Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Odložené případy „POČESKU“ IV. díl

KRAJ: Informace od občanů mohou vést k objasnění případu  

Policisté kriminální služby Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje se obrací na občany se žádostí o poskytnutí dalších informací k dosud neobjasněnému případu vraždy mladého podnikatele z Brna, který se začal odvíjet 30. 5. 2000 a jeho vyšetřování stále pokračuje. Právě informace od občanů mohou rozhodnout o tom, zda bude případ objasněn a vrah po zásluze potrestán.

Dne 4. 6. 2000 oznámil na obvodním oddělení policie muž z Brna, že od 30. května 2000 pohřešuje svého jednatřicetiletého syna, který bydlel přechodně u své družky v Kuřimi na okrese Brno - venkov. 

Dne 30. 5. 2000 odjel pohřešovaný kolem 08.00 hodin svým automobilem BMW 520 černé barvy z přechodného bydliště v Kuřimi. V bance v Kuřimi si ze svého účtu vyzvedl větší finanční částku. V 10.00 hodin se sešel se svým známým v restauraci v Brně v ulici Šumavské. Mimo jiné se ho dotazoval, zda by nesehnal kupce na ojeté automobily značky Ford, které měl možnost odkoupit za výhodnou cenu od jednoho podnikatele jako vyřazená. Poškozený z mobilního telefonu během dne přijal několik telefonických hovorů. Telefonoval mu mimo jiné známý, se kterým se měl setkat kolem 12.00 hodin v motorestu Rohlenka u Brna, kam proto kolem 12.00 odjel. Dále k jeho pohybu bylo zjištěno, že z motorestu odjel přes Rajhrad do Blučiny na okrese Brno - venkov. Z Blučiny odjel kolem 16.00 hodin a jeho výskyt byl ještě zaznamenán v obci Pozořice na okrese Brno - venkov.  

V 18.15 hodin naposledy prokazatelně telefonoval dalšímu známému, se kterým si domluvil schůzku, na kterou ale nepřijel. Poslední výskyt pohřešovaného byl zaznamenán v obci Pozořice, kde měl pouze jediný vztah na muže, se kterým se chtěl podílet na obchodování s ojetými automobily. 

Poslední SMS zprávu z jeho mobilu obdržela ve 23.45 hodin od něj jeho družka s textem, že jede na Východ a vyměnit valuty, aby se nebála, že všechno stihneme a v pátek bude doma. SMS zpráva jí byla podezřelá, neboť 4. 6. 2000 měli odjet na zahraniční dovolenou do Itálie. Ihned zpětně telefonovala na jeho mobil, ale ozvala se hlasová schránka, že mobilní telefon je buď vypnutý, nebo nedostupný. Policisté mají podezření, že SMS zprávu neposlal pohřešovaný, ale podezřelá osoba, která musela mít určité znalosti o jeho stycích a plánované zahraniční dovolené.

Automobil BMW černé barvy pohřešovaného byl nalezen 17. června 2000 odstavený na parkovišti v Brně na Mikuláškově náměstí. Ve vozidle se nacházely jeho oděvní svršky a doklady. Územní České republiky pohřešovaný tedy neopustil a s ohledem na jeho obchodní aktivity se nedalo vyloučit, že se stal obětí závažného trestného činu. V minulosti nebyl pohřešován, žil spořádaným životem a neměl důvod opustit svoji družku.

Zvrat ve vyšetřování nastal 8. 3. 2003, kdy oznámil občan z obce Prace na okrese Brno - venkov, že v šachtě závlahové nádrže v Pracích nalezl hokejovou tašku s lidskými tělesnými pozůstatky. Pitvou a porovnáním profilu DNA bylo zjištěno, že se jedná o tělesné pozůstatky pohřešovaného. Soudní lékaři jako příčinu smrti zjistili střelné poranění životně důležitých organů. Dne 10. 3. 2003 policejní rada zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu vraždy dle § 219, odst. 1, trestního zákona.

Mrtvola měla na hlavě nataženou žlutou pletenou čepici, jejíž vlastnictví se nepodařilo zjistit, a byla oblečena do pracovního oblečení. V oděvu byla nalezena kovová montážní spojka, která se mimo jiné používá u automobilů k upevnění gumových hadiček. Dá se usuzovat, že těsně před usmrcením se poškozený mohl pohybovat v prostoru nějaké autodílny.

K hojekové tašce se nepodařilo jednoznačně zjistit, zda byla majetkem zavražděného, neboť v minulosti aktivně hokej hrával, nebo patřila pachateli, který ji použil k odklizení mrtvoly po vraždě. Neznámý pachatel odcizil zavražděnému všechny jeho zlaté šperky, řetízek s přívěškem dovezeným z Egypta a dále hodinky.

V průběhu prováděného šetření bylo zjištěno, že finanční částku vyzvednutou v bance v Kuřimi 30. 5. 2000 mohl poškozený hodlat použít na nákup automobilů. Dva dny před pohřešováním jeden ze svědků zaslechl část jeho telefonátu s neznámou osobou, týkající se prodeje automobilů, které uvedl: ...bude nutné ty tři tranzity odmašlit." K této informaci bylo zjištěno, že se mohlo jednat o odkoupení vyřazených firemních automobilů Ford Tranzit od podnikatele. Podle výpovědi jeho známého s tímto obchodem však poškozený neměl nic společného. 

Nezodpovězených otázek zůstává stále hodně. Proč poškozený vyzvedl v bance těsně před pohřešováním větší finanční částku nebylo také přesně zjištěno, dá se však předpokládat, že právě peníze byly motivem jeho vraždy.

Své postřehy a informace k tomuto případu mohou občané zatelefonovat na číslo 974 622 031, nebo zaslat na adresu PČR Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje, SKPV - Odbor analytiky, Kounicova 24, Brno 611 32. Případně e-mailem na adresu tiskového oddělení: tiskjm@mvcr.cz nebo faxem na číslo 974 622 532.

Zpracovali: kpt. Vladimír Matoušek

                   por. Petra Vedrová

Odkazy do noveho okna

Čepice 2

Čepice 2 

Detailní náhled

odcizený přívěšek 3

odcizený přívěšek 3 

Detailní náhled

Taška  1

Taška 1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem