Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Odpočívadla u dálnice jsou terčem zlodějů

KRAJ VYSOČINA: Policisté spustili preventivní akci - rozdávají letáčky 

Rozsáhlou preventivní akci s názvem Auto není trezor ani výkladní skříň zahájili ve čtvrtek 18. prosince 2014 ráno policisté z Dálničního oddělení policie ve Velkém Beranově ve spolupráci s policisty z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Cílem akce, která se bude v dalších měsících pravidelně opakovat, bylo podat preventivní informace především zahraničním řidičům osobních i nákladních vozidel, kteří projíždějí po dálnici D1 a k odpočinku využívají některého z odpočívadel u dálnice. Policisté měli pro řidiče připraveny jednoduché letáčky s varováním a preventivními radami v českém jazyce, němčině, angličtině, ruštině a maďarštině. Letáčky v rámci preventivní akce policisté rozdávali řidičům, ale také je postupně vylepí na čerpacích stanicích a restauračních zařízeních i bistrech kolem dálnice D1. Pětijazyčné letáčky se základními radami a kontakty na tísňové linky se podařilo krajským policistům na Vysočině pořídit z dotace v rámci vnitroresortního programu prevence kriminality 2014.
 
Ve čtvrtek ráno se v době od 9.00 do 11.00 hodin akce uskutečnila na parkovišti na 112. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Policisté v průběhu dvou hodin oslovili na šest desítek zahraničních i tuzemských řidičů, kteří přes noc parkovali nebo v průběhu rána přijeli na parkoviště u dálnice D1. Od začátku letošního roku do konce listopadu dokumentují policisté Dálničního oddělení Velký Beranov celkem 95 trestných činů, z toho je 86 trestných činů je majetkového charakteru. Nejčastěji se jedná o případy, kdy se pachatel vloupal do kabiny zahraničních nákladních vozidel a poté z kabiny odcizil osobní věci, doklady a platební karty nebo peníze.
 
„V poslední době s příchodem zimy, kdy se ráno později rozednívá a navečer brzy stmívá, se nám znovu začínají množit případy krádeží věcí ze zaparkovaných vozidel. Terčem této trestné činnosti jsou ve většině případů právě cizinci. Nejčastěji dochází k případům této majetkové trestné činnosti na odpočívadlech na 112. a na 139. kilometru dálnice D1 v obou směrech, “dodávák aktuální bezpečnostní situaci u nejfrekventovanější dopravní tepny kraje npor. Mgr. David Jirák, vedoucí Dálničního oddělení Velký Beranov s tím, že právě těmto místům je zapotřebí v rámci preventivního projektu, ale i běžného výkonu služby, věnovat trvale maximální pozornost. Zloději si vybírají většinou zahraniční řidiče a využívají jejich důvěřivosti. Vykrádají jejich zaparkovaná vozidla v době, kdy se posádka nachází uvnitř čerpací stanice nebo restaurace.
 
„Pachatelé, většinou jde o dobře organizované skupiny pachatelů, kteří páchají trestnou činnost kolem celé dálniční sítě v České republice, ale i v zahraničí, si vybírají velice často řidiče kamionů, kteří přespávají v kabinách svých vozidel na dálničních odpočívadlech. Zatímco řidič odpočívá, zloději mu odcizí přepravovaný náklad. V poslední době narůstá počet případů krádeží různých osobních věcí ze zaparkovaných osobních vozidel v době, kdy se řidiči občerstvují v bistrech kolem dálnice. V oblasti přestupků se pak množí případy kapesních krádeží z odložených věcí, ale také případy ujetí od čerpacích stanic bez zaplacení,“ uvádí npor. Mgr. David Jirák.
 
V poslední době se kolem dálnice D1 objevily případy zcela nového druhu trestné činnosti, kdy se neznámým pachatelům pomocí zatím nezjištěného zařízení podařilo prolomit systémy dálkového ovládání, které používají řidiči při zamykání svého vozidla. Řidiči zaparkuje, vystoupí z auta a zamyká dálkovým ovládáním vozidlo, ale toto vozidlo přitom zůstane odemčené. Když se majitel od vozidla vzdálí, tak zloděj využije příležitosti a zevnitř vozidla odcizí odložené věci. Policisté proto radili řidičům, aby poté, co uzamknou vozidlo pomocí dálkového ovládání, ještě fyzicky zkontrolovali, zdali je auto skutečně zamčené. Na sedadlech uvnitř vozidel by neměli lidé nechávat cenné věci, kabelky, kufříky a další cenné věci, které pak zloděje lákají.
 
Policisté z dálničního oddělení také dokumentují případy, kdy organizované skupiny pachatelů okrádají řidiče, kterým předtím na parkovišti nepozorovaně sami poškodí pneumatiku, a pak využijí momentu, kdy řidiči defekt opravují. Policisté proto radí řidičům, aby při opravě defektu nikdy nenechávali neuzamčené vozidlo bez dozoru.  Stejně tak je zapotřebí uzamknout vozidlo v případě, že například kontrolujeme provozní kapaliny nebo doplňujeme kapalinu do ostřikovačů a zavazadlovému prostoru nevěnujeme pozornost.
Policisté současně vyzývají veřejnost, pokud si v blízkosti svého vozidla na parkovišti nebo odpočívce u dálnice všimnou pohybu podezřelých osob, měli by se svým poznatkem obrátit na linku 158.
 
Trestná činnost kolem dálnice D1 na Vysočině
 
trestné činy - celkem
majetkové trestné činy
ROK 2013
127
99
ROK 2014 – do konce listopadu
95
86
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
22. prosinec 2014
 
 
 
 
 
 
 
Odkazy do noveho okna

Auto není trezor 1

Auto není trezor 1 

Detailní náhled

Auto není trezor 2

Auto není trezor 2 

Detailní náhled

Auto není trezor 3

Auto není trezor 3 

Detailní náhled

Auto není trezor 4

Auto není trezor 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem