Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Okrádali seniory, byli zadrženi

KRAJ - Pražští policisté zadrželi podezřelou skupinu, královéhradečtí kriminalisté obvinili dvě osoby 

 V těchto dnech kriminalisté z Hradce Králové obvinili dva cizince, 46letého muže a 38letou ženu, kteří jsou podezřelí z podvodu a krádeže peněz. Jsou důvodně podezřelí, že 84leté ženě z Hradce Králové odcizili více než 100 tisíc korun. Oba budou stíháni vazebně.
 
Z dosavadního vyšetřování je zřejmé, že do Hradce Králové přijela ze slovenského Lučence celkem tří členná skupina 7. února 2012. Podle svých slov se zde dozvěděli o způsobu, jakým se v minulosti podařilo jiné organizované skupině v našem regionu od seniorů podvodně vylákat jejich celoživotní úspory. Viděli tedy možnost snadného zisku, půjčili si auto a vyrazili. Scénář byl většinou stejný nebo podobný. Tentokrát se ale velmi přepočítali!
 
Po příjezdu do města si v Břetislavově ulici zcela náhodně vyhlédli starší ženu. Zastavili ji a velmi emotivně jí s pláčem žádali o pomoc. Prý hledají nemocnici, kde po vážné dopravní nehodě leží těžce zraněný jejich příbuzný. Žena, která jim chtěla pomoci, k nim nasedla do auta s úmyslem ukázat jim cestu do hradecké Fakultní nemocnice. Před branou nemocnice vyslechla fiktivní telefonát s jakýmsi  ošetřujícím lékařem z chirurgie. Po té jí sdělili, že hospitalizovaný příbuzný musí uhradit zálohu na zdravotní péči ve výši 40.000 Kč a celý rozhovor opět doprovázeli pláčem. Bohužel prý nemají české koruny, pouze americké dolary. Ženu požádali o půjčku výměnou za poskytnutou zástavu ve formě amerických dolarů, které měli uložené v malé tašce. Protože seniorka zpočátku odmítala, ukázali jí pravou bankovku, aby byli ještě více přesvědčiví. Žena po silném naléhání a přemlouvání nakonec souhlasila. Všichni tedy jeli k ženě domů, kde jim předala 40.000 Kč. Při tom vypozorovali, odkud žena úspory bere a bylo otázkou chvilky, kdy jí v nestřežené chvíli ze skrýše nepozorovaně odcizili dalších 64.000 Kč a 300 €. Po té se rozloučili, poděkovali, a když odcházeli, řekli ženě, že až vše vyřídí v nemocnici, vrátí se a půjčku jí vrátí. Když se jich žena nedočkala, podívala se na „dolary“, které byly ve skutečnosti nastříhanými obchodními letáky. Naštěstí se v této situaci zachovala racionálně, letáky nepřebírala a informovala naše policisty. Díky tomu se kriminalistům podařilo zajistit tolik potřebné důkazy.
 
V té době byla už celá skupina v Praze a pokoušela se opětovně okrást dalšího seniora.
 
Ve čtvrtek 9. února 2012 v dopoledních hodinách si vrchní komisař SKPV Obvodního ředitelství policie Praha IV všiml podezřele vyhlížejícího vozidla Škoda Octavia, jehož osádka se přímo před policejní budovou v ulici U Plynárny v Praze 4 snažila kontaktovat seniory na zastávce MHD.
Na základě znalostí problematiky trestné činnosti páchané na seniorech v metropoli a vyhodnocení situace se rozhodl spolu s kolegy z 8. oddělení obecné kriminality osádku vozidla zkontrolovat. Intuice kriminalisty nezklamala a v jejich rukou tak skončila trojice podezřelých osob.
Muže (46let) a jeho společnice (38 a 50 let) nakonec policejní databáze vyhodnotila jako možné pachatele hned několika trestných činů. Svou pozornost s největší pravděpodobností skupina zaměřovala na Královéhradecko, Brněnsko, hlavní město Prahu i další místa republiky. Větší část dopadené skupiny byla na základě žádosti předána kolegům z Hradce Králové.
Starší z žen, padesátiletá cizinka, zatím čelí obviněním ze dvou skutků. Podle kriminalistů v dubnu a květnu roku 2009 spolu s dosud nezjištěným spolupachatelem vytipované seniory v Praze 4 a 10 uvedla v omyl smyšlenou legendou. Předstírali, že jejich rodinný příslušník skončil v nemocnici na operaci a požadovali finanční půjčku. Po získání důvěry vstoupili k seniorům do bytu a v nestřeženém okamžiku jim odcizili uložené úspory v celkové výši 400 tisíc korun.
Pražští kriminalisté v současné době ženu stíhají vazebně a nevylučují její podíl na dalších obdobných případech.
 
Královéhradeckým policistům se v průběhu prvotního výslechu muž i žena k podvodu i krádeži ze 7. 2. 2012 doznali. Kriminalisté u nich zajistili i zbytek odcizené finanční hotovosti, kterou částečně stihli směnit za eura. Část hotovosti již podle svých slov stihli utratit.
 
V současné době je muž obviněn z podvodu a podílnictví ke krádeži a žena z podvodu a krádeže spáchaného dílem dokonaným, dílem ve spolupachatelství. Muži v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až 4 roky, ženě až 5 let.
 
V dalším objasňování trestné činnosti této trojice budou kriminalisté pokračovat, protože některé skutečnosti naznačují, že by se nemuselo jednat o jejich jediný podvod na seniorech na našem území.
 
 Podvodné jednání vedoucí k okradení seniorů je v našem kraji, i přes naše usilovné preventivní působení, bohužel stále časté. Faktem je, že její objasňování je velmi problematické. Málokdy se nám podaří zajistit na místě takové důkazy, které by vedly k dopadení a stíhání konkrétních pachatelů. Okradený senior se ve většině případů svěří někomu blízkému s tím, co se mu stalo, až s časovým odstupem. Důvodem bývá i to, že se stydí, že se nechal „napálit“. Podvodníci jsou vždy velmi zdatní manipulátoři a starší spoluobčané jsou důvěřiví a nejsou dostatečně ostražití. Dokumentování těchto trestných činů je pak velmi složité.
 
  
mjr. Mgr. Ivana Ježková
KŘP Královéhradeckého kraje
tel. 602651187
           
mjr. Bc. Andrea Zoulová
KŘP hlavního města Prahy
22. 2. 2012, 13:00

vytisknout  e-mailem