Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Odhalené podvody s technickými prohlídkami

BRNO: Kriminalisté obvinili dvě osoby 

 Případ začal v srpnu tohoto roku obyčejnou krádeží tašky z vozidla Opel Kadet v Husovicích. Čtyřiašedesátiletý muž z Brna však ve chvíli, kdy přišel k prázdnému autu, tušil, že spadla klec. V tašce měl totiž kromě jiného technické průkazy, falešná razítka ze stanic technické kontroly, doklady o povinném ručení a další písemnosti. Nic mu nepomohl ani fakt, že razítka jiných STK zničil. Nalezená taška byla odevzdána na policii. Policisté se spojili podle nalezených dokladů s majiteli vozidel. Ti muži svěřili technický průkaz a doufali v hladké vyřízení technické kontroly.

Kriminalisté poté začali rozplétat složitý řetězec. Na začátku bylo legální vyřizování administrativy spojené s přepisy vozidel. Od roku 2008 získal obviněný muž první nelegální razítka. Údaje v technických průkazech dopisoval hlavní aktér případu ručně, pod čísly protokolů o technických prohlídkách se skrývala jiná vozidla, nebo tato čísla byla zcela smyšlená. Pak stačilo jen pořídit si nálepky stvrzující technickou kontrolu a emise a za pomocí kleštiček vyznačit příslušnou platnost. Pro dokonalost bylo nutné ještě neexistující prohlídku „zlegalizovat“ v systému. Údaje o provedení technické kontroly běžně vpisují stejně jako do technických průkazů i do systému výhradně pracovníci STK. V našem případě tak činila za úplatu pracovnice magistrátu vždy společně s výměnou registračních značek, technického průkazu nebo jinou změnou. Bez těchto změn by do spisů neměla oprávnění zasahovat. Jak uvedl obviněný, „…bylo obtížné lidem vysvětlovat, proč mají nové registrační značky nebo osvědčení o registraci vozidla“.

Za přečin podvod a padělání a pozměňování veřejné listiny hrozí čtyřiašedesátiletému muži i třiapadesátileté ženě tříletý trest odnětí svobody. Případ je stále v šetření. Aktuálně je žena navíc stíhána za přijetí úplatku, muž za podplácení a krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Podnikavec dovážel vozidla a podvodně je registroval na invalidního muže, u něhož nějakou dobu přebýval. Pomocí zfalšované plné moci a dalších dokumentů se tak u několika vozidel vyhnul zaplacení správního poplatku a tzv. „eko-daně“.


 por. Mgr. Pavel Šváb, npor. JUDr. Zdeněk Burian, 17.12.2010

 

vytisknout  e-mailem