Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ohrožení metylalkoholem trvá

V letošním roce zemřelo šest osob na otravu metylalkoholem. 

Uplynulo téměř devět měsíců, kdy na území České republiky zemřela první oběť v metylalkoholové kauze. Nebezpečí otrav je však stále aktuální.
 
„Nebezpečí otravou metylalkoholem bohužel stále trvá,“ upozornil na dnešním brífinku náměstek policejního prezidenta a šéf speciálního vyšetřovacího týmu METYL plk. Václav Kučera. Dodal, že podle kvalifikovaného odhadu ze zajištěných věcí a výslechů je stále ještě mezi lidmi zhruba dva tisíce litrů nebezpečného alkoholu. Je to jeden z důvodů proč speciální tým i nadále pokračuje ve své práci.
 
Od počátku letošního roku jsme zaznamenali sedm případů otrav metylalkoholem.  V šesti případech došlo k úmrtí. Lidé na otravu umírali v Praze, Olomouckém, Moravskoslezském a Ústeckém kraji.
 
Poslední případ jsme zaznamenali v neděli 5. května 2013, kdy v pražské nemocnici zemřel devětapadesátiletý muž. Byl hospitalizován společně s pětapadesátiletým mužem s podezřením na otravu metylalkoholem. V současné době jsou vyhodnocovány všechny informace k tomuto případu s cílem, co nejrychleji zjistit odkud závadný alkohol pocházel. Pražští policisté v souvislosti s tímto případem připravují v součinnosti s dalšími kompetentními složkami cílené kontrolní akce na území hlavního města.
 
K šetření případu z poloviny ledna letošního roku, kdy v Děčíně zemřela teprve šestnáctiletá dívka, informoval kpt. Martin Baláž, kriminalista, který se podílel na objasňování případů ve zlínském kraji. Jak složité bylo vyšetřování právě tohoto konkrétního případu, přiblížila kpt. Anita Akulenková z odboru SKPV Krajského ředitelství Ústeckého kraje.
 
Náměstek pro SKPV Krajského ředitelství policie zlínského kraje plk. Jindřich Kučera informoval o takzvané zlínské větvi. V té je nyní stíháno 32 osob, z toho 25 distributorů a koncových prodejců nebezpečného alkoholu. "Většinu obviněných policie stíhá z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Sedm lidí policisté stíhají pro obecné ohrožení, za které jim hrozí 12 až 20 let nebo i výjimečný trest včetně doživotí" dodal Jindřich Kučera.Letošní otravy metanolem budou vyšetřovány zvlášť mimo hlavní část kauzy.
 
Na otravu závadným alkoholem zemřelo v České republice již 45 osob, z toho v letošním roce 6 osob.Kvůli metylalkoholu vedeme nyní celkem 55 trestních řízení a dalších 36 prověřování. Stíháno je více než 70 osob.
 
 „Všichni by se měli vyvarovat tomu, co jsme říkali už v loňském roce, podezřele levnému alkoholu, alkoholu, který je v podivných lahvích, přelévaný a podobně. Tomu by se určitě vyhnout měli," velmi důrazně informoval plk. Václav Kučera. Riziko představují i domácí zásoby podezřelého alkoholu, který si lidé pořídili loni na podzim. 

 
nprap.Bc. Štěpánka Zatloukalová
7. května 2013

 
.
 

 

Odkazy do noveho okna

TK METYL 01

TK METYL 01 

Detailní náhled

TK METYL 02

TK METYL 02 

Detailní náhled

TK METYL 03

TK METYL 03 

Detailní náhled

TK METYL 04

TK METYL 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem