafiky stále lákají
Policisté z Obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují od ranních hodin dne 12.7.2008 pátrají po neznámém pachateli, který se po vypáčení zámku u dveří vloupal do trafiky v Novém Městě nad Metují u nádraží Českých drah. Pachatel z trafiky odcizil tabákové výrobky (cigarety, doutníky, tabák), zapalovače a alkalické baterie. Svým jednáním způsobil poškozené škodu ve výši 50.000 korun. Po pachateli, kterému při dopadení hrozí trest odnětí svobody až na tři léta nebo peněžitý trest, policie pátrá.
prap. Michal Minárik  


1.7.2008

Kontrola nalévání alkoholu mládeži
Policisté z Obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují provedli kontrolu vybraných restauračních zařízení. Vzhledem k začínajícím prázdninám vzrůstá počet mladých lidí, kteří navštěvují diskotéky. Hlavní kontrola byla zaměřena na diskotéku v obci Šonov. Při kontrole spolupracovali s Městskou policií v Novém Městě nad Metují. Během akce tentokrát nezjistili žádného občana mladšího osmnácti let, který by byl pod vlivem alkoholu. Po skončení kontrol v restauracích se přesunuli na noční silnici.  V pozdních hodinách v obci Vrchoviny hlídka zastavila řidiče vozidla, který řídil automobil po požití alkoholických nápojů. Policisté řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz a čeká ho soudní řízení pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Řidiči hrozí až roční trest odnětí svobody, trest zákazu činnosti nebo peněžitý trest. 
prap. Michal Minárik  

 

vytisknout  e-mailem