Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravně preventivní akce "Zebra se za tebe nerozhlédne"

Dopravní policisté spolu s policistkami z preventivně informační skupiny kontrolovali správné přecházení pozemních komunikací a to v prvním školním týdnu od 2.9. do 4.9.2008 v okrese Bruntál. Dohlíželi jsme na přechody v Bruntále, Krnově a Lomnici. S touto akcí, která má název „Zebra se za tebe nerozhlédne“, přichází Policie České republiky ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra ČR a Českou radou dětí a mládeže již druhým rokem.
I letos jsme věnovali zvýšenou pozornost školákům, kteří po skončení prázdnin denně vyráží ze svých domovů do školy přes cesty a přechody. Ptali jsme se hlavně dětí, kolikrát se rozhlédnou před vstupem do vozovky. Více jak polovina z nich odpověděla, že pouze dvakrát a to není dostačující. Nejen děti, ale i někteří z rodičů, tyto pravidla dobře neznají. Správné přecházení vozovky by měl znát každý, a proto jsme upozorňovali slovně spolu s rozdáváním upomínkových předmětů s těmito pravidly:
I. Vozovku přecházej na přehledném místě. Pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho.
II. Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: třikrát se rozhlédni - vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi.
III. Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce.
IV. Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla.
Především rodiče by neměli zapomínat, že reflexní materiály chrání zdraví jejich dětí. I maličkost jako je reflexní samolepka na aktovce zvýší bezpečnost dítěte v silničním provozu. Oslovení chodci od nás obdrželi reflexní samolepky s vyobrazením zebry, děti navíc omalovánky a další upomínkové předměty.
Ze statistik Policie České republiky vyplývá, že za rok 2007 bylo zaznamenáno 1447 nehod s účastí chodce z toho 33 bylo usmrceno. V Severomoravském kraji jde o 236 chodců a 10 usmrcených. Jelikož absolutní přednost neplatí pro chodce ani vozidla, musí v obou případech fungovat vzájemná komunikace. V loňském roce jsme zaznamenali 156 dopravních nehod způsobených nedáním přednosti chodci, z toho 6 bylo usmrceno. Česká republika za rok 2007 zaznamenala 300 případů, při kterých došlo ke srážce s dítětem. Z toho 191 dětem nebyla dána přednost na přechodu a celkem 192 dětí bylo zraněno. Žádné z dětí nebylo usmrceno. Těmto nehodám a jejich následkům lze opatrností a zodpovědností chodců i řidičů předcházet a proto dbejte na svou bezpečnost, chraňte si svůj život spolu s životem a zdravím jiných účastníků provozu.
 
 vrchní asistent pprap. Munclingerová Pavla
BruntálBruntál
KrnovKrnov

vytisknout  e-mailem