Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Ohlédnutí za Velikonocemi

KRAJ: Odhaleno bylo téměř sto hříšníků pod vlivem. /VIDEO, FOTO/ 

Po celé velikonoční svátky bylo na území jihomoravského kraje nasazeno několik desítek policistů. V terénu byli dopravní i pořádkoví policisté, kteří po celý prodloužený víkend dohlíželi na zvýšený provoz na našich silnicích. Kromě toho se ve zvýšené míře zaměřili i na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek. Během těchto dnů hlídky zastavily a zkontrolovaly několik tisíc převážně zodpovědných šoférů. Našli se ale i tací, kteří z kontrol rozhodně radost neměli. Policisté totiž odhalili téměř stovku řidičů motorových i nemotorových vozidel, kteří za volantem, potažmo i řídítky, neměli rozhodně co pohledávat. V drtivé většině se jednalo o alkoholem opojené hříšníky (69). Jezdců na kolech a koloběžkách bylo odhaleno osm. Drogy sehrály určitou roli v šesti případech, dalších osm řidičů se zkouškám odmítlo podrobit. Za sledované období policisté na jižní Moravě řešili téměř osm desítek dopravních nehod, kdy u devatenácti karambolů sehrál určitou roli právě alkohol.

Už ve čtvrtek skončila vážnou nehodou kolize dvou vozů v obci Žabčice na Brněnsku. Jeden automobil po střetu dokonce skončil na střeše. Po nehodě musely být dvě osoby převezeny do nemocnic. Kuriózně ale dopadly dechové zkoušky. Pozitivní alkohol totiž neměl evidentní viník nehody, ale druhý účastník. Čtyřiapadesátiletý muž nadýchal téměř půldruhého promile. Způsobená škoda převyšovala tři sta tisíc korun.

Hořkou tečku měla čtvrteční jízda i pro devětatřicetiletého muže na Vyškovsku. Ten s „vypůjčenou“ dodávkou naboural ve Slavkově dvě zaparkovaná vozidla a z místa chtěl ujet. To ale nemohlo uniknout pozornosti policisty v osobním volnu. Ten se za evidentně opilým šoférem vydal a zadržel ho do příjezdů tamější hlídky. Před zkouškou na alkohol se řidič dušoval, že nejspíš bude mít nějaký malý zbytkový alkohol. Z toho se ale nakonec ukázala závratná hodnota dosahující téměř tří promile. Kromě nehody pod vlivem alkoholu bude muset ještě vysvětlovat, jak přišel ke svému vozidlu. V současné době je případ dopravními policisty prošetřován pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a neoprávněné užívání cizí věci. V případě uznání vinny hrozí muži až tříletý pobyt za mřížemi. Škoda byla zatím vyčíslena na 100 tisíc korun. /VIDEO/

Blanenským rekordmanem je dvaašedesátiletý muž, který v neděli ráno při parkování v Letovicích lehce poškodil jiný zaparkovaný automobil. Orientační zkouškou bylo u něj naměřeno 2,81. Škoda na nabouraných vozidlech ale byla naštěstí minimální. Nehodou pod vlivem skončila i jízda třiadvacetiletého šoféra v jedné obci poblíž Boskovic. Ten časně ráno na Velikonoční pondělí narazil do plotu rodinného domu. Předběžně tím způsobil škodu za 130 tisíc korun. Zjištěno u něj bylo 2,27 promile alkoholu v dechu.

V pondělí ráno kontrolovala hlídka dálničních policistů na dálnici D46 dvaatřicetiletého šoféra zahraničního nákladního automobilu, který jim nadýchal téměř tři promile. Nakonec ale musel putovat na záchytku, když začal být agresivní a roztrhal několik policejních písemností. Muži byla na místě uložena kauce ve výši 40 tisíc korun a zadržen mu byl i jeho řidičský průkaz.

Tragicky skončila včerejší polední nehoda u Citonic na Znojemsku, kdy se po srážce tří vozidel zranilo šest lidí. Jeden spolujezdec musel být letecky převezen do nemocnice. Tam ale bohužel muž svým vážným zraněním podlehl. U řidičů byly provedeny dechové zkoušky s negativními výsledky. Podle prvotních informací měl šofér jedoucí od Citonic dostat smyk, kdy se nejprve střetl s protijedoucím vozidlem a poté došlo k čelnímu střetu s dalším autem. Komunikace byla na tři hodiny zcela uzavřena, objízdná trasa byla vedena po okolních silnicích. Příčiny a okolnosti nehody jsou nyní předmětem dalšího šetření dopravních policistů. /FOTO/

Video vyjádření ke všem uvedeným případům naleznete v odkazu zde

por. Petr Vala, 19. dubna 2022.

Odkazy do noveho okna

Citonice - Foto č. 1

Citonice - Foto č. 1 

Detailní náhled

Citonice - Foto č. 2

Citonice - Foto č. 2 

Detailní náhled

Citonice - Foto č. 3

Citonice - Foto č. 3 

Detailní náhled

Citonice - Foto č. 4

Citonice - Foto č. 4 

Detailní náhled

Slavkov u Brna - Foto č. 1

Slavkov u Brna - Foto č. 1 

Detailní náhled

Slavkov u Brna - Foto č. 2

Slavkov u Brna - Foto č. 2 

Detailní náhled

Slavkov u Brna - Foto č. 3

Slavkov u Brna - Foto č. 3 

Detailní náhled

Slavkov u Brna - Foto č. 4

Slavkov u Brna - Foto č. 4 

Detailní náhled

Slavkov u Brna - Foto č. 5

Slavkov u Brna - Foto č. 5 

Detailní náhled

Slavkov u Brna - Foto č. 6

Slavkov u Brna - Foto č. 6 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem