Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Ohrozila policisty v passatu

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Nebezpečného přestupku se dopustila přímo proti policejnímu autu.  

 

Devětatřicetiletý muž se do týdenního přehledu dopravních přestupků zapsal hned třikrát. Nejdříve jej v neděli dopoledne zastavili bojkovičtí policisté v katastru Březové, když řídil dodávku. V dechu mu naměřili 0,67 promile alkoholu a on se přiznal, že večer vypil několik piv. Policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz, zakázali další jízdu a začali s ním řešit přestupek řízení pod vlivem alkoholu, za který zákon ukládá pokutu do dvaceti tisíc korun a zákaz řízení až na jeden rok. Třicátník si ovšem nedal říct a v pondělí ráno sedl za volant dodávky znovu. V Nivnici jej v šest hodin ráno zastavili dopravní policisté. Nejenže řídil i přesto, že mu byl v neděli zadržen řidičský průkaz a tudíž neměl za volantem co dělat, ale on byl opět opilý! Policisté mu v dechu opět naměřili hodnotu 0,68 promile alkoholu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil. Vzhledem k opakování tohoto přestupku policisté přistoupili k uložení kauce ve výši deseti tisíc korun. Muž je podezřelý jak z opakovaného přestupku řízení pod vlivem alkoholu, ale také z přestupku řízení po zadržení řidičského oprávnění, za který zákon ukládá pokutu do deseti tisíc korun a zákaz řízení až na jeden rok.

Kauci ve výši deseti tisíc korun uložili dopravní policisté také devětapadesátiletému muži ze Zlína, kterého zastavili v pondělí dopoledne ve Starém Hrozenkově kvůli rychlé jízdě. Policejní radar změřil rychlost jeho jízdy obcí v chevroletu na 101 km/h. Za překročení rychlosti v obci o více než 40 km/h zákon ukládá pokutu od pěti do deseti tisíc korun a zákaz řízení až na jeden rok.

Kauci pět tisíc korun udělili policisté třiadvacetiletému muži, který se svým VW Passatem nerespektoval červené světlo svítící na semaforu u dopravního omezení při rekonstrukci v ulici Sokolovská v Uherském Hradišti. Policisté jej zastavili ve středu při dopolední špičce, která může leckterého řidiče svádět k tomu, že najede do opravovaného úseku i poté, co už dávno svítí červená. Muž ovšem s přestupkem nesouhlasil a odmítal s policejní hlídkou spolupracovat. Za spáchání tohoto přestupku – „jízda na červenou“ či „jízda přes pokyn stůj“ – zákon ukládá pokutu až pět tisíc korun a navíc jej hodnotí pěti body.

Čtvrtou z kaucí za uplynulých sedm dní uložili dopravní policisté čtyřicetileté cizince za nebezpečné předjíždění. V úterý dopoledne jela od hranic po silnici I/50 a u Bánova předjížděla ve svém chevroletu nákladní auto v místě, kde to jednoznačně zakazuje dopravní značka. Při tomto zakázaném předjíždění přímo ohrozila a omezila policejní passat, v němž musel dopravní policista náhle změnit směr a rychlost jízdy, aby nedošlo ke střetu. Čtyřicetiletá žena kauci šesti tisíc korun uloženou za přestupek, za nějž zákon ukládá pokutu do deseti tisíc korun a zákaz až na jeden rok, zaplatila na místě.

Rekordmanem v řadě opilých řidičů za uplynulý týden byl osmadvacetiletý muž, který v úterý odpoledne boural ve Starém Městě v křižovatce poblíž Baťova kanálu. Ve své opilosti se plně nevěnoval řízení a s felicií narazil do fabie stojící v křižovatce před ním. Při nehodě nedošlo ke zranění a škoda byla zhruba patnáct tisíc korun. V řidičově dechu policisté naměřili 3,03 promile alkoholu! Zadrželi mu řidičský průkaz a začali s ním řešit podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v souvislosti se zaviněním dopravní nehody ze zákona hrozí až tříleté vězení a zákaz řízení až na deset let.


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 27. 9. – 3. 10. 2013


 

Počet zjištěných přestupků

27. 9. – 3. 10. 2013

20. – 26. 9. 2013

Řidič pod vlivem alkoholu

11

10

Řidič pod vlivem drog

0

2

Překročení maximální rychlosti

47

55

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

27

23

Nepoužití bezpečnostních pásů

13

6

Telefonování za jízdy

21

20

Špatný technický stav vozidla

24

31

Uložené kauce za přestupek v dopravě

4

2


 


 

 

 

 

 

 

 

4. říjen 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem