Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odminovací mise

Během dvoutýdenní akce se našim specialistům podařilo bezpečně vylovit a předat ke zničení celkem 67 kusů munice a jednu palnou zbraň. 

V průběhu dubna se naši potápěči (odbor speciální potápěčských činností a výcviku) ve spolupráci s pyrotechnickou službou a hasiči z Hlučína opět vydali na pomoc bosenským kolegům k přehradě Klinje v katastru města Gacko v Bosně a Hercegovině. Cílem této mise bylo pátrání po nevybuchlé munici, která představuje značné nebezpečí pro rekreanty nic netušící o skrytém riziku v místních vodách. Během dvoutýdenní akce se našim specialistům podařilo bezpečně vylovit a předat ke zničení celkem 67 kusů munice a jednu palnou zbraň. Nalezená munice zahrnovala především ruční a puškové granáty, střelivo do palných zbraní a improvizované výbušné předměty.

Všechny projekty, které naši potápěči v Bosně a Hercegovině realizují, jsou výsledkem spolupráce založené na Memorandu o porozumění mezi oběma zeměmi. Finanční zajištění těchto aktivit poskytuje Program bezpečnostní rozvojové spolupráce, který je podporován Evropskou komisí. Pro letošní rok jsou plánovány celkem čtyři mise: dvě odminovací a dvě výcvikové. Cílem výcvikových misí je předat bosenským kolegům naše know-how, aby v budoucnu byli schopni provádět podvodní sanační práce samostatně, bez nutnosti zahraniční asistence.

Tato spolupráce nejenže přispívá k zvýšení bezpečnosti v dané oblasti, ale také podporuje dlouhodobý rozvoj a stabilitu Bosny a Hercegoviny tím, že posiluje kapacity místních odborníků. Naše společné úsilí je důležitým krokem k zajištění bezpečnějšího prostředí pro všechny obyvatele a návštěvníky této země.

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
kpt. Lukáš Grábl
OSPČV
22. května 2024

vytisknout  e-mailem