Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Nikdy neví, co mu nový den přinese

Mám dobrý pocit, když objevím stopu vedoucí k odhalení pachatele, říká kriminalistický technik Jiří Černěnko. 

Nikdy neví, co mu nový den přinese za případ: od vloupaček přes varny a pěstírny drog, krádeže aut, ublížení na zdraví až po úmrtí beze svědků. Kriminalistický technik nadpraporčík Jiří Černěnko nosí policejní odznak na Jesenicku už téměř dvacet let a svou práci už dávno vnímá jako poslání. Jak vypadá jeho služební den a v čem se liší realita od amerických krimi seriálů?

1 1-FOTO ÚVODNÍ.jpg

K Policii České republiky nastoupil v roce 2002 a stejně jako většina jeho kolegů v policejním sboru začínal jako řadový policista na obvodním oddělení. „Podle mě by měl každý, kdo slouží v policejních řadách, nejdříve zažít službu na obvodním oddělení,” říká Černěnko. „Tak totiž získá cenné zkušenosti, zjistí, co opravdu znamená policejní práce a uvědomí si, jak je důležitá,” dodává.

Po sedmi letech přešel z obvodního oddělení na oddělení tisku a prevence. „Tato služba mě moc naplňovala. Baví mě pracovat s dětmi a mládeží, organizovat akce zaměřené na prevenci kriminality,” vypráví. Jeho schopnosti byly však později potřeba jinde. Stal se kriminalistickým technikem.

Od vloupaček přes pěstírny až po úmrtí

Zálibu v nové specializaci si našel prakticky okamžitě. Práce technika totiž podle Černěnka rozhodně není ani monotónní, ani rutinní činnost. „Nemusím celé dny sedět v kanceláři, jsem  často v terénu a každý výjezd je úplně jiný,” vypráví.

2 2-FOTO U PRIESSNITZE.jpg

4 4-FOTO ODBĚR STOP.jpgJako kriminalistický technik vyjíždí na místa činu. „Od vloupaček přes varny a pěstírny drog, krádeže aut, ublížení na zdraví až po úmrtí bez svědků,” vypočítává technik.

A právě s posledním jmenovaným typem výjezdu, tedy k nalezenému mrtvému tělu, u něhož nejsou jasné okolnosti úmrtí, se v poslední době setkává čím dál častěji. „Je to bohužel dílo doby, kdy koronavirus tvrdě postihuje osaměle žijící seniory. I tam je ale nutné prověřit, zda úmrtí nesouvisí s trestným činem” dodává.

Součást propracovaného mechanismu

Jak si práci kriminalistického technika Policie České republiky konkrétně představit? Po ohlášení události na linku 158 přijedou na místo činu nejdříve naši kolegové, policisté z obvodního oddělení. „Ti vyhodnotí situaci, a pokud jde o trestný čin nebo událost, která by mohla souviset s trestným činem, zavolají nás, kriminálku,” vysvětluje Černěnko.

Do terénu tak vyrazí celý vyšetřovací tým: vyšetřovatel, dále operativec, který je mezičlánkem mezi různými policejními složkami ve vyšetřování případu, a kriminalistický technik. Ten zkoumá místo činu jako první. „Mým úkolem je zajistit veškeré stopy tak, aby nedošlo k jejich znehodnocení,” přibližuje Černěnko.

Ohledání místa činu a následné zahájení vyšetřování je výsledkem sehrané týmové práce. Každý přesně ví, co má dělat. Zatímco technik se stará o nalezení a zdokumentování stop, vyšetřovatel s operativcem se snaží dát nalezené indicie do souvislostí.

Zadokumentovat, nepoškodit a poslat do laborky

okrese Jeseník jsou volná služební místa, nováčci získávají navíc přednostní pronájem městských a obecních bytů. Jedná se o velké a zrekonstruované byty v Jeseníku a Javorníku.

„Příklad: mám na místě činu stopy krve, rozbité sklo a určitým způsobem poškozený zámek. Mojí úlohou je opatřit důkazy číslicemi, žádný nepřehlédnout, nafotit, popřípadě natočit na video a zajistit stopy například DNA tak, aby nepoškozeny mohly putovat do laboratoře,” popisuje Černěnko.

5 5-ODBĚR DAKTO.jpg

Na základě technikem zpracovaných stop pak další policisté skládají střípky celého příběhu. “Jesenicko je relativně malý okres, proto se občas stává, že operativec už má podezření na nějakou „známou firmu“ z okolí a ještě než například přijdou výsledky DNA z laboratoře, naši kluci už mají pachatele i s přiznáním,” dodává technik.

Působení na malém okrese je prý z hlediska policejní práce velmi specifické. „Sice zde nemáme tolik případů jako například kolegové z Olomouce, na druhou stranu můžeme těžit z velmi dobré znalosti prostředí a přátelského pracovního kolektivu," říká Černěnko. „A bonusem je samozřejmě nádherná jesenická příroda v zimě i v létě," dodává s úsměvem. „Navíc tady na horách k sobě mají lidé odjakživa blíž, pomáhají si, víc si vycházejí vstříc a i nás policisty vnímají často pozitivněji než třeba ve velkých městech.“

6 6-SLUŽEBNÍ AUTO.jpg

8 8-INTERIÉR SLUŽEBNÍHO AUTA.jpgMísto kufříku pojízdná kancelář

Činnost kriminalistického technika je podle Černěnka nesmírně různorodá a kolikrát i velmi náročná na technické i kreativní myšlení. „Musíme zajistit stopy a důkazy i na místech, která jsou špatně přístupná. Například ve vodě nebo v požářišti. Nehledě na počasí nebo denní dobu,” uvádí technik. Kufřík plný štětečků a různých chemických roztoků, který můžeme znát z amerických kriminálních seriálů, s sebou ale prý nenosí. Pomůcek má totiž rovnou plné auto. „Před pěti lety nám policejní sbor pořídil speciálně upravený Volkswagen Amarok se skříňovou vestavbou. Je to naše pojízdná kancelář,” popisuje Černěnko.

Co vše tedy kriminalistický technik ke své práci potřebuje? „Je toho hodně,” usmívá se technik. Vedle různých pomůcek na odběry DNA, prášků a štětečků na daktyloskopické stopy, vybavení na pachové stopy, pomůcky pro práci v požářišti, tyče na měření hloubky a hladiny vody, různé druhy materiálů na zabalení důkazů, s sebou vozí také hromadu ručního nářadí: kladiva, šroubováky, klíče, úhlovou brusku a aku vrtačku, elektrocentrálu, osvětlovací techniku, žebříky, rozkládací stan, zástěny, počítač, tiskárnu a kompletní fotografické a video vybavení.  „Máme k dispozici opravdu špičkovou techniku, v tom drží naše policie pohodlně krok se světem,” dodává.

U kriminálek v televizi se občas usmívám

Světové měřítko rozhodně snese také vysoká úroveň odbornosti českých kriminalistů, techniků a laboratorních pracovníků. „Pokud se díváte na americký kriminální seriál, tak vyšetřovací postupy, které jsou zde sehrány, umíme a používáme i u nás,” říká technik.

Úsměvu se však často neubrání. „Řekněme, že občas je ten policejní svět v seriálech opravdu velmi zromantizovaný“. Existují však prý i výjimky. „Například český seriál Případy prvního oddělení je velmi blízký realitě. Pokud tak někoho zajímá policejní práce v českém prostředí, měl by se na něj podívat,” dodává kriminalistický technik.

7 7-FOTO SLUŽEBNÍHO AUTA.jpg

„Nebo si nejlépe zkusit práci u policie sám. Je to poslání, které není snadné, ale člověka naplňuje. Alespoň já to tak i po téměř dvaceti letech mám. A u nás na Jesenicku mezi sebe rádi uvítáme nové kolegy a pomůžeme jim si policejní práci osahat a získat zkušenosti,” uzavírá.

9 9-FOTO POLICIE U PRIESSNITZE.jpg

Policie České republiky je jeden z největších zaměstnavatelů v republice.
Poskytuje mnoho jistot a benefitů. Náborový příspěvek 75 tisíc korun, plat v plné výši v době pracovní neschopnosti kratší než 30 kalendářních dnů, plat v plné výši v době ošetřování dítěte mladšího 10 let, šest týdnů dovolené, fond pracovní doby jen 37,5 hodiny týdně atd.

Nově nastupující po 6 měsících od nástupu získávají náborový příspěvek ve výši 75 tisíc korun, plat po nástupu do výkonu služby 31 000 korun plus příplatky, po 3 letech až 36 000 korun.
Plat je jim pravidelně automaticky navyšován.

Průměrný plat policistů a policistek v Olomouckém kraji v roce 2018 činil 41 433 Kč, v roce 2019 už 44 738 Kč a 47 480 Kč v roce 2020. Po odsloužených letech získávají nárok na odchodné a na doživotní výsluhový příspěvek. Podrobné info na tel. 702205986.


Pokud se chcete stát policistou nebo policistkou, napište na nabor.olomouc@pcr.cz a ozve se Vám náš personalista.

por. Bc. Martina Schrammová
21. května 2021

vytisknout  e-mailem