Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Odsouzení se za úplatek vyhnuli obecně prospěšným pracem

KRAJ - Krajští kriminalisté zjistili, komu odsouzení platili. 

Kriminalisté libereckého krajského ředitelství v souvislosti s objasňováním rozsáhlé drogové činnosti v Libereckém kraji odhalili nekalé praktiky 49letého muže z Liberecka, který zneužil svého postavení v pozici fyzické osoby zastupující smluvního poskytovatele výkonu trestu obecně prospěšných prací. Tento člověk měl na starost přibírání odsouzených do výkonu trestu obecně prospěšných prací, zadával jim práci, vedl evidenci odpracovaných hodin a plnil hlásnou povinnost o výkonu tohoto trestu u jednotlivých odsouzených Probační a mediační službě České republiky. Vyšetřovatel ho v této souvislosti už obvinil z přečinů přijetí úplatku a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu nyní hrozí až čtyři roky odnětí svobody.

Svého postavení  hrubě zneužil, když některým odsouzeným za úplatek  umožnil, aby nepracovali. Kriminalistům se podařilo zadokumentovat, že mezi osobami, které se z obecně prospěšných prací vykoupily,  byl například 35letý liberecký drogový dealer, kterému Okresní soud v Jablonci nad Nisou za jeho trestnou činnost vyměřil trest výkonu obecně prospěšných prací v trvání 300 hodin.  Obviněný mu pak do svého zadržení za úplatu "smáznul" 100  hodin z jeho trestu.

Podobně obviněný "pomohl" i dalším třem odsouzeným. Svojí činností tak naprosto mařil význam, účel i účinek soudem ukládaných trestů a hrubě podrýval autoritu státu. Některým odsouzeným svou "pomoc" přímo nabízel a není vyloučeno, že jich oslovil více, než se nám dosud podařilo zjistit.  Ti, kteří mu peníze nosili, měli k placení nejrůznější motivace. Šlo například o  matku , která ušetřený čas věnovala svým dětem, o živnostníka, který obecně prospěšné práce nestíhal kvůli vlastním pracovním zakázkám a nebo šlo o lidi, kterým se  jen pracovat nechtělo. To, že si svůj trest vůbec  neodpykali, vytvořilo nebezpečný precedens v tom, že se dá z trestu jednoduše vykoupit za peníze.

1. 2. 2020
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem