Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Okradení důchodci

Strakonice - Čekal na maso a přišel o peníze.  

      Nedůvěřovat, neotevírat cizím lidem, nepouštět je do bytu, nesměňovat jim žádné peníze, nepodepisovat žádné smlouvy mezi dveřmi bez prostudování jejich podmínek, nenechávat otevřená okna a dveře, nemluvit o svých úsporách, nevěřit výhodným koupím, výhrám, to je jen nepatrný výčet rad, které policisté stále občanům připomínají. 
        Případ, který od 26. října 2009 vyšetřují strakoničtí policisté, je opravdu ojedinělý a důvěryhodný.
    Na ulici zastavil staršího muže neznámý člověk, který se hned začal chovat jako by se již spolu znali. Muž důchodce oslovil s tím, že je rád, že se potkali, neboť mu jeho syn půjčil tisícikorunu na benzín a alespoň může peníze hned vrátit. Důchodci tvrdil, že k nim telefonuje celý den, ale nemůže se dovolat. Na závěr pak ke své legendě přidal, že za půjčení peněz přivezl maso ze zabijačky, které má v autě. Potřebuje ale hrnec, do kterého maso dá. Poté společně odešli ke staršímu muži domů, kde podvodník vytáhl bankovku s žádostí o rozměnění. Senior odešel do místnosti, kde sáhl do míst, kde má uschovanou finanční hotovost. Ale to už neznámý muž rozměnit nepotřeboval, pouze žádal hrnec na maso a společně odešli z bytu. Podvodník ujišťoval důchodce, že nemusí ani zamykat dveře, že může počkat ve vestibulu, než on maso přinese. Důchodce uposlechl, slibovaného masa se však ani po 20ti minutách nedočkal. Navíc zjistil, že mu z bytu zmizela finanční hotovost přes 40 000 korun. Zda stačil podvodník peníze ukrást v bytě nebo se pro ně vrátil, či měl s sebou komplice, důchodce sám říci nedokáže. Jediné, co ví teď zcela přesně je, že naletěl vychytralému podvodníkovi.
Ale není rozhodně sám, takových důvěřivých lidí je mezi námi stále dost a ponaučí se až tehdy, stanou-li se obětí těchto podvodníků.
     Další případ, který řešili strakoničtí policisté, se stal 21. října v dopoledních hodinách. Cizí žena snědé pleti oslovila 82letou ženu před domem, kdy se důchodkyně vracela s odpadkovým košem. Použila podvodníky často užívanou záminku, že jde ohledně odečtu stavu vodoměrů. Poté se ženě natlačila do bytu a přiměla majitelku, aby napustila vědra vody. V nestřeženém okamžiku ji pak odcizila z peněženky finanční částku 5 000 korun, což důchodkyně zjistila poté, co podvodnice dům opustila.

Policisté o případech a prevenci s tím spojenou informují širokou veřejnost, a to nejen prostřednictvím médií, ale i na besedách se seniory.

V úterý 27. října 2009 od 17:00 hod. proběhlo v zasedací místnosti na Obecním úřadu v Radomyšli Setkání policistů se seniory. Beseda byla zaměřena právě na trestnou činnost páchanou na seniorech.  Setkání se zúčastnilo 20 žen, které por. Jaromíra Nováková a por. Vladimír Babka seznámili se strukturou policie, výstrojí policistů, trestnou činností v okrese a v samotné obci. Hlavními bodem ale bylo poradit, jak se nestat obětí podvodníků. Posluchačky se dozvěděly o nějčastějších  legendách, které podvodníci používají, aby získali jejich úspory. Nechyběly ani rady a doporučení, jak se zachovat, aby se člověk nestal terčem zájmu kapsářů, zlodějů, podvodníků  i násilníků. Na samotný závěr si policista Vl. Babka připravil pro aktivní publikum sestavení podobizny (identikitu osoby) na počítačovém programu. Přesně tak, jako když poškozený společně s policistou sestavují podobiznu pachatele trestného činu. V zasedací místnosti v Radomyšli šlo však jen a jen o hru, kdy všichni  společně, za vzájemné podpory, v klidném a přátelském prostředí, sestavovali podobiznu přednášející policistky. Cílem této „hry“ bylo, aby si všichni uvědomili, že pro vytvoření podobizny pachatele je důležité si všímat a zapamatovat i detaily jako jsou například jizvy, tetování, barva očí, tvar obličeje, tvar obočí, barva vlasů apod.

Setkání se seniory Radomyšl Setkání se seniory Radomyšl

Setkání se seniory Radomyšl 004.jpgSetkání se seniory Radomyšl 004.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Na podobnou preventivní akci se mohou těšit i v Blatné, kde Setkání se seniory proběhne dne 3. listopadu 2009 od 14:00 hodin na MÚ Blatná.

por. Mgr. Nováková Jaromíra, (pisst@mvcr.cz)
29. října 2009

vytisknout  e-mailem