Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Chodce v mlze srazilo auto

PŘEROVSKO - Neměl na sobě reflexní prvky, které by ho zviditelnily. 

Včera se ve 21:35 hodin stala dopravní nehoda, při které došlo ke stražení chodce jdoucího po krajnici silnice mezi obcemi Želatovice a Přerov. Řidič osobního vozidla jel v uvedenou dobu ve směru na Přerov a pravou stranou vozidla zachytil muže, který šel při levém okraji vozovky. Po nárazu upadl 54letý chodec na silnici a byl převezen sanitkou do nemocnice. Dechová zkouška, která u něho byla provedena, měla pozitivní výsledek a vykázala hodnotu 0, 66 promile alkoholu v dechu. Stejná zkouška proběhla i u řidiče vozidla s negativním výsledkem. Na vozidle vznikla škoda 20 000 Kč. Dalším šetřením policisté na místě zjistili, že se chodec pohyboval na neosvětlené komunikaci mimo obec za snížené viditelnosti, byla hustá mlha a neměl na sobě žádné reflexní prvky a navíc nevyužil stezku pro chodce, která lemuje komunikaci. Míra zavinění obou účastníků je předmětem dalšího šetření.

Opětovně informujeme veřejnost o zákonné povinnosti používat při chůzi zejména mimo obec za snížené viditelnosti reflexní prvky. Ze Zákona o provozu na pozemních komunikacích jasně z § 53 odst. 9 vyplývá: „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích“.

Snížená viditelnost není samozřejmě jen noční doba, ale také soumrak, svítání, sněžení, silný déšť, mlha a další okolnosti, které vyvolávají sníženou viditelnost. S nadcházejícími dny zaměří policisté více svoji činnost na kontrolu chodců a jejich označení reflexními prvky. Za jejich nepoužití hrozí až dvoutisícová pokuta.

por. Mgr. Miluše Zajícová
20. října 2017

vytisknout  e-mailem