Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Až policisté museli ženu ochránit před vlastním synem

OLOMOUCKO - Rok to žena vydržela, než požádala o pomoc. 

Ve středu 22. dubna 2020 jsme před třináctou hodinou na lince tísňového volání přijali oznámení zoufalé starší paní, že je ve svém bytě slovně a fyzicky napadána jejím vlastním synem. Na místo vyslaní policisté zjistili, že dvaačtyřicetiletý muž matce hrubě vulgárně nadával a také jí hrozil zabitím. Provedenou dechovou zkouškou u něho změřili hodnotu 2,4  alkoholu v dechu, a protože neutlumil svou agresi ani při jednání s policisty, byl k vystřízlivění umístěn do protialkoholní záchytné stanice. Z té byl však ještě téhož dne propuštěn a před dvaadvacátou hodinou oznamovatelka volala znovu s tím, že se jí syn dobývá do bytu a ona se obává o svůj život. 

Tentokrát se žena policistům svěřila, že má být synem týrána už asi rok. Dlouhodobě a trvale ji vystavuje psychickému nátlaku, napadá ji verbálně i fyzicky a také ji měl připravit o všechny prostředky a přitom jí nezabezpečuje ani nezbytné množství potravin. Vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu policisté na místo přivolali také lékaře, který rozhodl o převozu ženy do nemocnice.

Vzhledem k nově zjištěným skutečnostem policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu týrání osoby ve společné domácnosti a k zajištění ochrany ohrožené ženy agresora ze společné domácnosti na dobu deseti dní vykázali. V případě prokázání viny a odsouzení podezřelému muži za uvedené jednání hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři léta. 

Policisté v souvislosti s tímto případem apelují na občany, že nikdo není povinen týrání snášet. Policisté jsou zde proto, aby ohroženým osobám poskytli pomoc a to bez ohledu na denní dobu, zda je pracovní den nebo svátek či trvá nouzový stav. Žádná situace není důvodem, proč by se oběti této trestné činnosti měly bát požádat o pomoc.  

por. Mgr. František Kořínek

vytisknout  e-mailem