Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Okradená stařenka

Podvodník jí tentokrát sliboval dotace z Evropských fondů. 

     Minulý týden se ve Slaném objevil další podvodník, který se vetřel k osmaosmdesátileté důchodkyni. Ve středu v ranních hodinách zazvonil na poškozenou ženu neznámý, asi šedesátiletý muž, vysoký cca 180 cm, holohlavý, bílé pleti. Zloděj tvrdil, že jí nese peníze z Evrpoských fondů a že jde domluvit formality. Důvěřivá žena ho pustila do domu a následně v kuchyni diskutovali o možné dotaci pro občany důchodového věku. Bylo jí sděleno, že jí byla přidělena částka 180.000,- Kč, ale je podmínkou, aby muži zaplatila poplatek 18.000,- Kč. Seniorka však doma tak velkou hotovost neměla a domluvila si schůzku na odpoledne a to již za přítomnosti své snachy. Výtečník se však nedal odbýt. Nabídl ženě alespoň zálohu ve výši 2.000,- Kč. Předal jí však pětitisícovou bankovku a tím, že mu musí vrátit 3.000,- Kč. Důchodkyně nato vyndala ze skříně peněženku. V poslední chvíli si však rozmyslela svoje počínání a muži nic nedala. Šla ho vyprovodit po schodech ke vchodu, muž si však pod schodištěm vzpomněl, že v kuchyni zanechal desky a již bez jejího doprovodu si pro ně šel. Když se stařenka do kuchyně vrátila všimla si otevřených dvířek u skříňky, kde měla uloženu svoji peněženku. Ta však na svém místě nebyla. Zmizela i s 8.300,- Kč. Policie po pachateli krádeže intenzivně pátrá a varuje všechny občany, před podobnými podvodníky.

 

Projekt prevence kriminality P ČR ÚO Kladno
preventivně informační skupina
„Nebezpečné návštěvy“
 
 
OBČANÉ, POZOR NA PODVODNÍKY!
 
 
 
Policie České republiky vyzývá zejména starší spoluobčany k vysoké obezřetnosti vůči různým „návštěvám“! Jedná se například o falešné pracovníky různých firem (pojišťovny, vodárny, plynárny, energetické závody), zásilkové obchody, zástupce loterií, podomní prodejce a v poslední době i zprostředkovatele dotací z Evropských fondů. Tito lidé se doslova vnucují vstoupit do bytů, či domů. Výsledkem jejich jednání však není např. avizovaný odečet plynu, či vody, ani žádný výhodný obchod, ale trestný čin. Důvěřiví občané tak často přicházejí o úspory, cenné věci a šperky.
 
Několik rad v případě, že Vás podobní lidé navštíví:
 
  • neotevírejte nikdy dveře svého bytu, dokud si nejste naprosto jisti, že člověka za dveřmi znáte
  • neotevírejte automaticky – nevíte, kdo je za dveřmi
  • všímejte si pohybu osob, které nabízí různé zboží a nevyžádané služby
  • nepřechovávejte doma více peněz v hotovosti, či cenné věci
  • nenechávejte peněženku, doklady, či klíče nikde bez dohledu
  • nechlubte se svým majetkem
  • nepůjčujte peníze cizím lidem, nedávejte žádné zálohy podomním prodejcům ani jiným osobám, které se představí jako zástupci firem
  • pokud pracovník firmy přijde, chtějte po něm nějaký průkaz totožnosti
  • mějte důležitá telefonní čísla poblíž Vašeho telefonu
  • v nebezpečí zavolejte ihned na tísňovou linku 158.
 
 
                                                                   
 

 

vytisknout  e-mailem