Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Odcizených aut oproti loňsku přibývá

V Hradci se nejvíce kradou octavie, letos jich zloději odcizili 17, škoda 3,3 milionů korun 

Zatímco za celý loňský rok (2010) zloději ukradli 81 vozidel se škodou 8,8 milionů korun, což je nejméně odcizených aut od roku 2000, letos (od 1. ledna do 6. září 2011) již zloději stihli odcizit 97 automobilů a hmotná škoda dosáhla částky 9,4 milionů korun. V letošním roce (2011) se policii prozatím podařilo objasnit zhruba pětinu případů. Za stejné období loňského roku (od 1. ledna do 6. září 2010) policie zaznamenala 51 odcizených vozidel s celkovou hmotnou škodou 7 milionů korun.

Předloni (od 1. ledna do 31. prosince 2009) policie evidovala 105 odcizených vozidel s celkovou hmotnou škodou 20,5 milionů korun. V minulém roce (2010) policisté vyřešili více než třetinu případů. Zatímco předloni (2009) muži zákona objasnili asi čtvrtinu případů.
V roce 2000 policie zaznamenala 139 krádeží vozidel a hmotná škoda dosáhla částky 10,7 milionů korun. Od začátku roku 2000 do 31. prosince 2010 zloději odcizili 1520 automobilů. Svým jednáním způsobili škodu přes 137 milionů korun.

K nejoblíbenějším autům mezi zloději stále patří škodovky, zvláště pak vůz Škoda Octavia.

V letošním roce (2011) zloději odcizili 17 vozů Škoda Octavia se škodou přes 3,3 milionů korun, z toho 16 octavií bylo odcizeno od letošního (2011) dubna. Téměř všechny vozy byly zcizeny v krajském městě. Jednalo se převážně o lokalitu Moravské Předměstí a Nový Hradec Králové. 

Poslední vůz značky Škoda Octavia si zloději vyhlédli v noci na úterý 6. září 2011. Tentokrát se jim zalíbil vůz černé metalízy zaparkovaný v Labské Kotlině. Oznamovatel (cizinec) momentálně žijící v krajském městě nechal firemní vůz zaparkovaný na parkovišti před domem v Hrubínově ulici v pondělí 5. září 2011 kolem půl páté odpoledne. Na místo se vrátil druhý den kolem třičtvrtě na osm ráno, když chtěl autem odjet pryč, vůz tam již nenašel. Automobil zakoupený v letošním březnu v jednom z pražských autobazarů si oznamovatel cení na částku 180 tisíc korun.  Ve vozidle měl motorista osobní doklady, osvědčení o registraci vozidla, dvě platební karty, rybářský prut, nářadí a další věci. Škoda na odcizených věcech je předběžně odhadnuta na 10 tisíc korun.  Policisté po osm let starém vozidle značky Škoda Octavia registrační značky 4H8 1359 ihned vyhlásili celostátní pátrání.
 
Policistům se prozatím nepodařilo dopadnout zloděje aut. Kriminalisté předpokládají, že krádeže mají na svědomí stejní zloději.
 
Kriminalisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody na jeden rok až pět let. 
 
Případní svědci, kteří by zaznamenali jakékoliv informace o pohybu vozidla, mohou volat Policii České republiky na bezplatnou telefonní linku 158.

Většina ukradených aut končí na náhradí díly, které zloději hned prodají a nebo použijí pro svá auta. Dalším důvodem krádeže je jejich prodej u nás doma nebo v zahraničí. Hlavním cílem zlodějů je rychlý zisk, kdy vůz prodají hodně pod cenou. Někdy slouží odcizená auta k páchání další trestné činnosti. Setkáváme se i s případy, kdy lidé vozidlo ukradnou jen proto, aby se někam dopravili.
 
Ke krádežím dochází převážně v noci. Do opuštěného vozu se zloději dostanou během pár minut. Nejlepší ochranou před zloději je kombinace mechanického a elektronického zabezpečení či parkování v garáži. Riziko krádeže mohou lidé výrazně snížit zaparkováním na viditelném a frekventovaném místě, kde je zvýšený pohyb lidí.
 
Prevence: zabezpeční vozidel
Více: Rok zabezpeční vozidel
 
Další zajímavosti naleznete na: Vyhledávání podle SPZ, čísla motoru, VIN a podvozku     
                                                        
Krádeže vozidel 

nprap. Anna Pešavová - 7. září 2011 (14:04)
ilustrační foto archiv policie

 

vytisknout  e-mailem