Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Odpověděl na inzerát, zaplatil, nic nedostal

NÁCHODSKO - Na bazarovém portálu inzeroval podvodník. 

podvod přes internetIlustrační foto/Policie ČRPo dosud neznámém pachateli podvodu na internetovém bazarovém portálu pátrají policisté z obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují. Oznámení na policii podal 43letý místní muž, který si v únoru 2018 na elektronický inzerát zakoupil grafickou kartu MSI GeForce GTTX 1060 za částku 8.000 korun. V okamžiku, kdy muž na účet inzerenta zaplatil celou požadovanou částku, s ním inzerent přerušíil veškerou komunikaci.  A zakoupené zboží do současné doby muži nezaslal. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli pro přečin podvodu s možným až dvouletým trestem odnětí svobody.

Jak se co nejlépe chránit při obchodování na internetu? Při koupi z nějakého internetového e-shopu je nejlepší pročíst recenze na daný obchod, při koupi bazarových věcí na inzerát je dobré zadat jméno inzerujícího a hledat, zda nemá záporné komentáře. Pokud je to možné, doporučujeme preferovat osobní předání a platbu, popřípadě platbu na dobírku.

V případě velmi levných nabídek pak policisté nabádají k velké opatrnosti, ze zkušeností již vědí, že se za nimi často skrývají nabídky podvodníků nebo nepoctivě nabyté zboží, o které by mohl nakonec kupující při vracení původnímu majiteli bez náhrady přijít.

por. Mgr. Eva Prachařová
6.3.2018 v 12:45

vytisknout  e-mailem