Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Okolnosti havárie boeingu MH17 na Ukrajině se stále vyšetřují

Pátek 11. září 2015 byl posledním dnem konference EAFS 2015, kterou v Praze organizoval Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP). V dopoledních hodinách proběhl poslední blok přednášek z odvětví trasologie, audio a video expertiz, chemie či genetiky a zazněla plenární přednáška Wima M. M. Heijnena z Nizozemí týkající se identifikace obětí havárie letu MH17.  

EAFS 13
V sekci místo činu a DVI vystoupil vedoucí českého DVI týmu plk. Mgr. Petr Bendl, Ph.D., z Kriminalistického ústavu Praha, který přiblížil několikaletý proces postupného vzniku a formování týmu v ČR. Genetička Christina Widénze Švédska ve svém příspěvku hovořila o legislativě, díky které mohou tamní odborníci vytvářet a používat databázi eliminačních vzorků. V sekci trasologie se delegáti dozvěděli o nových metodách pro odlévání kontrolních otisků trasologických stop nebo o mechanismu vzniku pohmožděnin na těle.

Na samý závěr odborného programu konference vystoupil šéf odboru soudního lékařství z Nizozemí Wim M. M. Heijnen, který byl jedním ze sedmi pozvaných řečníků. Ve své prezentaci se věnoval činnosti mezinárodního týmu, který se podílel na identifikaci obětí havárie malajsijského boeingu MH17 na východě Ukrajiny v červenci 2014. Autentické video, na kterém je zadokumentováno místo neštěstí, činnost při ohledání a spolupráce mezinárodních DVI týmů při identifikaci obětí, dojalo řadu přítomných. Tragédii, jejíž příčina se stále vyšetřuje, nepřežilo všech 298 lidí cestujících z Amsterodamu do KualaLumpur. Většinu z nich tvořili Nizozemci.


kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
11. září 2015
 

vytisknout  e-mailem