Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policie ČR poskytuje jistotu platu a místa

OLOMOUCKÝ KRAJ - Náborový příspěvek 75 000 Kč, 6 týdnů dovolené, doživotní výsluha, pravidelné navyšování platu, odchodné, to jsou jen některé z benefitů, které získáte, pokud se rozhodnete nastoupit k Policii ČR, jednomu z největších a nejspolehlivějších zaměstnavatelů v ČR. 

Pokud se rozhodnete stát policistou nebo policistkou, můžete udělat dobré rozhodnutí na celý život. Získáte jistotu místa a jistotu platu u státního zaměstnavatele. Nemůže se vám stát, že nedostanete výplatu nebo že přijdete o místo, protože zaměstnavatel se dostal do finančních problémů. Policie ČR byla, je a bude jeden z největších a nejspolehlivějších zaměstnavatelů v republice.

1 1-fotografie.jpg

Služba u PČR se řídí zákonem o služebním poměru, podle kterého máte nárok na spoustu jistot a výhod. Například pokud onemocníte, budete pobírat plat v plné výši po dobu prvního měsíce (na rozdíl od těch, kteří pracují podle zákoníku práce a po dobu nemoci mají nižší příjem). Stejně tak se vám příjem nekrátí ani po dobu 9 dnů, když potřebujete doma ošetřovat své nemocné dítě mladší 10 let. Podle zákoníku práce mají zaměstnanci 40hodinovou pracovní dobu týdně, vy budete mít fond pracovní doby jen 37,5 hodiny týdně. Jako policista nebo policistka si užijete ročně 6 týdnů placené dovolené. Zaměstnavatel vám bude také z Fondu kulturních a sociálních potřeb finančně přispívat na penzijní nebo životní pojištění.

2 2-fotografie.jpg

Věrnost se u Policie ČR opravdu vyplácí. Po 15 letech služby získáváte navíc k 6týdnům dovolené ještě každoročně nárok na čtrnáctidenní ozdravný pobyt, který můžete podle své volby strávit v lázních nebo sportovními aktivitami v okolí svého bydliště, pokud nechcete odjíždět od své rodiny. Dalším benefitem je nárok na jednorázový finanční příspěvek, tzv. odchodné, které vám bude vyplaceno v případě, že se rozhodnete od policie odejít (nárok na něj vzniká nejdříve po 6letech služby). Díky němu budete finančně zabezpečení i po přechodné období, kdy si budete hledat novou práci. Výše vašeho odchodného v závislosti na počtu odsloužených let může být až 6násobek vašeho průměrného hrubého měsíčního příjmu. Po odsloužení 15 a více let máte v případě odchodu od policie nárok na doživotní výsluhový příspěvek, který zase podle počtu odsloužených let může měsíčně činit až 50% vašeho průměrného hrubého měsíčního příjmu.

3 3-fotografie.jpg

Pokud budete chtít, můžete ve služebním poměru strávit celý svůj aktivní pracovní život. Až získáte zkušenosti, na základě své žádosti nebo přes výběrové řízení máte možnost přejít na vyšší pozici a to buď na stejném útvaru, kde zrovna sloužíte, nebo na jiný útvar podle svého zájmu. U PČR máte k dispozici opravdu široké možnosti uplatnění v různých oborech. Můžete si najít to své, kde se bude cítit spokojení anebo kde navíc ještě zúročíte i své předchozí pracovní zkušenosti případně i studiem nabyté vědomosti. Operační středisko, odbor cizinecké policie, služba kriminální policie a vyšetřování, oddělení služební kynologie, oddělení kriminalistické techniky. To jsou jen příklady, oborů policejních činností je ještě mnohem více. Velkou výhodou je i to, že zůstáváte u stejného zaměstnavatele, když se chcete nebo potřebujete odstěhovat do jiného města. Můžete požádat o přeložení a začít pracovat na novém místě, zatímco vaše praxe i veškeré výhody stejně jako započítávaná délka odsloužených let vám běží dále.

4 4-fotografie.jpg

Už během prvního roku, kdy se na základní odborné přípravě většinou v Holešově naučíte vše, co musíte znát a umět pro výkon služby, budete pobírat plat ve výši 26 420 Kč měsíčně a jako bonus dostanete náborový příspěvek 75 000 Kč. Po roce nastoupíte do terénu a váš plat se ihned zvedá o cca 5 000 Kč na 31 790 Kč měsíčně. Toto je základ, ke kterému můžete mít další příplatky, za práci ve svátek, přesčas a osobní příplatek. Dá se říci, že u nás má každý výši svého příjmu ve svých rukou. U toho, kdo je iniciativní a rychle se zapracuje, může být nárůst platu značný, např. po 3 letech až na 37 000 Kč. Zároveň všichni mají automaticky ze zákona nárok na pravidelné navyšování platu každé 3 roky. Pro zajímavost v Olomouckém kraji policisté a policistky v roce 2018 brali průměrně 41 433 Kč hrubého, v roce 2019 to bylo už 44 738 Kč, v roce 2021 dokonce 47 576 Kč.

5 5-fotografie.jpg

Pokud máte maturitu, splňujete potřebné vzdělání. Maturitu můžete mít ze střední školy nebo i ze středního odborného učiliště s maturitou. A vůbec není důležitý obor, který jste vystudovali. Jestli k nám nastupujete s vysokoškolským vzděláním, můžete mít rychlejší karierní postup. Pokud chcete nějakou vysokou školu teprve studovat, můžete ji u nás vystudovat při výkonu služby, případně i s nárokem na služební příjem a služební volno ke studiu.

6 6-fotografie.jpg

Jakmile úspěšně projdete přijímacím řízením, v Olomouckém kraji můžete nastoupit na obvodní oddělení, na oddělení hlídkové služby, na dopravní inspektoráty v různých městech nebo na dálniční oddělení v Kocourovci a na pohotovostní a eskortní oddělení v Olomouci. Chcete se stát policistou nebo policistkou kdekoli v Olomouckém kraji? Jste v produktivním věku a máte maturitu? Hledáte stabilní jistoty pro sebe a svoji rodinu? Pište na email nabor.olomouc@pcr.cz s uvedením vašeho telefonního čísla a adresy nebo volejte na tel. 702 205 986.

7 7-fotografie.jpg

por. Bc. Martina Schrammová
4. dubna 2022

vytisknout  e-mailem