Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vyšetřování vlakového neštěstí ve Studénce pokračuje

Dnes byla ztotožněna – na základě analýzy DNA - poslední oběť.  

Informace o probíhajícím vyšetřování - neděle 10. 8. 2008
 
    Dnes, v neděli 10. 8. 2008, byla ztotožněna – na základě analýzy DNA - poslední oběť. Jednalo se o ženu z Ostravy (ročník 1979).
            Dnešního dne se uskutečnila koordinační porada řídícího štábu na místě. Bylo rozhodnuto o pokračování střežení místa až do pondělí, aby byla zajištěna bezpečnost pracovníků, kteří provádějí odstraňování následků katastrofy, a také občanů, kteří přicházejí na místo tragédie.
 
            Policisté služby kriminální policie a vyšetřování pokračují na místě v zajišťování důležitých prvků zřícené mostní konstrukce, které budou podrobeny dalšímu zkoumání.
 
            Velitel služby kriminální policie a vyšetřování rozhodl o ustanovení speciálního týmu vyšetřovatelů služby kriminální policie a vyšetřování správy Severomoravského kraje, kteří budou pokračovat v dalším vyšetřování (tým má název „Komenius“).
           
        Posttraumatický tým Policie ČR pokračuje v péči o příslušníky zasahujících jednotek a je připraven poskytnout pomoc i příbuzným zraněných a obětí.
 
            Cestující a další oprávněné osoby si mohou vyzvednout (proti podpisu) věci zajištěné po havárii vlaku od pondělí do pátku v době od 7.15 do 15.00 hodin v budově okresního ředitelství Policie ČR Nový Jičín, ulice Svatopluka Čecha č. 11. 
 
Policie ČR správa Severomoravského kraje
 
 
---------------------------------------------------------------------------------------
Aktuální informace, 9. 8. 2008, 11.00 hodin
      V koordinaci s Českými drahami probíhá odstraňování následků havárie a tak, jak je to možné, jsou Českých drahám předávány jednotlivé úseky trati. Pokračuje ohledávání místa činu – spadlé mostní konstrukce, kde se dokumentuje trigonometricky poloha jednotlivých prvků.
 
       Byl vytvořen speciální tým vyšetřovatelů, který provádí dokumentaci a výslechy jednotlivých osob, které byly hospitalizovány. Přednostně jsou vyslýcháni cizí státní příslušníci, aby se jim umožnil případný odjezd domů nebo přemístění do jimi vybraných zdravotnických zařízení v jejich rodné zemi.
       Dále byla vytvořena speciální skupina vyšetřovatelů, která zajišťuje technickou dokumentaci od stavebních firem, stavebních úřadů a projektanta.
      Skupina pro identifikaci v současnosti v součinnosti s Ústavem soudního lékařství provádí intenzivní zjišťování totožnosti zemřelých. V této chvíli je známa totožnost 5 osob a dosud nebyly ztotožněny ostatky 2 zemřelých těl.
      Vyšetřovatelé již vyslechli hlavního stavbyvedoucího subdodavatelské firmy, která prováděla práce na mostě, dále byl vyslechnut stavbyvedoucí společnosti ODS – dopravní stavby.
            Pokračuje se ve výsleších dalších odpovědných osob.
Pořádkové síly budou zajišťovat celé okolí místa havárie do úplného odstranění následků havárie z kolejiště.
 
 
 
 Policisté již ztotožnili většinu obětí vlakové havárie. Mrtvými jsou:
1 muž ukrajinské národnosti (zemřel na následky zranění v nemocnici)
2 Češi (muži), 1 Češka a 1 žena polské národnosti - všichni zemřeli na místě

PROZATÍM SE NEPODAŘILO ZTOTOŽNIT 2 ŽENY, KTERÉ PŘI HAVÁRII ZEMŘELY. POLICISTÉ PROTO UVÍTAJÍ JAKOKOUKOLI INFORMACI O TOM, KDO BY OBĚTI MOHLY BÝT. OBČANÉ MOHOU INFORMACE VOLAT NA KRIZOVÉ LINKY 974 723 201, 974 723 202. Děkujeme.

Informace z místa vlakového neštěstí poskytla nprap. Bc. Miroslava Michálková Šálková, pracovník preventivně informační skupiny Policie ČR okresního ředitelství Nový Jičín , telefon 602 161 739 (je v současné době na místě).



Policie ČR
správa Severomoravského kraje
 

vytisknout  e-mailem