Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Odhaleny padělané doklady a hledané osoby

Akce se i tentokrát zúčastnili policisté Spolkové policie, kteří byli českým kolegům platnou posilou. 

Mezinárodně hledaného 49letého Slováka vypátrali policisté oddělení pátrání v Aši při včerejší akci v Sokolově. Muž, který byl kontrolován hlídkou na odstavném parkovišti u čerpací stanice, neměl u sebe žádné doklady. Byl převezen na služebnu cizinecké policie v Aši, kde policisté ověřili jeho totožnost. Přitom vyšlo najevo, že na kontrolovaného cizince vyhlásil Interpol pátrání za účelem zjištění jeho pobytu. Muž byl hledán pro účely soudních orgánů cizího státu. Policisté oddělení pátrání jej po zjištění místa jeho pobytu na území ČR propustili na svobodu a o jeho vypátrání informovali národní centrálu Sirene.
Dalším zadrženým při akci byl 52letý občan ČR, který byl veden v celostátním pátrání na žádost okresního státního zástupce v Ostravě. Ten vydal předběžný souhlas se zadržením dotyčného pro trestný čin zanedbání povinné výživy. Muž byl převezen do policejní cely v Chebu, kde jej dnes ráno převzali ostravští kriminalisté.
Policisté během akce kontrolovali vůz značky Audi A8, jehož řidič i spolujezdkyně se prokázali bulharskými doklady. Policisté při kontrole zjistili, že předložené doklady byly pozměněny, a proto oba zadrželi a předvedli na služebnu v Aši. Zde zjistili pravou totožnost obou cizinců, jednalo se o státní příslušníky Ukrajiny. Policisté u nich nalezli pozměněné bulharské cestovní doklady, řidičské průkazy a identifikační karty. Cizinci vypověděli, že si doklady obstarali před rokem v České republice od svého krajana za 3 tisíce Euro. Policisté dále zjistili, že na tyto doklady nakoupili v naší zemi nemovitosti i vozidlo, ve kterém byli oba kontrolováni. Navíc vyšlo najevo, že žena pobývala na území ČR již od roku 1995 a poté byla cizineckou policií vyhoštěna do roku 2011. Policisté oddělení pátrání s oběma zahájili trestní řízení pro trestný čin padělání a pozměňování veřejné listiny a u ženy navíc pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí. V šetření pokračují policisté i dnes.
Policisté cizinecké policie při akci zkontrolovali celkem 53 osob a 17 vozidel. Odhalili kromě výše jmenovaných trestných činů a dvou osob v celostátním pátrání celkem 16 přestupků proti zákonu o pobytu cizinců a 6 dopravních přestupků, za které uložili pokuty ve výši 20 tisíc korun. Dopravní policisté odhalili 21 přestupků, za které vybrali bezmála 12 tisíc korun na pokutách.
por. Ing.  Ilona  Vaníčková  - 22.10.2008

vytisknout  e-mailem