Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ohlášení cizince ubytovatelem

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Na základě žádosti, která byla Ředitelství služby cizinecké policie jako povinnému subjektu podle § 2 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím (dále jen „zákon č. 106/1999 Sb.“) žadatel žádal o poskytnutí následujících informací:    

„Ubytovatel, který není podnikatelem a současně ubytovává 5 a více cizinců, má povinnost:

  • ohlašovat toto ubytování cizinců? Pokud ano, tak prosím o zaslání (přiložení) formuláře (ideálně ve formátu MS Word, případně PDF)? 

          (označeno povinným subjektem jako bod 1 žádosti)

______________

  • ohlašovat změnu vpočtu ubytovaných cizinců či změnu stavu ubytování jako např. prodloužení či ukončení nájmu? Pokud ano, tak prosím o zaslání (přiložení) formuláře (ideálně ve formátu MS Word, případně PDF)?

        (označeno povinným subjektem jako bod 2 žádosti)

________________

  • komu přesně ubytovatel výše uvedené změny v ubytování ohlašuje? Lze tyto ohlašovat elektronicky, a pokud ano, takjak (registrace ubytovatele — kde a za jakých podmínek)?

        (označeno povinným subjektem jako bod 3 žádosti)

________________

  • je ubytovatel, který ubytovaným cizincům, poskytuje souhlasy s ubytováním, povinen evidovat tyto souhlasit, když současně vede tzv. domovní knihu? Anebo místo vedení domovní knihy stačí evidovat tyto souhlasy?

        (označeno povinným subjektem jako bod 4 žádosti)

Odpověď prosím uvést, pokud možno i s odkazem na příslušná ustanovení zákona o pobytu
cizinců (paragraf, odstavec, písmeno, případně alinea).
 

Policie České republiky žadateli poskytla následující informace:

Ad 1)

Povinnosti ubytovatele jsou upraveny zákonem č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změnách některých zákonů (dále jen „zákon č. 326/1999 Sb.), konkrétně v ustanovení § 99 – 102.
Zákon č. 326/1999 Sb. ukládá povinnost ubytovateli[1]) oznamovat Policii České republiky[2]) ubytování cizince[3]).

Požadovaný formulář přihlašovacího tiskopisu byl žadateli zaslán.

Ad2)

Jde-li o prodloužení ubytování (tedy dobu delší, než bylo původně při oznámení ubytování cizince ubytovatelem oznámeno, jako předpokládaná doba ubytování[4])), ubytovatel oznámí tak, že v rubrice „od….“ Uvede datum dne, kdy končí předchozí ubytování a v rubrice „do ….“ uvede datum nového předpokládaného ukončení ubytování.
Jde-li o ukončení ubytování dříve, než bylo původně ubytovatelem oznámeno (předpokládaná doba ubytování se zkracuje), ubytovatel toto neoznamuje.
Změny v ubytování, jak jsou výše popsány, ubytovatel oznamuje na formuláři přihlašovacího tiskopisu (viz výše).

Ad 3)

Pokud jde o změny v ubytování cizince, odkazujeme, jak jsou výše popsány. Ubytování cizince ubytovatel oznamuje odboru cizinecké policie místně příslušného krajského ředitelství Policie České republiky[5]). Místní příslušnost se určuje podle místa ubytování, tj. ubytovací zařízení se musí nacházet na území daného kraje.

Ubytovatel, který nemá ubytování jako předmět podnikatelské činnosti, může ubytování oznamovat Policii České republiky dvěma způsoby:

První způsob: předložením přihlašovacího tiskopisu[6]) odboru cizinecké policie místně   příslušného krajského ředitelství Policie České republiky, nebo

Druhý způsob: elektronicky prostřednictvím dálkového přístupu vyplněním elektronického formuláře s využitím internetové aplikace Ubyport v rozsahu údajů vedených v přihlašovacím tiskopisu[7]).

Aby mohl ubytovatel využívat elektronického oznamování ubytování prostřednictvím internetové aplikace Ubyport musí se nejprve zaregistrovat, neboť bez registrace by jej nemohly informační systémy rozlišit. Návod postupu při registraci ubytovatele do internetové aplikace Ubyport je zpřístupněn na internetových stránkách Ředitelství služby cizinecké policie[8])

Pro objasnění uvádíme, že ubytovatel, který nemá ubytování jako předmět podnikatelské činnosti, může využít oba výše uvedené způsoby oznamování. Ubytovatel, který ubytování jako předmět podnikatelské činnosti[9]), je povinen oznamovat ubytování cizince prostřednictvím internetové aplikace Ubyport.

Ad 4)

Poskytování (vydávání) souhlasu s ubytováním cizince se netýká oznamování ubytování cizinců.
Povinnost vést domovní knihu upravuje zákon[10]).

Mgr. Ludmila Formerová
Ředitelství služby cizinecké policie

4. ledna 2022

 

[1]) § 99 odst. 1 zákona č. 326/1999 Sb.

[2]) § 100 písm. c) zákona č. 326/1999 Sb.

[3]) § 1 odst. 2 zákona č. 326/1999 Sb.

[4]) § 97 zákona č. 326/1999 Sb.

[5]) § 164 odst. 1 písm. n) zákona č. 326/1999 Sb.

[6]) § 102 odst. 2 písm. a) nebo b) zákona č. 326/1999 Sb.

[7]) § 102 odst. 2 písm. c) zákona č. 326/1999 Sb.

[9])  § 102 odst. 3 zákona č. 326/1999 Sb.

[10]) § 100 písm. f) zákona č. 326/1999 Sb.

vytisknout  e-mailem