Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvodníci okradli seniorku

Vydávali se za pracovníky zdravotní pojišťovny.  

Dne 11. 11. 2008 v době mezi 10:50 a 11:00 hodinou došlo k odcizení finanční hotovosti z bytu pětasedmdesátileté ženy v panelovém domě v Národní ulici v Prachaticích. Dosud nezjištěný muž společně s dosud nezjištěnou ženou, oba romské národnosti, osolovili před domem čp. 1009 poškozenou ženu. Uvedli, že jsou ze zdravotní pojišťovny a mají jí vrátit dva tisíce korun za odebrané léky, ale že mají jen bankovku v nominální hodnotě 5 000 korun a aby jim poškozená zbylou finanční hotovost vrátila. Dále uvedli, že potřebují zkontrolovat léky které užívá. Na základě tohoto rozhovoru pozvala poškozená pachatele do svého bytu. Tam jim ukázala léky a vrátila finanční hotovost ve výši 3 000 korun. Při odchodu muž požádal poškozenou zda může použít její toaletu, toto mu poškozená umožnila a zůstala stát mezi dveřmi se ženou. Tohoto muž využil a odcizil ze skříně v obývacím pokoji 40 000 korun a společně se spolupachatelkou odešli. Policisté z Obvodního oddělení Prachatice společně s Městskými strážníky a Službou kriminální policie se případem intenzívně zabývají a po pachatelých pátrají.

POPIS PACHATELŮ

 

MUŽ – romské národnosti, věk 35 – 40 let, výška 165 – 170 centimetrů, plnoštíhlá (zavalitá) postava, krátce střižené černé vlasy o délce cca 2 centimetry, mírně zvlnité. Kulatý obličej, normální nos bez jakýchkoliv znaků, menší nevýrazné rty, oči tmavé barvy se silným a výrazným obočím. Pod nosem nechné vyholené slabé dva proužky od nosu až ke rtům a pod rty taktéž dva proužky zakončeny na bradě. Oděv – černá zřejmě látková bunda, světle krémová košile s kravatou pravděpodobně hnědé barvy, kalhoty tmavé (nejspíš černé) barvy.

ŽENA – romské národnosti, věk 35 – 40 let, výška 165 - 170 centimetrů, plnoštíhlá (zavalitá) postava, krátce střižené černé vlasy o délce 6 – 10 centimetrů, oválný (tlustý) obličej, tmavé oči s tmavým obočím, bez markantů na obličeji. Oděv – látkový kabát hnědé barvy o délce do půli lýtek.

 

 

Na základě tohoto případu vyzýváme občany

Cizí lidi si nikdy nevpouštějte do bytu, pouze ty, které dobře znáte! Požadujte důvěryhodné prokázání (průkaz, povolení atd.) a sdělení, proč přichází. Pokud vás někdo oslovuje jménem, ještě to neznamená, že vás zná. Nemívejte doma více peněz v hotovosti nebo velmi cenné věci, pokud nemáte doma zabudovaný trezor. Peníze si raději uložte na svůj účet a cennosti do bezpečnostní schránky v bance nebo v jiném peněžním ústavu. Noste u sebe jen nezbytnou peněžní hotovost.

Vynalézavost podvodníků je opravdu velká, což ukazuje dnešný zveřejněný případ. Vždy je proto bezpečné a nutné si informace pro jistotu ověřit. V případě zástupců firem provádějících například odečty energií nebo v našem případě údajní zástupci zdravotní pojišťovny, požadujte služební průkaz prokazující příslušnost k dané společnosti nebo si skutečnost ověřte telefonátem na daný úřad.

Právě senioři jsou lidé často osamocení, nedůvěřiví nebo naopak velmi důvěřiví, a proto mohou být lehce ovladatelní. Mohou se stát “snadnou kořistí” různých podvodníků, podomních prodejců, zlodějů či násilníků. Je potřeba nebýt lhostejný a věnovat seniorům značnou pozornost. Máte-li doma seniora, není od věci mu stále opakovat možná nebezpečí, která ho mohou v během dne potkat.

:
 

vytisknout  e-mailem