Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Odhaleni zloději pneumatik

LIBEREC - Policisté chytili zloděje pneumatik i pokusu vloupání do stánku. 

  1. Kradli kola z osobních aut
  2. Ze stánku nestačili nic odnést

 V posledních měsících zatěžovala Liberec a jeho občany jedna specifická trestná činnost, a to krádeže pneumatik z vozidel.

Koncem roku 2009 a začátkem roku 2010 přijímali policisté stále častěji oznámení, kdy majitelé aut přišli o všechna čtyři kola. Jednalo se již o sérii případů, přičemž bylo zřejmé, že se jedná stále o stejné pachatele. Ve většině nahlášených případů zůstalo po odmontovaných kolech auto na cihlách.

Policistům se ale podařilo v posledních dnech pachatele odhalit. Policisté z oddělení hlídkové služby kontrolovali v noci, 7. ledna  auto, na kterém nebyla registrační značka. Uvnitř vozu byli dva mladíci. V autě se rovněž nacházela registrační značka, která patřila na přívěs za osobní auto. Přívěs byl navíc nahlášen jako odcizený a pátralo se i po registrační značce.
Při kontrole auta nenašli ale policisté pouze kradenou registrační značku, ale také dva hevery, různé nářadí k demontáži kol a také spoustu cihel. Policistům bylo jasné, že se před nimi nacházejí dvě osoby, které budou mít na svém kontě zřejmě nejeden delikt, v poslední době tak rozšířený - krádeže pneumatik.

Následovalo zadržení obou mladíků a umístění do policejní cely. Při výsleších se oba mladíci, ve věku 21 a 22 let doznali, že již od minulého roku páchali na Liberecku tuto trestnou činnost - krádeže kompletních kol z osobních aut.
Od října loňského roku až do doby, kdy je policisté zadrželi, odmontovali a ukradli kompletní kola z desítky aut na Liberecku. Kola mizela z fabií, octávií, Renaultů a VW Golfů. Kola z aut ukradli ze dvou aut v Sosnové ulici v Liberci, v Hvězné ulici, v Gagarinově, v Dobiášově nebo na Vlčím Vrchu.

Kola následně prodávali na inzerát a o utržené peníze se spolu dělili. Policisté navíc zjistili, že starší z dvojice, 22 letý mladík, odcizil začátkem loňského roku přívěs, který následně prodal. Registrační značka, kterou měla dvojice při kontrole v autě, patřila právě na tento kradený vozík.

Nyní jsou již oba obviněni z krádeže a způsobení téměř 190 tisícové škody. 22 letý mladík byl navíc v minulém roce odsouzen za majetkovou trestnou činnost. Policistům z hlídkové služby se tak díky své noční aktivitě podařilo odhalit a zadržet tolik obávané zloděje, které přidělali vrásky nejednomu majiteli auta na Liberecku.

Mladíkům hrozí za jejich delikty, s ohledem na způsobenou škodu, až pětiletý trest odnětí svobody.

 

Vlasta Suchánková
pislbc@mvcr.cz   974 461 207

vytisknout  e-mailem