Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odhalení rozsáhlé organizované zločinecké skupiny

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) provedli v minulých dnech dvě rozsáhlé operace, které se týkaly padělání a pozměnění veřejných listin, na které bezprostředně navazovala rozsáhlá daňová trestná činnost. 

Na případu s krycím názvem LOPE detektivové odboru padělání NCOZ pracovali od jara roku 2018. Vlastní operativně pátrací činností rozkryli organizovanou skupinu, která působila ve více státech. Ta měla na objednávku zajišťovat padělky osobních dokladů a dalších veřejných listin vedených na existující i neexistující osoby cizí státní příslušnosti (Slovensko a Chorvatsko). Tyto doklady měl obstarávat na území Slovenska občan Slovenské republiky. Z tohoto důvodu byl ve věci založen společný vyšetřovací tým českých a slovenských policejních složek.
 
Prostřednictvím padělaných dokladů a veřejných listin měly být na území celé České republiky prováděny zápisy fiktivních osob do statutárních orgánů značného počtu obchodních společností. Měla být měněna dispoziční práva k bankovním účtům právnických subjektů a dále na ověřovacích místech prostřednictvím těchto dokladů měly být předkládány další listiny, které zápisy do rejstříků a změny dispozic dokládaly. To vše za účelem zastření faktického ovládání těchto právnických osob a zakrytí rozsáhlé daňové trestné činnosti (operace ARACHNE).
  
Trestná činnost šetřená v operaci ARACHNE měla spočívat ve vystavování fiktivních faktur za odběr zboží v hodnotě vyšší než 3 miliardy korun. Hlavní organizátor měl skrytě ovládat velké množství obchodních společností, v nichž jako statutární orgány měly působit buď neexistující osoby, nebo tzv. bílí koně. Tyto společnosti podle našich závěrů nedisponovaly žádnými zaměstnanci či kancelářemi, ale vykazovaly roční obraty v řádech stovek milionů korun. Po proniknutí do zájmového prostředí kriminalisté odboru daní NCOZ (pracující metodou Daňová Kobra) zjistili, že tímto způsobem měl být legalizován původ tzv. černého zboží následně prodávaného na tržnicích a v kamenných obchodech. Do celé této činnosti mělo být v poslední době zapojeno cca 400 obchodních společností. Podle našich závěrů od měsíce května 2016 došlo ke zkrácení daně z přidané hodnoty ve výši cca 140 milionů korun, nicméně již nyní je předpoklad, že způsobené škoda bude vyšší.
 
Operace LOPE a ARACHNE (včetně úkonů slovenských policistů ve Slovenské republice) proběhly souběžně. Téměř 300 kriminalistů NCOZ zasahovalo na několika desítkách míst České republiky, kde byly provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor. Další dvě domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor byly provedeny na Slovensku. Ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení a zásahovou jednotkou došlo k zadržení 35 osob.
 
V  trestních věcech LOPE a ARACHNE jsou vedena samostatná trestní řízení.
  
Celkově bylo obviněno 30 osob (27 v případu ARACHNE a 7 v případu LOPE, nicméně 4 osoby jsou současně stíhány v obou spisech).
 
V rámci operace LOPE jsou osoby stíhány pro trestný čin padělání a pozměnění veřejné listiny podle § 348 odst. 1 alinea první, odst. 3 písm. a) trestního zákoníku, tedy spáchaného členy organizované skupiny působící ve více státech, a pro trestný čin padělání a pozměnění peněz podle § 233 odst. 1 trestního zákoníku.
   
V rámci operace ARACHNE jsou osoby stíhány pro trestný čin účast na organizované zločinecké skupině dle § 361 odst. 1 alinea druhá, odst. 2 trestního zákoníku a trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle § 240 odst. 1, 2 písm. a) odst. 3 písm. a) trestního zákoníku.
  
Celkem 6 obviněných vzal soud do vazby.
  
Jako tzv. výnos z trestné činnosti bylo zajištěno více než 10 milionů korun, avšak finanční šetření stále pokračuje.
  
Případ ARACHNE byl iniciován spoluprací s Finanční správou a výstupy ze systému kontrolních hlášení. Na případu s kriminalisty velmi aktivně spolupracoval Finanční analytický úřad a Generální finanční ředitelství. 
  
Případ LOPE dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 a případ ARACHNE dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.
  
V případě pravomocného rozsudku hrozí hlavním organizátorům trest odnětí svobody až na 10 let (případ LOPE), resp. 12 let (případ ARACHNE).
  

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
8. října 2019

vytisknout  e-mailem