Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Okradených seniorů přibývá

KRAJ VYSOČINA: Pachatelé mohou své oběti tipovat i ve společenských rubrikách tiskovin 

V poslední době zaznamenali policisté na území Kraje Vysočina několik dalších případů trestné činnosti spáchané na seniorech. Zatím k poslednímu případu došlo na Havlíčkobrodsku v pondělí 15. července.
 
Do jedné z malých obcí u Číhoště přijel v pondělí gv poledne osobní automobil s čtyřčlennou osádkou. Vozidlo, které řídil muž, zaparkovalo nedaleko rodinného domku obývaného starším manželským párem. Z auta vystoupily tři ženy a vstoupily na dvorek domku. Dvě z nich upoutaly pozornost devětašedesátileté majitelky a třetí nepozorovaně vnikla do domu. Tam z obývacího pokoje odcizila finanční hotovost sto tisíc korun. Když se šla seniorka podívat dovnitř, ženu potkala již u východu. Snažila se ji zastavit a zjistit, co tam dělá, ale žena vyšla z domu a společně s ostatními odešla. Poté majitelka domu krádež zjistila. Když se vrátil domů manžel poškozené, oznámili případ na tísňovou linku 158.
 
Policisté okamžitě vyjeli na místo, ale vozidlo s osádkou již v obci nenašli. Provedli šetření v okolí a vyslechli poškozené. Seniorka policistům poskytla popis pachatelek. Jednalo se o tři ženy tmavší pleti, dvě z nich ve věku 30 – 35 let, střední postavy, třetí byla ve věku kolem 50 let velmi silné postavy. Jedna z mladších žen byla těhotná (pravděpodobně ve vyšším stupni těhotenství). Všechny měly na sobě barevné sukně a tílka. Mluvily česky, bez přízvuku. Vozidlo, kterým pachatelé přijeli, bylo pravděpodobně značky Renault, bližší popis se zjistit nepodařilo. Řídil ho muž tmavší pleti.
 
Případů, kdy si pachatelé vyberou osamoceně žijícího seniora a pod různými smyšlenými legendami ho okradou o jeho úspory, neustále přibývá. Policisté jim věnují maximální pozornost a po pachatelích intenzivně pátrají. V rámci prověřování provádějí také podrobné analýzy a zabývají se mimo jiné i tím, jakým způsobem si pachatelé seniory vybírají. Jednou z možností pachatele při tipování osoby, kterou se následně pokusí okrást nebo podvést, je čerpání informací z místních zpravodajů obcí a regionálního tisku. Ve společenských rubrikách jsou zveřejňována také životní jubilea, výročí a nejrůznější blahopřání. Jsou v nich uváděné osobní údaje, na základě kterých je ale možné identifikovat poměrně snadno přesné bydliště zveřejněných osob. Pro případného pachatele tak není těžké si oběť převážně z řad seniorů vytipovat a poté přijet do daného místa přímo k jejímu domu.
 
V současné době apelujeme na vydavatele místních zpravodajů obcí a regionálního tisku, aby při zveřejňování informací o životních jubileích, výročích a nejrůznějších blahopřání zvážili rozsah údajů poskytnutých k osobě oslavence. Velkým rizikem je v případě seniorů zveřejnění zejména názvu obce, odkud zveřejněná osoba pochází, a zvláště pokud bydlí v menší vesnici. Naším společným cílem by měla v těchto případech být co nejúčinnější prevence, která by riziko okradení seniorů snížila na minimum.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
16. července
 

vytisknout  e-mailem