Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odhalení nepoctivých celníků

Dalším případem korupce ve státní správě se v minulém týdnu zabývali policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování. Zneužití pravomoci úřední osoby dle § 329 odst. 1 písm. a) trestního zákoníku a přijetí úplatku dle § 331 odst. 2, odst. 3 písm. b) trestního zákoníku se totiž měli dopustit dva celníci (36 a 43 let) – zaměstnanci Celního úřadu Ústí nad Labem.  

            Obvinění měli, v úmyslu získat neoprávněný prospěch, koncem února 2010 na parkovišti benzínové čerpací stanice na dálnici D8 u obce Chlumec, kontrolovat bezpečnostní přestávky řidičů v rozporu s nařízenými úkoly. Přitom požadovali a následně také převzali od řidiče autobusu pokutu ve výši 10 tisíc korun, uloženou za nedodržení stanovené doby odpočinku řidiče.  Poškozenému vystavili jako potvrzení útržek pokutového bloku na pokutu na místě zaplacenou v hodnotě 1 tisíc korun, který přepsali na hodnotu 10 tisíc korun. Finanční částku ve výši 9 tisíc korun si ponechali pro svou potřebu.
 
            Policisté dále zjistili, že dvojice obviněných měla již v září loňského roku na dálnici D8 minimálně v osmi případech žádat a převzít úplatky v rozmezí 30 - 250 Euro za neřešení nedodržené stanovené doby odpočinku řidičů. Přitom nepředali řidičům žádné potvrzení o převzetí této finanční částky a nevyrozuměli operačního důstojníka, který by zabezpečil řešení přestupku kompetentními pracovníky. Je však zřejmé, že tyto přestupky by se mohly řešit, tak jako předchozí popsané jednání, pouze uložením kauce, nikoliv uložením pokuty.  
 
            Na odhalení dvojice celníků policisté úzce spolupracovali s vedením Celního úřadu Ústí nad Labem. V případě, že by muži byli za své jednání odsouzeni, jim hrozí trest odnětí svobody až na osm let. Obvinění jsou stíháni na svobodě.
 
 
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                        rada ÚOKFK SKPV
 
Praha, 7.3.2011

vytisknout  e-mailem