Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odpovědnost za škodu při výkonu veřejné moci

Zveřejnění podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se domáhal poskytnutí následujících informací, jež jsou „obsažené v dokumentech PČR nebo dalších souvisejících materiálech, kterými PČR disponuje:

Poskytnutí statistik:

Počet fyzických osob zproštěných obvinění v letech 2014 až 2020.

Vyplacené veřejné prostředky na odškodnění fyzických osob zproštěných obvinění v letech 2014 až 2020.

Popis systému fungování kompenzací pro fyzické osoby zproštěné obvinění. Z jakých fondů lze pro tyto osoby poskytovat odškodnění vzhledem ke všem možným vzniklým újmám? Povinnost státu poskytnout náhradu škody, jež způsobil svým jednáním skrze orgány činné v trestním řízení, je zakotvena v čl. 36 odst. 3 Listiny základních práv a svobod, který stanoví, že „Každý má právo na náhradu škody způsobené mu nezákonným rozhodnutím soudu, jiného státního orgánu či orgánu veřejné správy nebo nesprávným úředním postupem.“ Posuzuje se nárok na náhradu škody a další újmy v daném případě pouze dle zákona č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem?“

Policie České republiky poskytla žadateli statistický přehled zastavení trestního stíhání podle § 172 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a postoupení věci jinému orgánu podle § 171 téhož zákona navržených policejními orgány Policie České republiky státnímu zástupci v letech 2014 až 2019. Přehled byl sestaven na základě vyhotovených formulářů známého pachatele užívaných v evidenčním systému statistiky kriminality provozovaném Policií České republiky.

Povinný subjekt dále konstatoval, že nedisponuje požadovanými statistickými údaji o veřejných prostředcích užitých k náhradě škody způsobené nezákonným rozhodnutím v trestním řízení, a proto je nemůže žadateli poskytnout. V této souvislosti uvedl, že podle ustanovení § 6 odst. 1 zákona č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem a o změně zákona České národní rady č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti (notářský řád), ve znění pozdějších předpisů, jednají ve věcech náhrady škody způsobené rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem a o regresních úhradách jménem státu ministerstva a jiné ústřední správní úřady (dále jen "úřad") a že podle ustanovení § 6 odst. 2 písm. a) téhož zákona, došlo-li ke škodě v trestním řízení, je úřadem ve smyslu odstavce 1 Ministerstvo spravedlnosti. Z uvedeného důvodu povinný subjekt sdělil žadateli, že ve vztahu k požadovaným statistickým údajům o veřejných prostředcích užitých k náhradě škody způsobené nezákonným rozhodnutím v trestním řízení a ve vztahu k požadovanému popisu fungování kompenzací pro fyzické osoby zproštěné obvinění jeho žádost podle § 14 odst. 5 písm. c) zákona č. 106/1999 Sb. odkládá, neboť požadované informace se nevztahují k jeho působnosti, a odkázal ho na Ministerstvo spravedlnosti.  

PhDr. Jiří Vokuš, 27. dubna 2020

vytisknout  e-mailem