Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ohrožující nadměrný náklad na D11

DÁLNICE - Policisté zakázali pokračovat v jízdě řidiči, který vezl nadměrný náklad 

Policisté Dálničního oddělení Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje zabránili ve čtvrtek 13. 10. velkým dopravním komplikacím a zablokování dálnice D11 směrem na Prahu.
Policisté, kteří jsou zařazeni v KAMION TÝMU krajského ředitelství a jsou tedy specialisty na kontrolu kamionů a přepravu nadrozměrných nákladů, zakázali před 22 hodinou večer pokračovat v jízdě řidiči, který vezl na soupravě dlouhé 24 m a těžké 79 tun nadrozměrný náklad. Pardubická přepravní společnost náklad přepravovala na základě přepravního povolení vydaného Ministerstvem dopravy. Toto povolení porušili hned v několika bodech. Nejzávažnější porušení spočívalo v tom, že řidič nerespektoval povolený směr trasy. Řidič měl se dvěma doprovodnými vozidly jet podle přepravních pokynů z Pardubic přes Lázně Bohdaneč a na dálnici D 11 se měl napojit u Nového Města. Policisté řidiče zastavili na 80 km dálnice u Opatovic nad Labem.
Okamžitě soupravu odstavili na čerpací stanici a řidiči zakázali pokračovat v jízdě.
Vzhledem k probíhajícím opravám vozovky v úseku 76 – 69 km, kde je uzavřena jedna polovina dálnice a provoz je sveden do protisměru, by další jízdou velmi zkomplikoval dopravu. Hrozilo její úplné zablokování, protože náklad na každé straně překračoval povolený rozměr o téměř jeden metr. Do zúženého úseku dálnice by se náklad vzhledem ke své šířce vůbec nevešel.  Proto byla přepravci Ministerstvem dopravy trasa změněna.
Dále policisté zjistili, že nadrozměrný náklad nebyl z boku soupravy vůbec označen a protijedoucím vozidlům hrozil tak střet s přečnívajícím nákladem. Přepravce nezajistil ani potřebný počet doprovodných vozidel, která měla dle pokynů náklad doprovázet až do cílového místa, což je Hora Sv. Kateřiny v západních Čechách. Další důkladnou kontrolou technického stavu vozidla policisté zjistili na soupravě hned několik technických závad. V neposlední řadě zjistili i fakt, že přepravce nenahlásil ve stanovené lhůtě 72 hodin před zahájením přepravy tuto skutečnost na Ředitelství silnic a dálnic, jak mu ukládá zákon.
V současné době je souprava i nadále odstavena, a to až do doby vydání nového povolení.
nadrozměrný náklad 1.JPG
Přepravní společnosti hrozí ve správním řízení dle zákona o pozemních komunikacích pokuta až do výše 500 000 Kč.
V poslední době se jedná o další případ hazardu přepravních společností, které se specializují na přepravu nadrozměrných nákladů.

mjr. mgr. Ivana Ježková, 602 651 187 

14. 10. 2011, 13:20

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

 

vytisknout  e-mailem