Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Omluva za nešťastnou formulaci tiskové zprávy

KARLOVARSKÝ KRAJ - Omlouváme se za nešťastně formulovanou tiskovou zprávu, vydanou dne 20. 4. 2020, která se vztahovala k šíření nenávistných komentářů na sociálních sítích. 

Špatná formulace bez dalšího upřesnění faktů evokovala v mnohých čtenářích pocit, že policie odrazuje občany od vyslovení vlastního názoru na společenské dění. Ujišťujeme všechny, kteří si sdělení takto vyložili, že Policie ČR ctí svobodu slova a projevu jako základní právo garantované Listinou základních práv a svobod a v žádném případě nebylo naším úmyslem jej jakkoliv zpochybnit.

V pozadí nešťastně formulované zprávy je vyšetřování závažného trestného činu podněcování k nenávisti a nebezpečného vyhrožování předním ústavním činitelům. Karlovarští kriminalisté dne 19. 4. 2020 sdělili obvinění 43 letému recidivistovi, který opakovaně veřejně prostřednictvím sociálních sítí vyzýval k vraždě předního ústavního činitele podříznutím hrdla a dalšímu usmrcením. Muž se k činu doznal, vyšetřování probíhá na svobodě a v případě odsouzení mu hrozí až tříletý nepodmíněný trest odnětí svobody. Karlovarská policie vyšetřuje i další dva případy, které vyzývají k nenávisti a násilí na úředních osobách v souvislosti s výkonem jejich funkce.

Smyslem vydání tiskové zprávy bylo upozornit na skutečnost, že v prostředí sociálních sítí se množí takové případy a policie na ně ze zákona reaguje. Za nešťastné formulace a nevhodné vyznění zprávy se ještě jednou omlouváme.

mjr. Bc. Kateřina Krejčí
23. 4. 2020

vytisknout  e-mailem