Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Okrádali lidi ve spánku

Hned dvě desítky takových případů objasnili v těchto dnech kriminalisté druhého oddělení prvního policejního obvodu. Obviněným hrozí až pět let vězení. 

Čtveřice osob, dvě ženy a dva muži ve věku od čtyřiatřiceti do jednačtyřiceti let, kradla výhradně v pozdních nočních hodinách. O to složitější bylo tyto případy objasnit. Poškození totiž okradení zjistili a oznamovali ho vždy až několik hodin po krádeži, respektive poté, co se probudili a zjistili, že jejich domácnost navštívil nezvaný host.

Čtveřice osob si ke svým chmatáckým nájezdům vybrala lokality Prahy 2, 7 a 8, tedy především takzvaně starou zástavbu.

A jak jejich krádeže probíhali? Pachatelé obcházeli domy, do kterých se díky nezajištěným vchodovým dveřím snadno dostali. A pak už, za pomoci speciálního paklíče, zkoušeli jedny bytové dveře za druhými. Ten, jehož dveře nebyly zajištěny alespoň přídavným řetízkem, jakoukoliv petlicí, nebo zamčeny na jeden západ, měl smůlu.

Jakmile dveře povolily, vešli pachatelé v lepším případě pouze do chodby, v horším prohledali celý byt a přisvojili si vše, co podle nich mělo jakoukoliv, byť minimální hodnotu. Proto v jejich spárech skončily peněženky obsahující finanční hotovost a platební karty, celé kabelky a jiná příruční zavazadla a například i mobilní telefony, nebo jiná spotřební elektronika. Mráz po zádech běhá z tohoto, že si pachatelé vůbec nedělali hlavu z toho, že by se v jakoukoliv chvíli mohli potkat s majitelem bytu.

Takto řádili ve vyjmenovaných pražských obvodech několik měsíců, kdy kradli ještě pět, šest dní před tím, než je kriminalisté zadrželi. To dokazovaly věci, které detektivové u zadržených zajistili. Ty totiž prokazatelně pocházely z krádeže, ke které došlo poslední zářijový den, respektive noc.

Při celkem sedmnácti prokázaných krádežích odcizili nenechavci věci v celkové hodnotě téměř tři sta tisíc korun. To ale nebude s největší pravděpodobností konečná suma. Kriminalisté už nyní dokumentují další tři případy shora popsaných bytových krádeží, kterých se s největší pravděpodobností dopustili taktéž tito pachatelé. Navíc nelze vyloučit, že celou řadu takovýchto krádeží poškození do této chvíle neoznámili. Proto na takové okradené z vyjmenovaných lokalit Prahy 2, 7, a 8 apelujeme, aby učinili oznámení dodatečně. Pachatelé navíc používali v mnoha případech odcizené platební karty k bezhotovostním platbám.

Tři ze čtyřech obviněných vyšetřovatel obvinil z trestných činů krádež, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Hlavní obviněné, chcete-li organizátorce, navíc vyšetřovatel sdělil obvinění z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, neboť měla soudem vysloven zákaz pobytu na území hlavního města Prahy. V případě odsouzení hrozí obviněným trest odnětí svobody až na pět let.

V takovýchto případech jsou na vině ale také sami poškození. Ti totiž nepřímo vykradení svého bytu umožnili svou neopatrností, možná dokonce lhostejností. Zabránit takovéto krádeži je totiž velice jednoduché. Stačí po příchodu domů otočit jedenkrát klíčem ve dveřích a zamknout tak alespoň na jeden západ, mít dveře opatřeny kvalitním kováním, nebo například přídavným řetízkem. Stejně tak je velice účinnou prevencí proti takovému druhu protiprávního jednání to, že všichni nájemníci bytového domu budou pečlivě zavírat a zamykat vchodové dveře do nemovitosti.

Proto prosíme všechny, aby nám pomohli v předcházení trestné činnosti tím, že budou zodpovědní a pečliví při ochraně svého movitého i nemovitého majetku.

por. Mgr. Tomáš Hulan 20. 10. 2016

vytisknout  e-mailem