Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Odhalený účelový sňatek

Hradec Králové - Policistům cizinecké policie v Hradci Králové se v těchto dnech podařilo po téměř šesti letech od uzavření manželství cizinky s Čechem prokázat účelovost tohoto sňatku. 

Třicetiletý muž, žijící v Trutnově, uzavřel v roce 2003 sňatek s asi 47letou ženou čínské státní příslušnosti a to za úplatu 100 000,-Kč.  

Za tímto předem domluveným účelem odcestoval Čech v roce 2003 do hlavního města Čínské lidové republiky Pekingu. Po svatebním obřadu, kde viděl svoji manželku poprvé, obdržel finanční hotovost ve výši 50 000 Kč a zbytek, dalších 50 000 Kč, asi měsíc po návratu do Prahy. To za ním již cizinka přicestovala z důvodu legalizace pobytu v České republice. Zde ji viděl podruhé a naposledy. Další finanční hotovost ve výši   50 000 Kč obdržel po té, kdy si dobrovolně osvojil jako otec dvě děti příbuzných jeho „manželky“. Tyto děti neviděl nikdy. Muž se při šetření ke všem skutkům doznal. Na základě těchto neoprávněně zlegalizovaných pobytů přicestovalo do ČR dalších šest státních příslušníků Číny a to za účelem sloučení rodiny.

Pokud bude dostatečně prokázána účelovost sňatku i prohlášení o otcovství může Ministerstvo vnitra svým rozhodnutím zrušit povolení k pobytu všem těmto cizím státním příslušníkům.

Čechovi, který se dopustil svého jednání ještě před účinností novely trestního zákona, nehrozí žádný postih. Jako trestný čin by bylo možné kvalifikovat tento skutek až po červenci 2007, od kdy hrozí za napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky trest odnětí svobody až na tři roky nebo peněžitý trest.

vytisknout  e-mailem