Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Až se zima zeptá ...

Podzimní plískanice jsou tady a s nimi velké množství nebezpečných situací pro řidiče. 

Podzimní měsíce s sebou přinášejí  spoustu okolností a situací v dopravě, na které řidiči přes léto zapomnělí. Proto policisté před zimou připomínají pár hrozeb, které na nás v pozimních měwsících číhají a na které je třeba dát si pozor. Proč? Mezi námi řidiči je stále velké množství těch, kteří smrtelné podzimní hrozby podceňují.

Na co je třeba si dát pozor na podzimních silnicích?

Mokro
Přechod ze slunných dní babího léta do přirozené sychravosti podzimu přináší samozřejmě mokré a kluzké vozovky. Řada řidičů jakoby s tím nepočítala. Nebere v úvahu, že brzdná dráha na vlhkém povrchu se prodlužuje několikanásobně a nepřizpůsobí rychlost svého vozu tomuto rizikovému faktoru. Na blátě je například brzdná dráha při rychlosti 80 km/h až dvacetkrát delší než dráha z rychlosti 40 km/h na suché vozovce. Jak mnozí z nás zapomínají, že v takových podmínkách víc než jindy záleží na dobrém obutí vozu! Každý řidič by měl znát a respektovat pravidlo 4x4x4. Tedy 4 stejné pneumatiky s nejméně 4 mm hlubokým vzorkem a staré maximálně 4 roky. Samozřejmostí by měly být zimní pneumatiky, které na auta obouváme, když teplota delší dobu poklesne pod 7 stupňů celsia. 
Mlha
S mlhou, která vzniká při ochlazení vzduchu pod teplotu rosného bodu musíme počítat prakticky hned od začátku podzimu. Snížení viditelnosti v mlze také spousta řidičů stále podceňuje. Přitom sníží-li se viditelnost na vzdálenost menší než 50 metrů, nastává situace velmi kritická. Řidič musí myslet hlavně na to, aby dokázal na úseku, kam dohlédne, bezpečně zastavit. Pro odhad takové vzdálenosti může být užitečná metoda dodržování dvouvteřinového odstupu od vozidla, jedoucího před vámi, na kluzkých podzimních vozovkách ovšem nemusí být takový interval dostatečný. V mlze a obecně i za snížené viditelnosti z jiných příčin, které patří k podzimu (plískanice) je samozřejmě nezbytné také dbát na včas rozsvícená mlhová světla.
Námraza
Nedejte se oklamat ranním pohledem na teploměr a předpokladem, že když je rtuťový sloupec nad nulou, nemůžete se na silnicích s námrazou setkat. Například na mostech může být vozovka namrzlá, protože je chladnější, než vozovka v terénu kvůli proudění chladného vzduchu pod mostem. Podobně ve stinných lesních úsecích může přetrvat námraza z chladné noci ještě i třeba celé dopoledne. Zrádné je také ostré slunce, které se odráží od namrzlého povrchu a může nás oslnit.
Psychika
Melancholie, oprávněně spojovaná s podzimem, se nutně projevuje i na našem psychickém stavu. Někteří řidiči jsou v tomto období častěji v útlumu, podléhají depresivním náladám, splínu a melancholické skleslosti. Takové stavy vedou k podrážděnosti, nesoustředěnosti a rychlejší únavě.
Nepodceňujte žádnou z podzimních hrozeb, kromě výše zmíněných ani třeba riziko střetu s divokou zvěří, která v podzimní době přebíhá přes silnice zejména za svítání nebo při soumraku častěji než v jiných ročních obdobích. Zavinit dopravní nehodu s vážnými důsledky neznamená totiž jen finanční, bodové nebo trestní sankce. Prakticky každý svou vinu prožívá a poruchy soustředění a spánku mohou postupně přerůst do závažnějších stádií posttraumatické reakce, například stresové poruchy s příznaky zmatenosti a závažných poruch chování, které už výrazně snižují kvalitu života.
 A na závěr!
Ne nadarmo se říká "Spěchej pomalu!" Proto bychom všichní měli myslet na to, že když zpomalíme, budeme ohleduplnější a ostražitější, riziko nehod se sníží a my do cíle dojedeme v pořádku. Vždyť na každého z nás doma někdo čeká.
nprap. Bc. Miroslava Michálková Šálková
tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem