Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Odpočívadla u D1 jsou častým terčem zlodějů

KRAJ VYSOČINA: U dálnice D1 pokračuje projekt Auto není trezor ani výkladní skříň 

Rozsáhlá preventivní akce s názvem Auto není trezor ani výkladní skříň bude na Vysočině pokračovat také v průběhu letošního podzimu. V průběhu měsíce října a listopadu ji budou realizovat policisté z Dálničního oddělení policie ve Velkém Beranově ve spolupráci s Preventivně informačním oddělením Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Cílem akce, která se bude pravidelně opakovat, bude oslovit především zahraniční řidiče osobních i nákladních vozidel, kteří projíždějí po dálnici D1 a k odpočinku využívají některého z odpočívadel u dálnice D1. Policisté mají pro řidiče připraveny jednoduché letáčky s varováním před pachateli a s jednoduchými radami, jak zabezpečit své vozidlo a na co si dát při jízdě po dálnici a při odpočinku na parkovištích u dálnice pozor. Letáčky jsou připraveny v českém jazyce, němčině, angličtině a maďarštině. Letáčky budou v rámci akce policisté rozdávat řidičům, ale také je postupně vylepí na čerpacích stanicích a restauračních zařízeních i bistrech kolem vysočinského dálnice D1.
 
 Ani dálnici D1 se totiž nevyhýbá závažná trestná činnost, proto policisté Dálničního oddělení ve Velkém Beranově věnují v rámci běžného výkonu služby i při mimořádných bezpečnostních akcích zvýšenou pozornost místům, kde k této zejména majetkové trestné činnosti dochází.  „Terčem zlodějů bývají velice často řidiči kamionů, kteří přespávají v kabinách svých vozidel na dálničních odpočívadlech. Zatímco řidič odpočívá, zloději mu odcizí osobní věc nebo přepracovaný náklad. V poslední době narůstá počet případů krádeží věcí ze zaparkovaných osobních vozidel. V oblasti přestupků se rozmáhají případy ujetí od čerpacích stanic bez zaplacení,“ uvádí npor. Bc. Martin Zadražil, vedoucí Dálničního oddělení PČR Velký Beranov.
 
Dobře organizované skupiny pachatelů také okrádají řidiče, kterým předtím na parkovišti nepozorovaně sami poškodí pneumatiku nebo ho na fiktivní závadu pneumatiky upozorní, a pak využijí momentu, kdy řidiči defekt opravují. Policisté proto radí řidičům, aby při opravě defektu nikdy nenechávali neuzamčené vozidlo bez dozoru. Pokud si v blízkosti svého vozidla všimnou pohybu podezřelých osob, měli by se svým poznatkem obrátit na linku 158.
 
Od začátku letošního roku do konce září dokumentují policisté Dálničního oddělení Velký Beranov celkem 87 trestných činů, z toho je 71 majetkového charakteru. Nejčastěji se jedná o případy, kdy se pachatel vloupá do kabiny zahraničních nákladních vozidel. V prostoru v okolí Velkého Meziříčí, tedy na parkovištích v kilometrech 139 směr Brno, 137 směr Praha a 145 směr Praha i Brno došlo k 28 majetkovým trestným činům. Jako jeden z příkladů trestné činnosti lze uvést případ, kdy pachatelé spícího řidiče osobního vozidla upozornili na fiktivní závadu na zadních kolech a v době, kdy jeden z pachatelů odvedl tímto způsobem řidičovu pozornost mu druhý z pachatelů z otevřeného vozidla odcizil peněženku s finanční hotovostí.
 
„V poslední době se nám znovu začínají množit případy krádeží věcí ze zaparkovaných vozidel. Terčem této trestné činnosti jsou ve většině případů právě cizinci. Nejčastěji dochází k případům této majetkové trestné činnosti na odpočívadlech na 112. a na 139. kilometru dálnice D1 v obou směrech,“dodávák bezpečnostní situaci u nejfrekventovanější dopravní tepny kraje npor. Bc. Martin Zadražil s tím, že právě těmto místům je zapotřebí v rámci preventivního projektu, ale i běžného výkonu služby věnovat maximální pozornost.
 
O bezpečnost a pořádek na vysočinském úseku dálnice D1 v délce 92,5 kilometru se od 1. ledna 2010 starají policisté z Dálničního oddělení Policie ČR ve Velkém Beranově.K vysočinskémuúseku dálnice přiléhá také deset čerpacích stanic a šest ploch s motoresty. Současný tým dálničního oddělení tvoří policisté, kteří sledují v rámci výkonu služby dálniční provoz, vyšetřují dopravní nehody, dohlížejí na bezpečnost a veřejný pořádek a vyšetřují také trestnou činnost, včetně násilných trestných činů a trestných činů majetkového charakteru.
 
Dálnice D1 je problematická také v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Jde o důležitou dopravní tepnu a hustý provoz zejména kamionů v případě jejich kolize často způsobí na dálnici problémy. V současné době situaci komplikuje uzavírka jedné poloviny mostu u Velkého Meziříčí, která potrvá do 6. listopadu.
 
Policisté na vysočinském úseku dálnice D1 vyšetřovali od začátku letošního roku do konce září celkem 401 dopravních nehod, při kterých byla jedna osoba usmrcena, 14 utrpělo těžké zranění a 73 účastníků bylo zraněno lehce. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku byla odhadnuta na 52 284 000 korun. V jednom případě policisté při vyšetřování zjistili, že řidič usedl za volant pod vlivem alkoholu.
 
Nejčastěji dochází k dopravním nehodám v úseku mezi 81. – 88. kilometrem dálnice D1 kolem Humpolce, kde letos policisté zadokumentovali už 47 dopravních nehod. V tomto místě mají řidiči problémy zejména při dešti, kdy vlivem nerovností na dálničním tělese zůstává ve vyjetých kolejích voda. I když je úsek opatřen dopravní značkou snižující za deště rychlost jízdy na 80 kilometrů v hodině, řidiči tuto značku nerespektují. Vysoká rychlost pak vede k tomu, že vozidlo nezvládnou a havarují.
  
Vyšší nehodovost na dálnici komplikuje výrazně provoz. Když na dálnici havarují osobní auta, zadokumentování a odstranění nehody lze zrealizovat poměrně rychle. Mnohem víc času ale zaberou případy, když se střetnou kamiony, z nichž se vysype na dálnici náklad. Takové nehody pak zatarasí dálnici i na několik hodin. Jak rychle se podaří po nehodě obnovit na dálnici provoz, však také závisí na samotných řidičích a na jejich ohleduplnosti. Ta v některých případech řidičům stále schází.
  
„Když už dojde ke kolizi, někteří řidiči nejsou schopni nechat volný prostřední pruh pro vozidla záchranných složek. Tím se značně komplikuje jejich příjezd na místo,“ dodává vedoucí dálničního oddělení. Poměrně časté jsou také případy, kdy k nehodě míří policejní vozidlo se zapnutými majáky a za něj se nalepí řidič, který se snaží vzniklou kolonou projet. V takových případech postupují policisté nekompromisně a tito bezohlední řidiči odjíždějí s vysokou pokutou.
 
 Na dálnici D1 řidiči páchají také dopravní přestupky. Nejčastěji se jedná o nepřiměřenou rychlost, nesprávné předjíždění, nedovolenou jízdu v odstavném pruhu nebo jízdu po dálnici bez platné dálniční známky. Od začátku letošního roku řešili policisté z Dálničního oddělení Velký Beranov 8429 přestupků v dopravě, z toho bylo 1546 přestupků za překročení nejvyšší dovolené rychlosti. Jako odstrašující příklad lze uvést případ řidiče, který se řítil po dálnici rychlostí 206 km/h a po zastavení policejní hlídkou bylo zjištěno, že řídí pod vlivem alkoholu, kdy mu byla dechovou zkouškou naměřena hodnota 2,34 promile alkoholu v krvi. Řidič si svým riskantním chováním vysloužil obvinění z trestného činu. Řidiči, kteří se dopustí na vysočinském úseku dálnice D1 dopravního přestupku, mohou blokovou pokutu policistům zaplatit platební kartou, což vítají zejména zahraniční řidiči. Policisté z Dálničního oddělení mají v současné době k dispozici čtyři platební terminály.
 
Policisté z Dálničního oddělení Velký Beranov věnují v rámci běžného výkonu služby a při mimořádných dopravně bezpečnostních akcích pozornost rozsáhlým kontrolám řidičů kamionů. V rámci speciálního týmu „Kamion“, který byl v našem kraji zřízen letos na jaře, působí na vysočinském úseku dálnice D1 pět vyškolených policistů a policistek, kteří jsou denně v terénu.  Od začátku letošního tito policisté vybrali za zjištěné přestupky na kaucích částku 2 093 000  korun. Nejčastěji porušují řidiči nákladních vozidel sociální předpisy, kdy nedodržují povinné bezpečnostní přestávky, nemají v pořádku potřebné doklady, mají špatně uložený a upevněný náklad nebo mají vozidlo přeložené. Velice často policisté zjistí, že řidiči kamionů mají vozidlo ve špatném technickém stavu a bezprostředně tím mohou ohrozit plynulost a bezpečnost silničního provozu.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
7. říjen 2011
 
 
 

vytisknout  e-mailem