Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Odvážný muž zabránil v řízení auta opilému a nebezpečnému řidiči

ČESKOLIPSKO - Jen díky jeho zásahu nedošlo na silnici k neštěstí. 

V pondělí 7. února krátce před 19. hodinou projížděli po silnici číslo 262 v osobním vozidle z Mimoně na Mnichovo Hradiště manželé Schovancovi a před sebou v Kuřívodech zaregistrovali po silnici kličkující renault, který chvílemi vyjížděl až do protisměru. 

Na kruhovém objezdu v Kuřívodech šofér renaultu nedokázal dostatečně točit volantem a naboural do sloupu veřejného osvětlení. Pan Schovanec, který seděl vedle manželky na sedadle spolujezdce, z auta vystoupil a běžel se na něj podívat, aby zjistil, jak na tom po havárii je. Když otevřel dveře renaultu, uviděl před sebou opilého staršího muže, který jednou rukou držel volant a druhou otevřenou lahev piva. Na předním sedadle si ještě vezl basu piv, ze které se zřejmě obsluhoval i při jízdě. Zraněný nebyl, nesrozumitelně něco mumlal a vypotácel se z auta, aby obhlédl jeho poškození po srážce se sloupem. Ve chvíli, kdy ale zaslechl, že pan Schovanec bude volat policii, zmobilizoval zbytky svých fyzických schopností, nasedl do auta a začal odtud ujíždět takovým způsobem, že kdyby oba manželé před jeho autem neuskočili, přejel by je. V jízdě potom pokračoval dál ve směru na Dolní Krupou.poškozený renaultpoškozený renault

Pan Schovanec jel společně s manželkou za ním, protože mu chtěli zabránit v další jiízdě. Senior zastavil z neznámých důvodů ještě v Kuřívodech u autobusové zastávky, a tuto příležitost pan Schovanec využil k tomu, aby se mu pokusil sebrat klíčky od zapalování. Stačil ale jen u auta otevřít dveře a chytit se volantu, v tu chvíli se opilec rozjel a pana Schovance táhnul několik metrů s sebou po silnici. Přitom reálně hrozilo, že mu zadními koly přejede nohy.  I tuto situaci pan Schovanec nakonec díky své pohotovosti zvládnul bez vážnější újmy na zdraví, nicméně ho po takovém nedobrovolném kaskadérském kousku bolí ještě dnes celé tělo a má namoženou ruku.

Renault jel dál po silnici číslo 262 na Dolní Krupou a manželé v závěsu za ním. Zhruba po pěti kilometrech šofér renaultu zastavil u lesní cesty a vystoupil z auta. Pan Schovanec nezaváhal, vnikl do renaultu a vytáhl klíčky ze zapalování. Tím jeho jízda skončila. 

Když na místo dorazila policejní hlídka, podrobila opilce dechové zkoušce. Senior nadýchal 3,13 a při opakované zkoušce 2,61 promile alkoholu.  Potom ho policisté převezli k odběru krve. Její rozbor nám především odpoví na otázku,  kdy začal pít a také upřesní jeho hladinu alkoholu v krvi. Muž totiž tvrdil, že si dal před jízdou  dvě piva a teprve po jízdě se trochu napil vodky. Tomu mohli policisté jen těžko uvěřit, když se v autě povalovaly dvě nenačaté lahve od vodky a on nebyl schopen vysvětlit, ze které lahve pil a jakpak asi.

Dopravní policisté ještě téhož dne zahájili úkony trestního řízení pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky a jeho vůz nechali odtáhnout. Krajské ředitelství policie si velmi váží osobního nasazení pana Schovance, který se snažil opilcovi v jeho nebezpečné jízdě zabránit, a to se mu nakonec po velkém úsilí povedlo. Riziko, že by senior kličkováním po silnici a jízdou v protisměru způsobil vážnou nehodu, bylo vysoké a proto pana Schovance liberecké krajské ředitelství nominuje na ocenění Gentleman silnic.

11. 2. 2022
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem