Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zpravodajství - archiv

 29. října 2009

Krádež na poště
Zloděj ukradl peníze z přepážky

Policisté náchodského regionu pátrají po zloději, který v úterý 27. 10. 2009 ukradl peníze přímo za provozu v odpoledních hodinách z poštovní pobočky v Hronově. Patnáct minut po páté hodině, v běžné otevírací době, vešel do prostoru pošty muž maskovaný tmavým kloboukem a tmavým šátkem přes bradu a ústa. Šel rovnou k přepážce a vykopl u ní skleněné okénko, pak přepážku přelezl a ze zásuvky odcizil finanční hotovost, která se tam zrovna nacházela. Hned potom z pošty utekl. Zaměstnanci pak přivolali policejní hlídku. Policisté zároveň vyhlásili pátrání a ohledali místo činu. Okamžité pátrání v okolí nepřineslo bohužel žádné výsledky, policisté proto hledají pachatele dál.

V případě, že by si kdokoli ze svědků okolo páté hodiny navečer všiml podezřelého muže atletické postavy, který se pohyboval okolo pošty nebo má k osobě možného pachatele jakékoli informace, ať je sdělí operačnímu důstojníkovi na bezplatnou linku 158 nebo přímo na policejní služebnu v Hronově, ať už osobně nebo telefonicky na číslo 974 534 731 dozorčí službě.
por. Bc. Eva Prachařová 

 23.10.2009
Boj s alkoholem nekončí
Jak jsme již několikrát avizovali, boj s alkoholem mezi mladistvými nekončí. Jako každý měsíc, tak i tento,  jsme ve spolupráci s Městskou policií v Hronově kontrolovali restaurační zařízení v obci Hronov. Při kontrolách jednotlivých restauračních zařízení jsme nezjistili žádnou mladistvou osobu, která by požila alkohol. Tyto namátkové kontroly, které budeme provádět i v následujících měsících, považujeme jako prevenci v boji proti podávání alkoholu mladistvým.  
pprap. Daniel Demeter   
 13. října 2009
VAROVÁNÍ ! - vzrůstá počet vloupání do zahradních chat
Současně se vzrůstajícím počtem vloupání do garáží na území Města Hronova občany také varujeme, že narůstá počet oznámení o vloupání do zahradních chat a chalup. V nich si lidé, kteří  tyto objekty někdy delší dobu neobývají, ponechávají cenné věci jako jsou zahradní sekačky, pily, křovinořezy a dále různé starožitné předměty. Tyto věci jsou i v dnešní době stále nejlepším cílem a volbou k přivýdělku zlodějů. Proto Vás žádáme, abyste si tyto věci ve vašich chalupách a chatách zbytečně neponechávali.
Vzhledem k tomu, že vloupání do těchto objektů byla provedena stejným nebo obdobným způsobem, se domníváme, že se jedná o stejného pachatele, popřípadě dvojici nebo trojici osob. Po pachateli nebo pachatelích usilovně pátráme a žádáme naše spoluobčany o zvýšenou pozornost a bezpečnost při zajišťování svého majetku i objektů chat a chalup.
pprap. Daniel Demeter
 10. října 2009
VAROVÁNÍ ! - vloupání do garáží a zaparkovaných vozidel
Na sklonku prvního říjnového týdne jsme přijali hned několik trestních oznámení, kdy majitelé motorových vozidel a garáží oznámili, že se dosud neznámý pachatel vloupal do zaparkovaných vozidel a přilehlých garáží v ulici U Rubeny v Hronově. Zajímavá je ale skutečnost, že se z garáží majitelů nic neztratilo. Pozoruhodné je také to, že u vozidel nebyly poškozeny ani zámky dveří ani skleněné výplně oken. Z vozidel pachatel odcizil různé doklady od aut a také jedno autorádio.
Po pachateli trestného činu krádeže usilovně pátráme. Tímto také varujeme všechny majitele motorových vozidel a garáží, aby v těchto prostorách neponechávali cenné věci a především doklady a dokumenty od vozidel. Na závěr Vás žádáme, abyste veškeré možné informace k možnému pachateli sdělili na naše obvodní oddělení v Hronově. Za veškeré informace vedoucí k dopadení pachatele Vám předem děkujeme.
pprap. Daniel Demeter
23.9.2009

Měření rychlosti řidičů vozidel s dopravním inspektorátem Náchod
Jako každý měsíc, tak i tento měříme laserovým radarem společně s Dopravním inspektorátem Náchod rychlost řidičů, a to v jednotlivých částech Hronova. Měření provádíme i v přilehlých částech Hronova, jako je Zbečník, Rokytník, Žabokrky a ve Velkém Poříčí, s přihlédnutím na dopravní situaci a návrhy místních obyvatel. Tímto žádáme všechny řidiče, aby respektovali dopravní značení a přizpůsobili tomu svojí rychlost.
Zároveň upozorňujeme všechny bezohledné řidiče, aby se řídili zákazovým značením v ulici Knáhlova u Jiráskova Divadla v Hronově. Tento zákaz vjezdu všech motorových vozidel je každodenně střežen naší hlídkou hronovského obvodního oddělení, dopravním inspektorátem Náchod, Městskou policií Hronov a cizineckou policií.
pprap. Daniel Demeter
 
 
18. 9. 2009
 
Muž přespal v zahradním altánu - dopadla ho majitelka
Začátkem druhé poloviny měsíce září zavolala na linku 158 majitelka domu a k němu přilehlého zahradního altánku v Hronově, že na svém pozemku přistihla nezvaného nocležníka, který neoprávněně vnikl na oplocený pozemek. Muž se nenápadně bez jakéhokoli poškození dveří či interiéru dostal do altánu, který slouží pro ubytování návštěv a zde neoprávněně setrval. Po příjezdu hlídky na místo policisté podezřelého muže vyzvali, aby se dostavil k podání vysvětlení a sepsání protokolu na zdejší oddělení Policie České republiky. Přistižený nezvaný nocležník hlídku na oddělení dobrovolně následoval. Po vyslechnutí na služebně mu strážci zákona sdělili podezření ze spáchání trestného činu porušování domovní svobody dle § 238 trestního zákona. Případ dále prošetřují ve zkráceném přípravném řízení. Za nocleh v cizí posteli muži hrozí až dvouletý trest odnětí svobody nebo peněžitý trest.
pprap. Daniel Demeter
 
 
10. 9. 2009
 
Vloupání do supermarketu - pachatel použil hrubou sílu
Po zloději, který se s největší pravděpodobností v druhé polovině noci z úterý 8. 9. na středu 9. 9. 2009 vloupal do supermarketu v Hronově, pátrají místní policisté společně s náchodskými kriminalisty. Pachatel si vybral prodejnu na okraji nákupní zóny a vloupal se do ní z boku, kam nebylo ze silnice vidět. Zloděj musel být fyzicky zdatný, protože se viditelně spolehl na hrubou sílu. Aby se dostal dovnitř, vytrhal ochranné mříže z oken, ta potom vypáčil. Uvnitř obchodu si počínal stejně nevybíravě, přístup z provozní části do prodejní si sjednal vyražením a rozbitím dveří. Nakonec se ukázalo, že zloděje zajímaly hlavně cigarety. Po uražení zámku klecové skříně z ní odcizil kartony cigaret různých značek za bezmála 60.000 korun. Další škodu způsobil rozbitím a poničením zařízení interiéru obchodu, celkem se proto jím způsobená škoda vyšplhala na téměř 90.000 korun. V případě dopadení pachateli hrozí až tříletý pobyt za mřížemi nebo peněžitý trest.
por. Bc. Eva Prachařová
 
 
2. 9. 2009
 
Řízení bez řidičského oprávnění
Druhý zářijový den jsme při hlídkové službě zastavili vozidlo v Hronově-Žabokrkách, kdy při kontrole jeho řidiče jsme zjistili, že mu byl rozsudkem Krajského soudu v Hradci Králové, vysloven zákaz řízení motorových vozidel v trvání 3 let. Na místě provedenou lustrací jsme dále zjistili, že řidič nebyl nikdy držitelem řidičského oprávnění. Po vyzvání dobrovolně následoval naši hlídku obvodního oddělení v Hronově na služební stanici, kde jsme mu sdělili podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění.
pprap. Daniel Demeter
 
 
20. 8. 2009
 
Vloupání do domů v Hronově
Hronovští policisté vyšetřují několik krádeží vloupáním do rodinných domů. V  červenci neznámý pachatel navrtal otvor do rámů oken u rodinných domů na Příčnici a Šedivé Hoře. Celkem napadl čtyři domy, do dvou se pachateli či pachatelům nepodařilo vniknout, poškodili pouze rám. Místní oddělení Hronov všechny případy pečlivě prošetřuje a v souvislosti s nimi přijalo řadu opatření. Vzhledem k tomu, že jednání pachatele není lokalizováno pouze na Hronov a stejná vloupání či jeho pokusy, včetně obdobného „modu operandi“  byly zaznamenány na Policku, Trutnovsku, Hradecku a dalších částech republiky, spolupracují na případu další složky kriminálních policií, mimo jiné Náchod, Trutnov, Hradec Králové atd.
V souvislosti s uvedenou skutečností varujeme občany před nepozorností, nadměrným větráním, nezajištěnými nemovitostmi, otevřenými okny, neuzamčenými dveřmi apod.
Zároveň žádáme všechny spoluobčany o všímavost, zvláště ve večerních a nočních hodinách.  Jakékoliv podezření, či pohyb podezřelých osob mezi domy nebo na ulicích je nutné oznámit na linku č. 158,  neboť pachatel je neustále na pohybu, chodí pěšky a podle poznatků policie nevyužívá žádnou motorizaci.
pprap. Daniel Demeter
 
 
12. 8. 2009
 
Zajištění Jiráskova Hronova 
 V době 31.7. – 8.8.2009 proběhla společensko-kulturní akce 79. ročník Jiráskův Hronov, na základě kterého byl upraven výkon služeb, a to k plnému zajištění veřejného pořádku. V průběhu Jiráskových oslav byla posílena hlídková služba v centru města a přilehlých lokalitách, v počtu minimálně dvou pěších policistů Obvodního oddělení Hronov a dvou pěších policistů Městské policie Hronov. Po dobu těchto oslav byla na Obvodním oddělení Hronov vykonávána nepřetržitá dozorčí služba na útvaru pro poskytování služeb a informování přítomné veřejnosti, neboť množství denně ubytovaných osob na území Hronova dosáhlo počtu 5000 lidí, plus další návštěvníci, kteří na oslavy přijížděli za kulturním vyžitím. Hronovákům vypomáhaly i další složky: Dopravní inspektorát Náchod, náchodští psovodi či Inspektorát cizinecké policie Náchod - pracoviště Hronov, policisté z těchto útvarů byli nasazováni v průběhu každodenních společenských akcí, koncertů a setkání k zabezpečení veřejného pořádku a služeb návštěvníkům. Završením Jiráskova Hronova bylo v sobotu 8.8.2009 zajištění odklonu veřejné dopravy na silnici č.303 v centru města. Na náměstí  byl totiž uspořádán každoroční slavnostní ohňostroj.
 
V souvislosti s opatřením vedoucí oddělení děkuje především Městské policii Hronov, která se nemalou měrou angažovala při dílčích oznámení občanů a jejich řešení v katastru Hronova.
pprap. Daniel Demeter
 
 
8. 8. 2009
 
Výtržník dopaden
Počátkem měsíce srpna jsme dopadli mladého muže, který u prodejny v Hronově poblíž řeky Metuje vzal plechový koš s odpadky a vhodil ho do řeky. Při hodu ohrozil osoby sedící na mole. To mu však nestačilo, ještě se k jedné  z ohrožených osob hrubě choval. Policisté si proto na mladíka, který zapomněl na slušné vychování, posvítili a vyzvali ho k návštěvě zdejší policejní stanice a následnému podání vysvětlení. K věci podali také vysvětlení svědci této události. Výtržníka policisté poté oznámili přestupkové komisi Městského úřadu v Hronově, která má ve své kompetenci řešení takových přestupků a může provinilci uložit citelnou peněžitou sankci.
pprap. Daniel Demeter
 
 
2.8.2009
 
Žák autoškoly se při silniční kontrole odmítl podrobit testu na drogy
Na sklonku měsíce července jsme jako dvoučlenná hlídka policistů Obvodního oddělení v Hronově prováděli běžnou silniční kontrolu řidičů. Během této jsme zastavili výcvikové vozidlo autoškoly. Předepsaným způsobem jsme vozidlo zastavili a následně vyzvali žáka autoškoly a jejího instruktora k předložení dokladů potřebných k řízení a provozu motorových vozidel. S tím obě osoby souhlasily. Následně byli oba muži vyzváni, aby se podrobili orientační dechové zkoušce na zjištění přítomnosti alkoholu v dechu. S tím také souhlasili, zkouška byla u obou negativní. Na závěr byl ještě vyzván žák autoškoly, aby se podrobil testu na přítomnost drogy v těle. Tomu se však podrobit odmítl. Na výzvu žák autoškoly i jeho výcvikový instruktor dobrovolně následovali naši hlídku na obvodní oddělení, kde policisté s oběma sepsali podání vysvětlení a následně celou věc oznámili na Městský úřad Náchod k dalšímu projednání.
pprap. Daniel Demeter
 
 
24.7.2009
 
Vloupání do zahradních chatek v Hronově - zloději dopadeni
V druhé polovině měsíce července jsme ve spolupráci se Službou kriminální policie a vyšetřování v Náchodě dopadli skupinku mužů důvodně podezřelých z majetkové trestné činnosti a objasnili tak řadu vloupání a krádeží do zahradních chatek, které se nacházely na katastrálním území města Hronov. Vzhledem k tomu, že se jednalo o šest souvisejících případů, policisté zpracovali souborný spis. Ten postoupili Službě kriminální policie a vyšetřování do Náchoda, kde kolegové kriminalisté práci na spise uzavřeli sdělením obvinění ze spáchání trestných činů celé nenechavé skupině. 
pprap. Daniel Demeter
 
 
20.7.2009
 
Pátrací akce po mladistvé
Dne 11.7.2009 jsme na Obvodním oddělení v Hronově vyhlásili pátrací akci po mladistvé dívce. Otec této dívky oznámil, že pohřešuje svoji dceru. Tato měla odejít z domu neznámo kam z důvodu, že se měla podrobit v náchodské nemocnici testům na drogy, které by dle sdělení jejího otce vyšly pozitivně.
Na základě skutečnosti, že po mladistvé se takřka 3 dny slehla zem, jsme vyhlásili pátrání. Do pátrací akce bylo nasazeno takřka 20 policistů a to z Obvodního oddělení Náchod, dále pak 3 policisté z Dopravního inspektorátu z Náchoda a policejní psovod se psem. Pátrali jsme jak na autobusových a vlakových nádražích, tak i v restauračních zařízení v obvodu Obvodního oddělení Hronov. Pohřešovanou dívku jsme nakonec vypátrali u bunkru pod ulicí Nad Celnicí v Náchodě ve společnosti dalších třech osob. Na našem Obvodním oddělení v Hronově si otec svou pohřešovanou dceru převzal.
pprap. Daniel Demeter
 
  
12.7.2009
 
Zloděje nezajímaly časopisy, šel po cigaretách
Dne 10.7.2009 jsme v časných ranních hodinách dostali hlášení, že došlo k narušení objektu jedné trafiky ve Velkém Poříčí. Po příjezdu na místo jsme zjistili, že se dosud neznámý pachatel vloupal do trafiky, ze které odcizil velké množství krabiček s cigaretami. Na místo činu byl přivolán policejní psovod. Služební pes zachytil pachovou stopu v délce přibližně 150 metrů, která však nestačila k vystopování pachatelova úkrytu. Po tomto tabákovému zloději usilovně pátráme.
 
Tímto také žádáme všechny spoluobčany, aby veškeré informace vedoucí k odhalení možného pachatele oznámili na linku 158. Za veškeré Vámi podané informace předem děkujeme.
pprap. Daniel Demeter
 
 
7.7.2009
 
Zloděj peněz se ke krádeži doznal
Na sklonku měsíce června jsme odhalili zloděje peněz, který využil důvěry svého zaměstnavatele v jedné firmě ve Velkém Dřevíči a odcizil mu pomocí volně položeného klíče na stole z uzamčeného trezoru finanční hotovost a digitální fotoaparát. Podezřelý muž se nám k celému činu doznal. Věc nadále vedeme ve zkráceném přípravném řízení, kdy jsme muže obvinili z trestného činu krádeže s možným až dvouletým trestem odnětí svobody.
pprap. Daniel Demeter
 
 
24.6.2009
 
Řidič vozidla, který nechtěl spolupracovat s hlídkou PČR, byl na místě zajištěn
V pondělí 22.6.2009 ve třičtvrtě na sedm večer strážník Městské policie Hronov zastavil motorové vozidlo v Hronově-Lískách, kde je zákaz vjezdu motorových vozidel, Nejenže řidič projížděl místy, kde neměl co dělat, ale strážník navíc zjistil, že tento motorista nemá řidičský průkaz, neboť mu jej před pár týdny v Hronově zadržela policie. Strážník proto na místo přivolal hlídku Policie ČR z Obvodního oddělení v Hronově. Pro objasnění věci policisté řidiče vyzvali k podání vysvětlení na obvodním oddělení. Muž ale nechtěl hlídku následovat, začal ji slovně napadat, choval se velmi neklidně a chtěl z místa odejít. Proto se hlídka policie rozhodla přiložit pouta a osobu předvést, muž však začal klást pasivní odpor a bránil se přiložení pout. Policisté byli nakonec nuceni použít hmaty a chvaty a osobu zajistit. Pak ho převezli na služebnu OOP Hronov, kde mu provedli dechovou zkoušku soupravou ALTEST s negativním výsledkem. Policisté s ním sepsali protokol o podání vysvětlení a propustili jej k dalšímu řízení na svobodě, neboť zato, že řídil automobil v době zadržení řidičského průkazu se bude muset zodpovídat.
pprap. Daniel Demeter
 
 
23.6.2009
 
Dopadeni při krádeži věcí z areálu místní firmy  
Při hlídkové službě  se policistům Obvodního oddělení v Hronově  ve středu 17.6.2009 v poledních hodinách podařilo za branou objektu jedné z místních firem přistihnout dva mladíky, kteří již byli na odchodu z objektu. Tito výtečníci měli na zádech batohy, ve kterých měli uložený lup v podobě tlakových nádob, vodovodních baterií a jejich součástí. Policejní hlídka oba "turisty" okamžitě zajistila a dopravila na obvodní oddělení, kde s nimi policie zahájila zkrácené přípravné řízení, ve kterém byli obviněni ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním s možným až dvouletým trestem odnětí svobody.
pprap. Daniel Demeter
 
 
18.6.2009
 
Rychlostní limity v zahraničí a následky, při jejich nedodržování
V souvislosti s letním obdobím a časem rodinných výletů, včetně těch zahraničních upozorňujeme na rychlostní limity v jiných státech. K dané problematice se vracíme s delším odstupem, zvláště pak z důvodu neukázněnosti řidičů a opakované nerespektování zákona na "našich" komunikacích, které je denně reflektováno a řešeno našim oddělením.
 
Státy Evropské unie zpřísňují postih za překroční nejvyšší dovolené rychlosti. Cílem je snaha snížit následky dopravních nehod a snaha o to, aby na pozemních komunikacích bylo v rámci možností bezpečno pro řidiče motorových vozidel i pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.
 
Pro ilustraci uvádíme krátký přehled:
Itálie
  • Překroční rychlosti v rozmezí 40-60 km/h – pokuta od 370 do 1458 EUR, zákaz řízení od 3 do 6 měsíců, pokud se řidič dopustí dalšího přestupku překročením nejvyšší dovolené rychlosti v průběhu následujících 2 let, je mu vysloven zákaz řízení od 8 do 18 měsíců.
  • Překročení rychlosti o 60 km/h a více – pokuta od 500 do 2000 EUR a zákaz řízení od 6 do 12 měsíců nebo navždy. Prvních 180 dnů po získání řidičského oprávnění nesmí řidič řídit vozidlo o výkonu převyšujícím 50 kW/t.
 Lucembursko
  • Jízda po dálnicích, kde platí 130 km/h, rychlostí nad 161 km/h – pokuta 145 EUR a odnětí řidičského oprávnění při jízdě rychlostí nad 202 km/h.
  • Jízda za deště po dálnici rychlostí nad 141 km/h – pokuta 145 EUR a odnětí řidičského oprávnění při jízdě rychlostí nad 171 km/h. (Pozn. za deště je na dálnicích v Lucembursku snížena obecně nejvyšší dovolená rychlost z 130 km/h na 110 km/h.)
Rakousko
  • Zvýšení pokut za překročení nejvyšší dovolené rychlosti od 30 km/h z 32 EUR na 72 EUR na všech typech pozemních komunikací.
 Francie
  • Zvýšení počtu automatických radarů na 1950 bylo realizováno do konce roku 2007, z jsou 2/3 budou fixní radary.
 Finsko
  • Zahájení programu širokého uplatnění úsekového měření rychlosti.
V případě konkrétního zahraničního výletu doporučujeme prostudovat veškeré zákonné a právní úpravy dané země, včetně asistenčních služeb a především jejich dodržování, které zajistí bezpečné dojetí do cíle a šťastný návrat zpět.
npor. Pavel Zima, pprap. Ladislav Eliáš
 
 
16.6.2009
 
Neklidná komunikace "Líska" - Žabokrky
V souvislosti s objízdnou trasou města a dlouhodobou uzavírkou silnice II/303 v úseku Hronov – Žabokrky nedokáží policisté pochopit neustálé nerespektování platných osazených dopravních značek, které jasně zakazují vjezd motorových vozidel v dané oblasti. Nerozumím výmluvám řidičů ani jejich švejkování, které nic nemění na činnosti hlídek na místě. Výkonem služby se zabýváme společně s Městskou policií Hronov, která řeší situaci v rozvržených časových intervalech. Tímto jim naše oddělení děkuje za nadstandardní spolupráci, především vel.str. Pavelkovi.
npor. Pavel Zima
 
 
9.6.2009
 
Motocyklista bez řidičského oprávnění
V sobotu 6.6.2009 hlídkující policisté z Obvodního oddělení Policie Hronov zahlédli motocyklistu na postarším motocyklu Jawa, jak se nebezpečně rychle blíží do ulice V Lískách, kde je navíc motorovým vozům a motocyklům vjezd zakázán. Poté, co muž vjel do ulice V Lískách, rozhodli se policisté muže zastavit. Při zahlédnutí služebního vozidla, vzbudil mladý muž ve svém stroji dřímající koně a policistům začal ujíždět. V ulici, kam chodí maminky s dětmi a kočárky, nebezpečně přejížděl z pravé krajnice k levé. Cyklisté a chodci vbíhali do houští a křovin, aby splašenému motocyklistovi neskončili pod koly. Při konci ulice, v Žabokrkách, se policistům podařilo motocykl dostihnout. Muž se ještě při dopadení snažil z místa utéci, ale rychlým policistům neutekl. Z mladého muže se vyklubal neřidič, a tak byl obviněn z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a bylo s ním zahájeno zkrácené přípravné řízení. Řidiči neřidi teď hrozí zákaz činnosti a až dva roky za mířžemi.
pprap. Ladislav Eliáš
 
 
5.6.2009

Automobilové závody do vrchu Hronov - Slavíkov
Ve dnech 26.6.2009 od 17:00 hodin do 28.6.2009 20:00 hodin dojde k uzavírce silnice III/303 4 z Hronova na Slavíkov z důvodu pořádání druhého ročníku závodu do vrchu. Objížďka bude vedena od Slavíkova silnicí III/303 4 z křižovatky III/303 5 obcí Pavlišov - Babí po MK Běloves - Malé Poříčí - Velké Poříčí - Hronov.

pprap. Daniel Demeter
 
 
21.5.2009
 
Cyklisté pozor, zloději se těší na Vaše kola
Během měsíce května řeší naši policisté několik případů krádeží jízdních kol. Ač nerad, musím konstatovat, že zlodějům nejsou překážkou ani dobře zabezpečená a dobře uschovaná jízdní kola. Proto žádáme  všechny cyklisty, aby si své miláčky bedlivě střežili a neponáchávali je zbytečně neuzamknuté a delší dobu bez dozoru.
pprap. Daniel Demeter
 
  
13.5.2009
 
Řízení vozidla bez řidičského oprávnění 
V závěru měsíce dubna byl odhalen "neřidič", kterého policisté zastavili při kontrole dopravy na pozemní komunikaci, v lokalitě Žabokrky. Lustrací v evidencích okamžitě zjistili, že muž sedící za volantem není vlastníkem řidičského oprávnění. Strážci zákona přistiženému neřidiči proto zakázali další jízdu. Provinilec musel okamžitě z auta ven a vozidlo na místě zajistil. Hned poté dobrovolně následoval hlídku na Obvodní oddělení v Hronově, kde policisté provedli potřebné služební úkony a sdělili muži podezření ze spáchání trestného činu řízení motorového vozidla bez patřičného řidičského oprávnění. Hronovští policisté případ nadále šetří ve zkráceném přípravném řízení, neřidiči hrozí až roční trest odnětí svobody.
pprap. Daniel Demeter
 
 
10.5.2009

Pachatel vloupání do zahradních chatek v Hronově
Na sklonku měsíce dubna se policistům Obvodního oddělení v Hronově na základě provedeného šetření, podařilo ztotožnit na základě provedeného šetření pachatele, který se v období Vánočních svátků roku 2008 vloupal do zahradních chatek na území města Hronova. Díky provedenému šetření a zajištěnými biologickými stopami, byl pachatel ztotožněn a na Obvodním oddělení v Hronově mu bylo na základě spolehlivých důkazů sděleno podezření ze spáchání hned několika trestných činů. Věc je dále vedena ve zkráceném přípravném řízení. Případ byl řešen ve spolupráci se Službou kriminální policie a vyšetřování Náchod. Tímto děkuji za vstřícnou spolupráci našich spoluobčanů a jejich pochopení při plněných úkolech v prostoru zahradní kolonie.
pprap. Daniel Demeter
 

7.5.2009

Ochrana chat  a chalup
A je tu opět jaro. Všechno rozkvétá a my opět vyrážíme na své chaty a chalupy. Do svých druhých domovů se nastěhujeme i s cennými věcmi, televizemi, rádii, atd., které v obydlích necháváme i bez naší přítomnosti. K vloupání do chat a chalup dochází především v zimním čase, ale nezapomeňme, že nás může nezvaný host překvapit i v tomto období. Proto prosím zvažte zabezpečení svých domovů a nebraňte se novým technologiím v zabezpečení. Zesílené zámky, bezpečnostní dveře, rolety na okna atd. Veškerá vaše snaha bude odměněna pocitem bezpečí a pohody.
pprap. Ladislav Eliáš


6.5.2009

Dopravní omezení v Hronově 
V našem městě Hronově je ulice Seifertova, hlavní tah na Broumov, od papírny k železniční stanici Žabokrky UZAVŘENA a z obou směrů označena značkou ZÁKAZ VJEZDU, a to do doby 28. června roku 2009. V místě probíhá renovace vozovky. I přes veškerá označení řidiči zákaz nerespektují a ztěžují tak práci velmi pracovitým pracovníkům stavby. Polciisté hronovského obvodního oddělení ,ve spolupráci s dopravními policisty, v následujících dnech zesílí dohled nad tímto úsekem. Případné neukázněné řidiče, kteří potrestáme dle platných zákonných prostředků. Cílem je zabezpečit co nejrychlejší výstavbu nové vozovky, tak abychom jí mohli užívat co nejdříve. 
pprap. Ladislav Eliáš 


6.5.2009
 
Dopravní nehoda pod kopcem Krkavčina
Dne 6. května došlo v ranních hodinách  k dopravní nehodě v serpentinách pod kopcem Krkavčina ze směru Červený Kostelec. Řidička osobního vozu Škoda Felicia nezvládla řízení na namoklé vozovce a s vozidlem sjela do lesa. Z místa nehody byla převezena rychlou záchranou službou do Oblastní nemocnice Náchod. Vozidlo bylo z lesa vytaženo a odvezeno k likvidaci. Při řešení dopravní nehody se doprava řídila kyvadlově bez závažnějšího dopravního omezení.  
pprap. Ladislav Eliáš


23.4.2009

Neznámý kuřák odhalen
Neznámý pachatel v době před třemi týdny vypáčil uzamčenou ochrannou železnou mříž se vstupními dveřmi u novinového stánku, vnikl dovnitř a z regálů odcizil cigarety různých značek v mininimální hodnotě 20.000 korun. Poškozením zámku kovové mříže a vstupních dveří způsobil škodu 1.000 korun. V těchto dnech, na základě operativní činnosti, hronovští strážci zákona ve spolupráci s kriminální službou Náchod vloupání objasnili. Z násilného vniknutí do trafiky a krádeže cigaret policisté důvodně podezírají muže z Náchodska. Kriminální služba si celou věc převzala k dalšímu opatření, v případě odsouzení zloději hrozí až dva roky za mřížemi nebo peněžitý trest.
pprap. Daniel Demeter 
 
 
23.4.2009
 
Hlídková činnost s Městskou policií Hronov
V měsíci dubnu hronovští policisté společně se strážníky městské policie provedli opětovnou kontrolu restauračních zařízení, veřejného prostranství v Hronově a okolí, včetně parku MÁJ. Při akci byly muži zákona zjistili dva případy požití  alkoholu mladistvými osobami. Oba mladíčci byli po zadokumentování věci předáni zákonným zástupcům - rodičům. Na uvedené kontrolní činnosti se podílelo šest policistů místního obvodu.
pprap. Ladislav Eliáš
 
  
8.8.2009
 
Při dopravní nehodě zahynul spolujezdec
Dne 4.1.2009 v 01:49 hodin došlo k tragické dopravní nehodě na silnici číslo 303, mezi Hronovem a Žabokrky. Při průjezdu pravotočivou zatáčkou vyjel osobní automobil s tříčlennou posádkou  ze silnice a skončil na střeše v příkopu plného vody u železniční tratě. I přes rychlou pomoc profesionálních hasičů a rychlé zdravotní služby, se nepodařilo zachránit život jednomu těžce zraněnému účastníkovi nehody. Ostatní účastníci nehody byli převezeni do nemocnice. Nehoda si vyžádala uzavření silnice číslo 303 do brzkých ranních hodin, než byla nehoda zdokumentována, automobil odvezen a komunikace uklizena.  Čtěte také:  Tragická dopravní nehoda u Hronova
pprap. Ladislav Eliáš
 
  
7.4.2009
 
Velká pátrací akce, pohřešovaná se našla živá a zdravá
V pozdních nočních hodinách dne 6.4.2009 byla operačním střediskem v Náchodě vyhlášena pátrací akce po pohřešované ženě, která ve večerních hodinách odešla neznámo kam, čemuž předcházelo požití několika tabletek antidepresiv. Rodina pohřešované si začala dělat starosti o svou blízkou, a tak zavolala na linku 158 a požádala policii o pomoc.
Na místě bydliště ženy se nashromáždilo na dvacet policistů, ať už z našeho Obvodního oddělení v Hronově, Obvodního oddělení z České Skalice, Náchoda, Police nad Metují, dopravní policie a také policejní kynolog. Tato pátrací akce probíhala ve vsi, která územně patří Červenému Kostelci. Na znamení vedoucího policisty se pátrací akce započala. V seskupení tzv. rojnice jsme společně se všemi policisty jednotlivých oddělení pročesávali blízké i vzdálenější okolí o délce přibližně 3 kilometrů. Pole, louky, lesy pro nás nebyly žádnou překážkou. Nakonec asi po necelých třech hodinách jsme pohřešovanou osobu vypátrali. Nejmenovaná žena byla nalezena živá a zdravá. Akce tak dopadla úspěšně.
pprap. Daniel Demeter
 
 
26.3.2009
  

Boj s alkoholem nekončí

kontrola-alkohol mládež Jak jsme již avizovali, boj s alkoholem mezi mladistvými nekončí. Jako každý měsíc jsme ve spolupráci s Inspektorátem cizinecké Policie České republiky a Městskou policií v Hronově kontrolovali restaurační zařízení v obci Hronov. Ve středu 25. března 2009 se několik policejních hlídek vydalo do místních restaurací. Alkohol v dechu mladistvých jsme zaregistrovali ve dvou případech.

Na závěr musím konstatovat, že od loňského roku, kdy probíhají tyto akce na kontrolu zákazu podávání alkoholu mladistvým intenzivněji,  se  podařilo počet zjištěných případů snížit. Do této akce bylo celkem nasazeno deset mužů zákona.  

pprap. Daniel Demeter

 
 

20.3.2009

 

Piráti silnic dopadeni!!!

V průběhu měsíce března 2009 se policistům zdejšího oddělení podařilo při výkonu hlídkové služby v obvodu města Hronova dopadnout tři řidiče osobních vozidel, kteří nevlastnili řidičské oprávnění.

Prvního z nich hlídka policistů dopadla při silniční kontrole na rozhraní města Velkého Poříčí a Hronova. Při kontrole dokladů potřebných k řízení a provozu motorového vozidla jsme u  řidiče zjistili, že nikdy nevlastnil řidičské oprávnění.

Druhého řidiče jsme dopadli v Hronově, kdy při hlídkování v ulici Poříčské jsme na základě místní a osobní znalosti vyhodnotili řidiče vozidla, který parkoval poblíž hlavní silnice se svým motorovým vozidlem, za osobu, o které jsme již z dřívější doby věděli, že tento řidič má Městským úřadem v Náchodě vysloven zákaz řízení. Při kontrole řidiče jsme si ověřili, že naše místní a osobní znalost je na dobré úrovni. Prostřednictvím operačního důstojníka v Náchodě jsme si ověřili, že tomuto řidiči byl vysloven zákaz řízení na dobu 4 měsíců.

Třetího řidiče jsme dopadli, když jel se svým vozidlem směrem z Rokytníku na Hronov. Při kontrole bylo taktéž zjištěno, že tento výtečník nikdy nebyl držitelem žádného řidičského oprávnění.

Všem těmto pirátům silnic policisté zdejšího obvodního oddělení sdělili podezření ze spáchání trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění dle § 180d trestního zákona a druhému řidiči navíc ještě z maření výkonu úředního rozhodnutí dle § 171 odst. 1 písm. c) trestního zákona. Za nerespektování zákona jim všem hrozí až roční trest odnětí svobody nebo peněžiý trest.

pprap. Daniel Demeter

 

  

10.3.2009
 
Oko do minulosti roku 2008
V roce 2008 nedošlo v území Obvodního oddělení v  Hronově k vážnějšímu narušení veřejného pořádku.
Problémovými místy z hlediska stížností občanů a výjezdů policistů na místo jsou stejné jako dříve, ul. TGM, Hostovského, tedy hlavně střed města, kde jsou občané zejména v noční době rušeni hlukem. Dalším významným a časově náročným úkolem, který policisté řešili, byla nedaleká lokalita mimo město Hronov, která je zatížena občansko-právním sporem. Mimo běžných činností policistů v dopravě a ochraně veřejného pořádku, proběhlo několik pátracích akcí po pohřešovaných a hledaných osobách, kdy se podařilo vyjma jedné osoby všechny vypátrat. Do pátrání po některých osobách, zejména pohřešovaných, byla zapojena většina policistů, včetně noční doby. V souvislosti s vyšetřováním trestných činů bylo vyhlášeno pátrání po osobách, z nichž většinu se také podařilo vypátrat. Pátrání bylo vyhlášeno po 29 osobách, vypátráno jich bylo 28, v pátrání zůstává 1 osoba.
 
Mimo toho bylo v roce 2008: 
- dodáno do výkonu trestu :        7 osob
- zadrženo dle trestního řádu:     6 osob
- zatčeno pro okresní soud:        3 osob
- předvedeno,zajištěno atd. :    13 osob

 pprap. Daniel Demeter


3.3.2009
 
Upozornění pro všechny řidiče - Částečná uzavírka komunikace č. II/303
Od 9.3.2009 do 3.5.2009 bude částečně uzavřena silnice II/303 v ulici Jungmannova od č.p. 107 papírny (za odbočkou místní komunikace směrem na Padolí a do Lísek) po železniční stanici Žabokrky (před odbočkou směrem na Velký Dřevíč a Stárkov) z důvodu rekonstrukce.  Investorem je SÚS Královéhradeckého kraje a.s.

Částečná uzavírka bude vyznačena dopravními značkami a střídavý jednosměrný provoz bude řízený přenosnou světelnou signalizací. Po dobu oprav bude zachován průjezd alespoň v jednom jízdním pruhu o minimální šířce 3 m.
Po dobu uzavírky budou přemístěny autobusové zastávky Hronov, Žabokrky, žel. st., a to ve směru na Broumov za odbočku na Velký Dřevíč a od Broumova před odbočku na Velký Dřevíč. Zastávky na Stárkov a ze Stárkova budou přemístěny za železniční přejezd na komunikaci odbočující do Velkého Dřevíče.

Další etapa rekonstrukce této komunikace si vyžádá úplnou uzavírku v předpokládaném termínu 4.5.2009 – 12.7.2009. Po upřesnění tras objížděk a vyřešení hromadné dopravy Vás budeme včas informovat.
pprap. Daniel Demeter


25.2.2009

Záhada sprchového koutu vyřešena
Dalším případem, kterým se policisté Obvodního oddělení v Hronově zabývají, je případ, kdy podnapilý muž po vykopnutí vstupních dveří do bytu své bývalé manželky vnikl do prostor bytu. Poté, co překonal zamčené dveře se po chvíli rozhodl osvěžit v hygienickém zákoutí koupelny bytu, který následně bezprostředně opustil. Pachatel tohoto uvedeného jednání byl na místě dopaden hlídkou a věc je dále řešena ve zkráceném řízení. Viník uvedeného jednání si po prvotních úkonech policie brzy uvědomil, že záhada sprchového koutu je neodvratně vyřešena.
pprap. Daniel Demeter


23.2.2009

Otec zanedbal povinnou výživu svých dvou ratolestí
Na počátku nového roku se na Obvodní oddělení v Hronově dostavila mladá žena, která smutně sdělila, že její bývalý manžel již po dobu téměř dvou let neplní svou vyživovací povinnost na dvě děti. Poté, co žena předložila veškeré dokumenty ohledně rozvodového řízení a další rozsudky, ve kterých soud jednoznačně přiřkl otci řádně platit vyživovací povinnost, byla žena vyslechnuta v dané věci a v daném problému ohledně zanedbání povinné výživy ze strany jejího již bývalého manžela. Po výslechu maminky ratolestí jsme předvolali a posléze i vyslechli otce dětí. Tento muž vše přiznal, a policie mu sdělila podezření ze spáchání trestného činu zanedbání povinné výživy dle § 213 trestního zákona. V daném případu bude věc zpracována v režimu zkráceného řízení, kdy se bude otec do jednoho měsíce zodpovídat u soudu. V jiných obdobných případech je věc zpravidla prověřována ve lhůtě dvou měsíců od oznámení.
pprap. Daniel Demeter


16.2.2009

V cukrárně nestačil sebrat ani kremroli
V noci okolo 23 hodiny dne 13. ledna 2009 vyrazila policejní hlídka Obvodního oddělení v Hronově na signál pultu centralizované ochrany k objektu jedné z místních prodejen pečiva a cukrovinek. Po příjezdu na místo policisté zjistili, že je ještě někdo uvnitř.  Mladý muž, kterého tam objevili, nekladl aktivní odpor a  poslouchal pokyny policistů. Poté, co policisté na místě provedli nezbytné úkony spočívající v zajištění místa činu, převezli muže služebním vozidlem na Obvodní oddělení v Hronově. Protože mladík nebyl schopen prokázat svou totožnost, strážci zákona na policejní stanici zjistili, kdo dotyčný je, a následně jej i vyslechli. Po provedení všech těchto služebních služebních úkonů na Obvodním oddělení v Hronově pak muže eskortovali do Náchoda a předali k dalšímu vyšetřování kolegům z kriminální služby. 
pprap. Daniel Demeter


11.2.2009

Vloupání do rekreační chaty
V souvislosti s oznámením občana Hronova  policisté obvodního oddělení Hronov prošetřují vloupání do rekreační chaty v kolonii nad ulicí K Milířům Policisté tam provedli i několik namátkových kontrolních akcí k zabezpečení majetku občanů. Desítka policistů nasazených do akce prověřila, zda jsou chaty a chalupy dobře zabezpečené proti zlodějům, policisté si všímali známek cizího vniknutí i podezřelých osob v okolí .Vloupání do chaty policisté v současnosti prověřují v souvislosti s další trestnou činností na Náchodsku. Touto cestou hronovští policisté děkují  občanům a majitelům chat za vzájemnou a všestrannou spolupráci, která přispívá k řešení případu.
pprap. Daniel Demeter


10.2.2009

Informujeme řidiče a občany o nových skutečnostech v oblasti s novou právní úpravou šetření dopravních nehod (od 1.1.2009)

Co tedy znamená nová úprava?

Řidič nemá povinnost hlásit dopravní nehodu Policii ČR, pokud
1. zjevná škoda na některých ze zúčastněných vozidel nebo přepravovaných věcech nepřesahuje 100. 000,-Kč, tj. zjevná škoda, kterou vidíte, laický odhad,
2. nedošlo ke zranění nebo usmrcení osoby,
3. nevznikla hmotná škoda na jiném majetku další osoby ( např. škoda na komunikaci, na budově, na dopravní značce), v případě samotných vozidel, která měla na dopravní nehodě účast, není rozhodující, zda je jejich vlastníkem řidič nebo jiná fyzická či právnická osoba, leasingová společnost, zaměstnavatel.
 
Řidič Policii ČR volá, pokud
1. není splněna některá z výše uvedených podmínek,
2. nemůže zabezpečit obnovení provozu na komunikaci.
V případě, že Policii ČR zavoláte, přestože jsou splněny podmínky 1,2,3, věc krátce prošetříme, vyřešíme samotný dopravní přestupek a potvrdíme Váš sepsaný protokol, tj.  tiskopis "Záznam o dopravní nehodě", který obdržíte u své pojišťovny.
 
 Co je důležité si dále zapamatovat!
Musíte sepsat společný záznam o dopravní nehodě podle předepsaných kolonek a navzájem jej podepsat. V této souvislosti máte právo požadovat od druhého účastníka dopravní nehody prokázání totožnosti, tj. předložení občasného průkazu, cestovního dokladu apod. a sdělení údajů o vozidle ( z osvědčení o registraci vozidla, dříve osvědčení o technickém průkazu). Po sepsání tohoto protokolu není důležité, zda jste se dohodli na zavinění nehody. Posouzení míry zavinění bude v takovém případě záležitostí pojišťoven. Povinnost sepsat záznam je dána zákonem !!!
Další informace najdete zde
pprap. Daniel Demeter


7.2.2009

Dva výtečníci řídili bez řidičského oprávnění
Při hlídkové činnosti v obvodu města Hronova v pátek 30.1.2009 v nočních hodinách policisté při kontrole dokladů potřebných k řízení a provozu motorového vozidla přistihli  dva muže, kteří seděli za volanty  vozidel bez  patřičného řidičského oprávnění. Následnou prověrkou pak ještě odhalili, že jednomu ze dvou výtečníků dokonce řízení motorového vozidla Okresní soud v Náchodě zakázal. Muži při komunikaci s hlídkou nejprve shodně tvrdili, že vozidla vlastně vůbec neřídili, avšak spolujezdci na zadním sedadle, kteří se na závěr ukázali jako svědci,  vypověděli v jejich neprospěch a oba neřidiče usvědčili ze lži.
Proti oběma mužům policie zahájila zkrácené přípravné řízení pro trestný čin řízení bez patřičného řidičského oprávnění. Druhý řidič se bude navíc zodpovídat i z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí s možným až ročním trestem odnětí svobody, peněžitým trestem nebo trestem zákazu činnosti.
pprap. Daniel Demeter


26.1.2009

Ve vlastním zájmu neparkujte na přechodu v Husově ulici
Upozorňujeme řidiče, aby neparkovali na přechodu ani v odbočovacím pruhu před křižovatkou u České spořitelny v Hronově v ulici Husova. Každý den zde "nachytáme" několik řidičů, kteří si takto pohodlně zaparkují a poté si jdou vyzvednout peníze z bankomatu. Brání tím bezpečnému přecházení a zároveň se dopouštějí dopravního přestupku. Všechny řidiče proto upozorňujeme, aby si svá vozidla řádně zaparkovali na příslušných parkovacích plochách. Řádným zaparkováním se tak vyhnete uložení pokuty ve výši až dvou tisíc korun v blokovém řízení. 
pprap. Daniel Demeter


24.1.2009

Bezpečné přechody
Ve spolupráci s Městskou policií Hronov provádí naše oddělení každý školní den dohled nad bezpečným přecházením našich školou povinných dětí. Denně dohlížíme nad frekventovanými přechody vedoucími k základním školám v našem služebním obvodě. Uvedené činnosti se vždy účastní minimálně dva policisté za OOP Hronov a dva městští strážníci. V souvislosti s dohledem nad bezpečností a plynulostí silničního provozu také provádíme obchůzkovou činnost v časovém rozpětí dvou hodin, přičemž kontrolujeme  místa s větším výskytem trestné činnosti.
pprap. Daniel Demeter


20.1.2009

Varování pro řidiče - zima ještě neskončila
Vzhledem k tomu, že se nacházíme takřka uprostřed měsíce ledna a nejchladnější měsíc v roce ještě nastane, tak jako uvědomělí řidiči nepředceňujte své řidičské schopnosti a možnosti svého vozidla. Od počátku Nového roku jsme zaznamenali zvýšený nárůst havárií, kdy řidič přecenil své schopnosti a možnosti vozidla a skončil mimo vozovku. Naštěstí šlo vždy pouze o situaci, kdy automobil a především jeho zimní pneu nestačiy na náhlou sněhovou pokrývku, která někdy činila až 5- 8 centimetrů, a sebelepší a zkušený řidič pak nezvládl v dané rychlosti své vozidlo.
pprap. Daniel Demeter


16.1.2009

Nové vozy policie
Vážení spoluobčané,
s hrdostí Vám sdělujeme, že jsme po delší době obdrželi nové služební vozy. Jedná se o vozy Škoda Oktavia. Vozy jsou v nových barvách Policie ČR, stříbrné atraktivní barvě s naším heslem POMÁHAT A CHRÁNIT. V základu jsou vybaveny pro běžný výkon služby policie.
pprap. Daniel Demeter 


9.1.2009

Krádež vloupáním do chaty v zahrádkářské kolonii 
Neznámý pachatel se ze dne 8.1.2009 na 9.1.2009 vloupal a posléze vykradl chatu v zahrádkářské kolonii v Hronově. Jedná se již o několikátý případ ze začátku loňského roku 2008. Vzhledem k tomu, že pachatel nebyl dosud vypátrán a dopaden, žádáme tímto všechny spoluobčany, aby veškeré informace k vypátrání pachatele oznámili na tísňovkou linku 158 nebo na 974 534 731 (Obvodní oddělení Hronov). Za veškeré informace k možnému pachateli předem děkujeme.


5.1.2009

Úprava dopravního značení v ulici Kudrnáčova a Palackého v Hornově
Na konci loňského roku 2008 se v ulici Kudrnáčova a Palackého upravilo dopravní značení. Jedná se o křižovatku v ústí těchto dvou ulic, kdy byla upravena přednost jízdy. Žádáme všechny řidiče, aby respektovali toto nové dopravní značení a především dbali zvýšené opatrnosti z důvodu toho, že tímto úsekem může projíždět řidič, který nové značení přehlédnout.
pprap. Daniel Demeter 


22.12.2008

Vzhledem k nadcházejícím vánočním svátkům budou narůstat kapesní krádeže
Vzhledem k vánočním svátkům a příchodu nového roku upozorňujeme občany, aby věnovali zvýšenou pozornost svým osobním věcem, a to především dámským kabelkám a peněženkám. Také nenechávejte svá vozidla odemčená, zloději se v tomto období na Vaše plechové miláčky zaměřují více než v kterémkoliv jiném čase.                        
pprap. Daniel Demeter 


17.12.2008

senioři - ilustrační foto Ve spolupráci s kriminální policií v Trutnově se tento měsíc podařilo objasnit případ a obvinit pachatele, který v říjnu tohoto roku okradl o finanční hotovost důvěřivého důchodce v Hronově. Tento pachatel měl na svědomí několik případů stejného charakteru, kdy důvěřivým lidem pod záminkou půjčení několika set korun na benzín, odcizil finanční hotovost čítající několik tisíc korun. Tento případ bude dále vyšetřovat Služba kriminální policie a vyšetřování v Trutnově.
pprap. Daniel Demeter 


9.12.2008

Kriminalisté přednádšeli na Střední průmyslové škole v Hronově
Dne 19.11.2008 se na Střední průmyslové škole v Hronově uskutečnila přednáška na téma kriminalita mládeže a jejich trestní odpovědnost, kterou realizovali kolegové z kriminální služby a vyšetřování z Náchoda. V průběhu této přednášky, která probíhala v dopoledních hodinách, se zde mezi žáky za přítomnosti dozorujícího učitele podařilo zajistit drogy. Pedagogové se okamžitě obrátili přímo na policisty, kteří přišli žákům přednášet. Žák, který byl podezřelý z jejich uchovávání a prodeje, byl posléze k dané věci vyslechnut policisty služby kriminální policie (SKPV), kteří věc nadále šetří. 
pprap. Daniel Demeter 


9.12.2008

V Hronově byli zadrženi dva celostátně hledaní !
Na konci měsíce listopadu a začátkem měsíce prosince se nám po provedení služebních úkonů, které spočívaly v zajištění a následném ztotožnění, podařilo zadržet dvě celostátně hledané osoby. Tyto osoby byly na místě zadrženy a dopraveny na zdejší obvodní oddělení. Po provedených služebních úkonech byli oba celostátně hledaní eskortováni (převezeni) na Okresní ředitelství v Náchodě, kde si je převzala služba kriminální policie a vyšetřování (SKPV) k provedení dalších služebních úkonů. 

Objasnění případu krádeže kanálových mříží v Hronově 
Tento měsíc se ve spolupráci s kriminální policií podařilo objasnit případ a pachatele krádeže kanálových mříží. Na tomto případu jsme na obvodním oddělení spolu s kriminalisty pracovali a šetřili již od července tohoto roku. I nadále je na tomto případu vedeno vyšetřování.  

V lednu 2009 se na zdejším obvodním oddělení uskuteční "den otevřených dveří" a předváděcí akce nových služebních vozidel. Při této příležitosti bude mít veřejnost, žáci zdejších základních škol a studenti středních škol jedinečnou šanci proniknout do pracovního dne a situace příslušníků Policie ČR. Těmto budou při této příležitosti předvedena nová služební vozidla a dále budou seznámeni s vybavením zdejší policejní služebny. Přesný termín konání této předváděcí akce bude upřesněn začátkem měsíce ledna nadcházejícího roku 2009. 
pprap. Daniel Demeter 


16.11.2008

Občané a řidič, respektujte dopravní značení a objízdné trasy kolem náměstí
Žádáme všechny spoluobčany a především řidiče vozidel, aby respektovali místní úpravu dopravního značení a zejména úpravu značení na hlavní pozemní komunikaci vedoucí přes most zvaný "ŽELEZŇÁK". Setkáváme se s problémem, kdy nezodpovědní řidiči projíždějí přes tento most, ačkoliv svítí červené výstražné světlo. Za toto jednání bude řidič potrestán pokutou ve výši 2.500 Kč. 

Krádeže jízdních kol a snowbordů narůstají
Občané, věnujte zvýšenou pozornost svým jízdním kolům. Za posledních několik týdnů jsme zaznamenali opět zvyšující se počet krádeží jízdních kol a snowbordů. Tyto většinou poměrně drahé věci neznámý pachatel odcizil ze sklepních kójí. Krádežemi vznikly občanům i několika desetitisícové škody. Proto buďte zodpovědní a řádně a důkladně si tyto věci zabezpečte
pprap. Daniel Demeter 


15.11.2008

Padělatel bankovek dopaden
Společně s kriminální policií jsme tento měsíc objasnili případ padělaných bankovek, které se vyskytly v měsíci říjnu na území města Hronova. Pachatel těmito falešnými bankovkami zaplatil v několika obchodech a barových podnicích.
pprap. Daniel Demeter  


12. 11.2008

Akce zaměřená proti podávání alkoholu mladistvím
Jako každý měsíc, tak i tento se uskutečnily preventivní akce zaměřené proti podávání alkoholu mladistvým. Společně se strážníky městské policie jsme prověřili veškeré barové podniky na území města Hronova. Při těchto prověrkách jsme nezjistili žádné protiprávní jednání ze strany obsluhujícího personálu, který by podával alkohol osobám mladším 18 let. Tyto akce budeme provádět namátkově každý měsíc.
pprap. Daniel Demeter


30.10.2008

Jako každoročně s eopět konal běh Hronov - Náchod
Tento měsíc zajišťovali policisté obvodního oddělení spolu s městskou policií v Hronově běh Hronov-Náchod, který se každoročně koná v tomto období. Tohoto běhu se zúčastnilo na třista běžců různých věkových kategorií. Policie měla za úkol usměrňovat dopravu podél celé trasy tohoto významného běhu. Vše proběhlo hladce bez sebemenších potíží.

Zajištění a posléze eskortování slně podnapilého muže
Tento měsíc policisté řešili případ, kdy v nočních hodinách zajistili silně podnapilého muže, který narušoval občanské soužití. Tento muž byl podroben orientační dechové zkoušce. Tato prokázala přítomnost alkoholu v dechu s hodnotou 2.64 promile. Tento byl posléze zajištěn, přičemž byla provedena řada služebních úkonů a poté eskortován hlídkou do záchytné stanice v Hradci Králové.

Poničení hrobu na hřbitově
Policisté obvodního oddělení v Hronově řeší případ, kdy neznámý pachatel na hřbitově v Hronově poničil hrobku i s jejím vybavením. Po pachateli policisté obvodního oddělení usilovně pátrají. Proto žádáme všechny naše spoluobčany, aby jakékoliv informace k možnému pachateli sdělili osobně nebo telefonicky na místní Obvodní oddělení Hronov (tel: 974 534 731). Za jakékoliv Vaše informace předem děkujeme.  
pprap. Daniel Demeter


15.10.2008

Nákladní automobily na most stále nesmí
V měsíci říjnu stále probíhá akce "ŽELEZŇÁK", kdy jako policisté dohlížíme, aby přes tento most, který je stále v rekonstrukci neprojížděly nákladní automobily, kterým je zákazovými značkami tento průjezd přes tuto stavbu zakázán. Přesto se objevují případy, kdy řidiči nákladních vozidel tento zákaz nerespektují. Policistům pak nezbývá než podle zákona takový přestupek řešit uložením blokové pokuty. Přesto však musíme podotknout, že se tyto případy stávají méně než tomu bylo minulý měsíc. 

Dopravně - bezpečnostní akce na území města Hronov
V tomto měsíci říjnu proběhly dvě dopravně-bezpečnostní akce, při kterých policisté obvodního oddělení v Hronově za spolupráce s dopravním inspektorátem Náchod, cizineckou policií a Městskou policií v Hronově kontrolovali doklady řidičů potřebných k řízení a provozu motorového vozidla. Při tomto se také zaměřili na kontrolu zákazu požívání alkoholických nápojů při řízení vozidla. Při těchto akcích byl u dvou řidičů provedenou dechovou zkouškou zjištěn akohol v dechu. Po tomto zjištění byly provedeny s řidiči další úkony v dané věci. 

Padělané bankovky se vyskytují v Hronově
Policisté v Hronově za spolupráce se službou kriminální policie a vyšetřování v Náchodě řeší případ výskutu padělaných pětsetikorunových bankovek, které se vyskytly v několika obchodech a barových podnicích v Hronově. Neznámý pachatel po kterém usilovně pátráme těmito bankovkami zaplatil v nejmenované hospodě v Hronově, kdy tomuto podniku způsobil několika tisícovou škodu. Tímto žádáme Naše spoluobčany, aby při možném kontaktu s těmito padělanými bankovkami věc oznámili na přístlušném oddělení v Hronově a veškeré možné informace k tomuto pachateli nám tímto sdělili.
pprap. Daniel Demeter


18.9.2008

Řidiči, respektujte stavební práce na mostě "Železňák"
Jako policisté Obvodního oddělení v Hronově žádáme všechny spoluobčany a především řidiče vozidel, aby respektovali místní úpravu dopravního značení a zejména úpravu značení na hlavní pozemní komunikaci vedoucí přes most zvaný "ŽELEZŇÁK". Setkáváme se s problémem, kdy řidiči nákladních vozidel, kterým je průjezd přes tento most zakázán, nerespektují dopravní značení.
Toto nezodpovědné jednání příslušníci Policie České republiky Obvodního oddělení v Hronově sankcionují uložením blokových pokut až do výše 2.500 korun nebo postoupením přestupku do správního řízení, kdy jsou uložené sankce ještě vyšší.

Ajaxův zápisník
Základní školy Velké Poříčí, Zbečník, Velký Dřevíč a Stárkov se zapojily do celorepublikového projektu realizovaný Policií ČR pod názvem „Ajaxův zápisník“. Je určen dětem druhých ročníků a jedná se o preventivně výchovnou učební pomůcku, díky které se děti nenásilnou formou odpovídající jejich věku seznámí se zásadami bezpečného chování, s prevencí, vůči jevům,, které je v dnešní době ohrožují - drogy, alkohol, tabák a hazardní hry. Jsou jim představeny činnosti jednotlivých služeb policie, naučí se rozpoznávat, kdy je jejich jednání správné a kdy ne. Dozví se také, jak mají mít správně vybavené jízdní kolo nebo jak bezpečně a bez úrazu prožít prázdniny.  

Zadrželi celostátně hledaného a vypátrali zloděje
Policistům Obvodního oddělení v Hronově se za spolupráce policistů cizinecké policie podařilo vyhledat a posléze zatknout osobu v celostátním pátrání. Po tomto zatčení následovaly další policejní úkony. Dále se policistům podařilo ztotožnit dva pachatele. Jednalo se o pachatele, který na území Města Hronova a okolí odcizil několik kusů mříží uličních vpustí, kdy poškozenému Městu Hronov a Velkému Poříčí vznikla několika tisícová škoda. Dále se jednalo o pachatele, který porušil domovní svobodu.

Krádeže v Hronově
Policisté Obvodního oddělení v Hronově za měsíc srpen a září šetří případy, kdy vzrůstá majetková trestná činnost. Jedná se o trestnou činnost, kdy dosud neznámí pachatelé provádí vloupání do objektů. Tato vloupání provádí způsobem, kdy libovolným předmětem, který je v dosahu jejich cíleného objektu, rozbijí výlohu či okno a proniknou do prostor objektu prodejny. V tomto objektu prodejny pak následně odcizí velké množství tabákových výrobků. Zajímavá zůstává skutečnost, že tito pachatelé se zaměřují pouze na tabákové výrobky a velmi zanedbatelné množství výrobků s lihovinami, kdy finanční hotovosti zůstávají bez povšimnutí. 

Na těchto případech pracují a šetří policisté obvodního oddělení v Hronově za spolupráce skupiny techniků Okresního ředitelství v Náchodě. Při této spolupráci se na místech činu podařilo zajistit několik upotřebitelných stop, které byly následně zaslány na expertízu do Hradce Králové. Policisté Obvodního oddělení v Hronově po pachatelích trestné činnosti usilovně pátrájí. Přesto žádáme všechny spoluobčany, aby všechny podezřelé osoby, které se budou zdržovat v blízkosti objektů, kde se prodávají tabákové výrobky v nočních hodinách nahlásili na linku 158 popřípadě na Obvodní oddělení Hronov na tel: 974 534 731. Za káždé upozornění Vám občanům předem děkujeme.


4.9.2008

Policisté Obvodního oddělení PČR v Hronově řeší případ založení požáru
Policisté Obvodního oddělení v Hronově řeší případ, kdy neznámý pachatel založil požár v objektu bývalé slévárny v Hronově, kterým vznikla firmě NEMEA, a. s. značná škoda. Policisté po neznámém pachateli usilovně pátrají.
pprap. Daniel Demeter


25.8.2008

Motoristé se vystavují sankcím
V rámci provádění dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu silnic II. a III. tříd okresu Náchod, policisté zjistili, že na silnici III. třídy č. 303 1 směr Hronov - Velké Poříčí, ul. Husova, při prodejně ELTYM dochází k neustálému nevhodnému parkování vozidel v těsné blízkosti za zatáčkou, a to po obou směrech pozemní komunikace. Tento problém zastupitelé vyřešili umístěním svislého dopravního značení B28  - Zákaz zastavení. Tímto žádáme a zároveň upozorňujeme všechny občany, aby respektovali nově umístěné dopravní značení. Policisté budou v těchto místech provádět namátkové kontroly.

Městská policie a Obvodní oddělení Hronov dále upozorňují občany na parkování v ul. Kudrnáčova a Palackého. V těchto ulicích lze parkovat na odstavných pruzích (přilehlá parkoviště) ve směru jízdy, nikoliv v protisměruZa tento přestupek lze v blokovém řízení uložit pokutu až do výše 2.000 korun, v příkazním řízení u správního orgánu 1.500 - 2.500 korun a při ústním projednání u správního orgánu 1.500 - 2.500 korun plus  náklady řízení ve výši 1.000 korun. Zastupiteli města byl vyžádán odborný a právní posudek z Referátu dopravy v Náchodě. Odborníci ve svém vyjádření konstatovali, že řidič smí zastavit a stát jen vpravo ve směru jízdy, co nejblíže k okraji pozemní komunikace na jednosměrné pozemní komunikaci vpravo i vlevo.

Děkujeme všem spoluobčanům Hronova a okolí za vzájemnou spolupráci a podněty,  které na Obvodní oddělení policie a Městskou policii Hronov předáváte. Pouze tak můžeme v rámci naší lokality vytvořit fungující vztah policie a veřejnosti (community policing).
pprap. Daniel Demeter


9.8.2008

Policisté v Hronově šetří případ krádeže
Dne 9. 8. 2008 dosud nezjištěný pachatel odcizil ze střechy a boků budovy obřadní síně na hřbitově v Hronově v ulici Divadelní střešní měděné plechy a parapety. Policisté obvodního oddělení v Hronově po neznámém pachateli usilovně pátrají.  
pprap. Daniel Demeter


5.8.2008

Krádeže okapů
Dosud nezjištěný pachatel odcizil z rozestavěného domu v Hronově měděné okapové svody. Policisté obvodního oddělení v Hronově po neznámém pachateli usilovně pátrají. 
pprap. Daniel Demeter


29.7.2008

Jiráskův Hronov
Vzhledem k nadcházejícímu festivalu amatérských divadelních souborů Jiráskův Hronov. který bude zahájen 1. srpna 2008 a bude trvat do 9. srpna 2008, žádáme všechny občany a  účastníky silničního provozu o dodržování veškerých pravidel silničního provozu a zejména o zvýšenou opatrnost a ohleduplnost při průjezdu městem. Při parkování svých vozidel také myslete na bezpečí nastupujících a vystupujích osob, i na bezpečí osob, které se mohou pohybovat u vozidla v okamžiku parkování. Zároveň rozhodně nedoporučujeme návštěvníkům cestu domů z kulturních akcí na jízdním kole po předchozím požití alkoholu. Policisté, kteří budou dbát v ulicích města na dodržování veřejného pořádku a bezpečí obyvatel se zaměří také na dopravní kontroly cyklistů.

Všem návštěvníkům i účinkujícím přejeme krásné zážitky a příjemně strávený pobyt bez nepříjemných zážitků. V případě potřeby se okamžitě obraťte na nejbližší policejní hlídku, navštivte obvodní oddělení, kde se vám bude na recepci věnovat některý z policistů, nebo vytočte linku tísňového volání 158. Potřebnou pomoc Vám zajistí službu konající operační důstojník.
pprap. Daniel Demeter

Děkujeme občanům za hahlášení případu
V souvislosti s upozorněním veřejnosti s případem možného obtěžování ve Velkém  Poříčí,  kdy podezřelý  muž obtěžoval  nezletilé osoby na náměstí, děkujeme všem občanům, kteří kontaktovali naší služebnu a sdělili osobně či telefonicky své informace k danému případu. Věc je i nadále v šetření.
pprap. Daniel Demeter


25.7.2008

Spokojenost zastupitelů Hronova s činností Policie ČR
V souvislosti s trendem zvyšování kreditu a kvality činnosti Policie ČR na území bývalého okresu Náchod byli na jaře 2008 osloveni obecní zastupitelé ze 74 měst a obcí v regionu a požádáni o objektivní zodpovězení otázek v dotazníku, který jim byl distribuován prostřednictvím starostů.
Dotazník obsahuje celkem 19 uzavřených, polootevřených i otevřených otázek, které byly koncipovány tak, aby zahrnuly pokud možno co nejširší oblast policejních činností, ke kterým měli respondenti možnost se vyjádřit. Z těchto 19 otázek bylo 9 shodných s otázkami, které byly položeny respondentům v rámci celorepublikového průzkumu spokojenosti občanů s prací Policie ČR agentury IPSOS TAMBOR, jenž proběhl na jaře roku 2007.
Odpovědi zastupitelů z Hronova najdete ZDE
pprap. Daniel Demeter


8.7.2008

Spolupráce při řešení domácího násilí
 Policistům zdejšího obvodního oddělení se podařilo objasnit ve spolupráci se službou kriminální policie Náchod několik krádeží vloupání do motorových vozidel, provozoven, které byly do současné doby neobjasněné.
  
V měsíci červenci hlídka obvodního oddělení v Hronově ve spolupráci se strážníkem městské policie  řešila v nočního hodinách  přestupkové jednání podezřelého. Za dané situace hlídka obvodního oddělení vyhodnotila případ jako domácí násilí a na místě zahájila řízení o vykázání osoby ze společné domácnosti.  Po deset následujících dní nesměla násilná osoba do společné domácnosti vkročit a ohroženou osobu kontaktoval pracovník hradeckého krizového centra. Společně za pomoci krizového centra a dalších institucí pak může ohrožená osoba nalézt další pomoc a řešení situace. V případě nutnosti může být rozhodnutí o vykázání násilné osoby soudně prodlouženo, a to až na dobu jednoho roku.
pprap. Daniel Demeter


7.7.2008

Upozornění
Upozorňujeme naše spoluobčany na krádeže jízdních kol, které se stávají téměř s pravidelností každý pátek v ranních hodinách u prodejny PLUS v Hronově. Proto policisté obvodního oddělení v Hronově budou vždy každý pátek pravidelně v těchto ranních hodinách dohlížet a kontrolovat vnější prostory této prodejny. Přesto žádáme všechny spoluobčany, kteří na svých jízdních kolech jezdí nakupovat do prodejny PLUS, aby si svá jízní kola řádně zabezpečili. Pokud u odložených jízdních kol zaznamenáte podezřelé jednání nebo výskyt podezřelých osob, neváhejte a ihned uvědomte přítomnou policejní hlídku nebo situaci neprodleně ohlaste na linku 158.


29.7.2008

Pozor na nevhodné parkování
Upozorňujeme naše spoluobčany na nevhodné parkování vozidel v ulici Husova na pozemní komunikaci u prodejny ELTYM, s.r.o. čísla popisného 207, které naši policisté obvodního oddělení v Hronově zaznamenávají velmi často. Vozidla, která zaparkujete  v Husově ulici na nepřehledném úseku naproti této prodejně, brání plynulosti provozu na pozemních komunikacích a hrozí dopravní nehoda. Úprava dopravního značení v tomto místě je v jednání. Proto žádáme všechny občany, aby svá vozidla řádně parkovali na místech vyznačených k parkování, které se nacházejí u odbočky do ulice Šedivé hory u této prodejny ELTYM, s.r.o. čísla popisného 207. 
pprap. Daniel Demeter

vytisknout  e-mailem