Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odsouzený muž si odpyká trest

Deset let se muž odsouzený za pohlavní zneužívání skrýval doma i v zahraničí.  

Pětiletý trest odnětí svobody, ke kterému byl třiapadesátiletý muž odsouzen již v roce 2005 ho přinutil uprchnout z České republiky a vyhýbat se tak nástupu trestu odnětí svobody. O dva roky později si případ uprchlíka převzali policisté z elitního odboru pátrání na Policejním prezidiu ČR. Díky úzké spolupráci s policisty v Kanadě, jednotkou cíleného pátrání v Německu a nakonec ve Finsku, byl muž dopaden. K zadržení na základě Evropského zatýkacího rozkazu došlo ve středu 16. června 2016 ve Finsku.

Během skrývání se muž pohyboval po Evropě a pokusil se vstoupit také na území Kanady a USA, tam mu však byl vstup zamítnut. Mnohaletá intenzivní práce na vypátrání uprchlíka potvrdila důležitost přímé spolupráce národních jednotek cíleného pátrání, sdružených pod ENFAST („European Network on Fugitive Actve Searching Teams“). Policisté z jednotlivých zemí si předávali konkrétní taktické informace o pohybu muže prakticky okamžitě po jejich zjištění, to také nakonec vedlo k jeho středečnímu zatčení ve Finsku. Informace o místě jeho pobytu přišla z Kanady do Finska a během následující hodiny byl muž zadržen. Potvrdila se tak efektivita vzájemné spolupráce národních jednotek cíleného pátrání, jako mezinárodní výkonné složky v oblasti přeshraničního pátrání po pachatelích závažné trestné činnosti.

V současné době probíhají úkony, které povedou k předání odsouzeného muže do České republiky, kde si v jedné z věznic odpyká pětiletý trest odnětí svobody.

19. června 2016
por. David Schön
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem