Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Odhaleny tři stovky laboratoří

Podle policie rychle přibývá organizovaných skupin Vietnamců, kteří v Česku obchodují s drogami  

PRAHA - autor článku Veronika Fejtková. Celý článek uveřejněn v Lidových novinách dne 11.3.2011. Odkaz na rozhovor naleznete zde
 
Varen pervitinu a pěstíren marihuany, které mají na svědomí organizované skupiny Vietnamců, v Česku rychle přibývá. Jeden z nejvýraznějších případů výroby a prodeje drog se odehrál koncem února v pražských Modřanech.
 
Kriminalisté zatkli šestatřicetiletého Vietnamce, v jehož bytě našli osm a půl kilogramů kvalitního pervitinu za téměř 40 milionů korun.
 
„Takové množství před třemi lety zabavila česká policie za celý rok,“ poukazuje šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.
 
Detektivové loni odhalili více než tři stovky laboratoří pro výrobu pervitinu. Zhruba pět procent z nich bylo vietnamských. „Skupiny těchto výrobců jsou provázané. Většina varen je navíc malá a dá se snadno přenášet. To ztěžuje pátrání. Přestože jsme loni zajistili asi o tři desítky laboratoří méně než v roce 2009, neznamená to menší problém s pervitinem. Pachatelé jsou velmi dobře organizovaní,“ upozorňuje Frydrych.
 
K výrobě metamfetaminu (pervitinu) se většinou používá látka pseudoefedrin. Obsahují ji například léky proti chřipce a bolesti – Modafen a Nurofen. Čeští zákonodárci už před časem přistoupili k pravidlům, která omezují nejen výdej těchto léčiv, ale také množství pseudoefedrinu, které mohou obsahovat jednotlivé tablety. Výsledek to mělo jediný. Rozkvět černého obchodu se zahraničními léky. „Například v Polsku jsou tablety s obsahem pseudoefedrinu volně prodejné a obsahují i mnohonásobně větší množství této látky než obdobná léčiva prodávaná u nás,“ řekl šéf středočeských kriminalistů Michal Mazánek. Proměnu drogové scény potvrzují i odborníci. „V začátcích znal každý pervitinista svého vařiče, nehrál tu roli organizovaný zločin. Ten přichází zejména s omezováním přístupu k lékům obsahujícím pseudoefedrin, kdy se dovoz a výroba ve velkém začíná vyplácet,“ připomíná Jakub Minařík z občanského sdružení Sananim.
 
Vietnamci se ve velkém pustili nejen do vaření pervitinu, ale také do pěstování marihuany. Kriminalisté před pár dny zadrželi v Litvínově devítičlenný gang, u kterého kromě metamfetaminu a jiných tvrdých drog objevili i 17 kilogramů marihuany. „Nikdy bych nevěřil, že se prodej a výroba této drogy rozroste do takových rozměrů. Určitá romantika, kdy si lidé sem tam potají pěstovali marihuanu na zahrádkách a rozdávali si ji mezi sebou zadarmo, skončila. Teď se v jejím prodeji točí miliony korun,“ říká Frydrych. Detektivové loni zajistili 145 pěstíren, což v porovnání s předchozím obdobím představuje stoprocentní nárůst.
 
Proniknout zejména do vietnamské komunity je podle kriminalistů složité. „Asiati jsou velmi loajální ke své skupině. Naše legislativa pro ně navíc neznamená žádný odstrašující prostředek, uznávají jen své zákony,“ vysvětluje Frydrych.
***
Drogová scéna
 
* Nejrozšířenějšími drogami v Česku jsou metamfetamin (pervitin) a marihuana. Policie loni odhalila 307 varen pervitinu a 145 velkých pěstíren marihuany. * Kromě některých částí Prahy (okolí Smíchovského nádraží a centrum města) se drogy nejvíce objevují v severozápadní části Česka – např. Ústí nad Labem a Teplice. * Loni policie zaznamenala i nárůst obchodu s tzv. designer drugs. Jedná se o syntetické látky, které mají podobné účinky jako „tradiční drogy“, ale jsou vyráběny s cílem obejít zákony států, ve kterých jsou distribuovány.
 
11. března 2011

 

 

vytisknout  e-mailem