Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odhalení nelegální výrobny cigaret

Kriminalisté ústecké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) počátkem měsíce června 2019 realizovali operaci s krycím názvem IMPORT a zároveň zahájili trestní stíhání čtyřiačtyřicetiletého cizího státního příslušníka pro spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle § 240 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 písm. a), odst. 4 trestního zákoníku, ve stádiu přípravy dle § 20 odst. 1 trestního zákoníku. 

Obviněný muž měl organizovat přípravu výroby cigaret. Za tímto účelem měl nechat dovézt do ČR strojní zařízení a několik tun surového tabáku. Současně mělo dojít i k sestavení výrobní linky na cigarety v průmyslové hale v Libereckém kraji, která byla speciálně upravena právě pro skrytou výrobu cigaret.

Kriminalisté NCOZ provedli dvě domovní prohlídky a šest prohlídek jiných prostor a pozemků. Detektivové při těchto úkonech spolupracovali s Celní správou České republiky a Hasičským záchranným sborem. Podařilo se zajistit 9 tun sušené hmoty – surového tabáku, několik strojů a dalších technických komponentů, bez kterých se výroba cigaret neobejde.

Obviněný měl svojí nelegální činností také porušit několik ustanovení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních. Díky včasnému zásahu kriminalistů bylo zabráněno vzniku škody v celkové výši 23 670 000 Kč.

Okresní soud v České Lípě následně vzal obviněného cizince do vazby. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem – pobočka v Liberci.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
17. června 2019

vytisknout  e-mailem