Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

OKTE - historicky první policejní akreditované znalecké pracoviště v ČR

OKTE - historicky první policejní akreditované znalecké pracoviště v ČR

Odbor kriminalistické techniky a expertíz východočeské policejní správy se stal od 1. března 2007 historicky prvním policejním akreditovaným znaleckým pracovištěm v České republice .

Odbor kriminalistické techniky a expertíz PČR Správy Východočeského kraje se tak zařadil mezi nejprestižnější laboratoře v České republice, jako jsou Národní referenční laboratoř DNA Praha, Antidopingová laboratoř Praha, Puncovní ústavy, Zdravotní ústavy aj. V České republice je evidováno celkem 500 akreditovaných pracovišť z různých resortů, zaměřených na různá odvětví. Toto pracoviště expertizním pracovištěm zpracovávajícím tisíce znaleckých posudků ročně. 

Své služby poskytuje především orgánům činným v trestním řízení, a to v oblasti zajišťování důležitých důkazů pro soudní líčení. Odbor zpracovává znalecké posudky v oblasti klasických (daktyloskopie, mechanoskopie atd.), ale i moderních forensních disciplín, jako je genetika, chemie či počítačová expertíza. Vysoká kvalita práce je proto na tomto pracovišti nutností. V březnu roku 2007 se OKTE PČR Správy Východočeského kraje Hradec Králové stal historicky prvním policejním akreditovaným pracovištěm v ČR. Vlastnictvím osvědčení o akreditaci prokazuje toto pracoviště špičkový systém práce a maximální věrohodnost a objektivitu svých znaleckých posudků.

Všeobecně lze říci, že akreditovaná laboratoř musí prokazovat trvale vysoký standart práce, vysokou kvalifikovanost pracovníků a splňovat normy - systém uznávaný v rámci Evropské unie. Získaná akreditace pracovišť má platnost tři roky. Po třech letech, kdy je proveden reaudit, může laboratoř získat akreditaci na dalších pět let. Veškerá činnost akreditovaných pracovišť podléhá pravidelným externím auditům. V případě neplnění norem je akreditace odebrána.    

vytisknout  e-mailem