Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Řidiči kurýrních služeb či zásobování zbystřete!

KRAJ - Policisté v kraji řeší sérii případů, kdy dochází k okrádání řidičů dodávek, zejména kurýrních služeb či zásobování. 

Policisté v Libereckém kraji řeší od minulého roku sérii případů, kdy poškození jsou řidiči dodávek, zejména kurýrních služeb (PPL, Zásilkovna, apod.), ale i třeba řidči zásobování např. rozvoz masa.  Jedná se o více jak desítku případů.

1Škody jsou přitom nemalé, pohybují se v řádek desítek až sta tisíc korun.
Zatím nejvyšší částka, o kterou řidič přišel, byla bezmála 180 tisíc korun.

Přitom ve většině příapadů je na vině bohužel nepozornost samotných řidičů dodávek.

Jak se říká příležitost dělá zloděje.

Pachatelé si dodávku vytipují, někdy i před peněžním ústavem a chvíli ji sledují  (často mají vozidlo s polskou či německou registrační značkou).


Při vykládání a předávání zásilky využijí nepozornosti řdičidů dodávek a většinou z neuzamčeného vozidla odcizí finanční hotovost, kterou ponechá řidič volně položenou na sedadle nebo jiném místě ve vozidle.

Dochází ale i k případům, kdy pachatelé na nějakém místě poškodí (propíchnou) pneumatiku dodávky a pak jedou za dodávkou až do chvíle, kdy  řidič zjistí závadu a začne ji řešit. A zde je již scénář stejný. Během opravy okrádají řidiče dodávek, který zpravidla ponechá peníze neuzamčené ve vozidle.

2
Jak omezit riziko okradení?

  • Nedejte zlodějům šanci, auto není trezor.
  • Neponechávejte uvnitř finanční hotovost ani jiné cenné věci. 
  • Při vykládání zboží či zásilky zamykejte kabinu i nákladový prostor.


Policisté však řešili i případ, kdy si pachatelé počkali, až kurýr opustil a uzamkl vozidlo a dostali se do něj násilím, a to rozbitím okénka.

Bohužel jsme se setkali i s případem, kdy se řidič z jedné chyby nepoučil a stejnou chybu udělal  dvakrát. Tyto chyby ho stály dohromady přes 200 tísíc korun. 


Apelujeme proto na všechny řidiče, kteří disponují většími finančními obnosy, aby byli obezřetní a nedávali zlodějům zbytečnou příležitost. 


17. 2. 2023
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem