Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Odhalené pěstírny

KRAJ - V jedné rostliny sklidili policisté. 

Kriminalisté Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje specializující se na toxi problematiku společně se zásahovou jednotkou při úterní razii zadrželi na dvou různých místech dva muže ve věku 22 a 38let, u kterých bylo podezření na pěstování marihuany.
V pronajatém domě na Trutnovsku si společně zřídili pěstírnu konopí, v níž skrytým vnitřním způsobem za využití sofistikovaných botanických a technických prostředků a to zejména speciálních živných roztoků, substrátů, hnojiv, předřadníků, výbojkových svítidel a ventilačních potrubí vzduchotechniky pěstovali za uměle vytvořených podmínek rostliny konopí. V této budově, kde byl zadržen starší z mužů, bylo při domovní prohlídce zajištěno téměř 260 rostlin různého vzrůstu a zařízení a komponenty k pěstování marihuany. V tomto domě měli ve dvou pěstebních cyklech vypěstovat přes 430 rostlin.
Ve svém bydlišti na Nymbursku byl zadržen mladší z mužů, u kterého policisté zajistili 300 g sušiny. V dalším jeho pronajatém domu také na Nymbursku odhalili pěstírnu, kde bylo cca 200 květináčů se zbytky rostlin. Ani u jednoho domu nebylo navenek poznat, že by se v nich nacházela pěstírna.
Z vyšetřování vyplynulo, že starší z mužů pobýval 8 let na Jamajce, do České republiky přijel na začátku loňského ledna na návštěvu a kvůli covidové pandemii se na Jamajku již nemohl vrátit. Kvůli své obživě a potřeby peněz na zpáteční letenku se seznámil na jedné párty s mladším mužem, který po společné domluvě pronajal domy, zafinancoval zřízení pěstírny a její provoz. Starší z mužů se o rostliny staral. Oba jsou uživateli marihuany, mladší občasným, ale starší prý zvládne i 10 jointů denně.
Přestože oba byli nezaměstnaní, na jejich účtu se pohybovali statisícové částky. Bohužel v době jejich zadržení na účtech neměli téměř nic, ani u nich nebyla nalezena žádná větší hotovost. Hrubým odhadem mohli během 1,5 roku za marihuanu utržit okolo 3 miliónů.
Starší z mužů měl v úmyslu s pěstováním po sklizni skončit a odjet zpět na Jamajku, na kterou se nyní z důvodu zákazu vycestování nějakou dobu určitě nedostane.
Oba muži jsou v současné době obviněni z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim hrozí trest odnětí svobody od 2 do 10 let.

por. Iva Kormošová
26.6.2021, 10.00

vytisknout  e-mailem