Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Odcizená koloběžka vrácena

LOUNSKO – Krádež koloběžky; Neplnili svou povinnost. 

Krádež koloběžkykolo.png

Počátkem října policisté na Podbořansku přijali oznámení o podezření ze spáchání trestných činů krádeže a porušování domovní svobody. Neznámý pachatel měl v odpoledních hodinách vniknout do zahrady v obci Vroutek a zde odcizit elektrickou koloběžku v hodnotě 15 tisíc korun.


Policisté po neznámé osobě pátrali a zjistili, že se měl tohoto činu dopustit 29letý muž z Chomutova.  Dotyčný se policistům přiznal a uvedl, že odcizenou elektrickou koloběžku prodal neznámému muži. Za utržené peníze si nakoupil alkohol a cigarety. Krádeže se měl podezřelý dopustit i přesto, že byl už potrestán rozsudkem Okresního soudu v Lounech za obdobnou majetkovou trestnou činnost. Nenapravitelnému muži policisté sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestných činů krádeže a porušování domovní svobody. Vzhledem k jeho trestní minulosti mu nyní hrozí trest odnětí svobody až do výše tří let. Majiteli byla odcizená elektrická koloběžka vrácena zpět.

Neplnili svou povinnost

Z trestného činu zanedbání povinné výživy jsou obviněni dva muži. Prvnímu z nich, 39letému muži pocházejícího z obce na Lounsku, byla rozsudkem Okresního soudu v Lounech uložena povinnost přispívat na výživu nezletilého syna a dceři měsíčně částkou  5 tisíc korun. Tuto povinnost si však dotyčný od dubna letošního roku do současné doby, vyjma platby v září, včas a řádně neplnil. Jeho dluh na výživném se tak měl vyšplhat na 27 tisíc korun.

Ze stejného trestného činu je obviněn také 40letý muž ze Žatce, který od června 2020 do současné doby, vyjma několika měsíců, taktéž řádně a včas nepřispíval na výživu svého nezletilého syna a dcery. Přitom by měl dle rozsudku Okresního soudu v Lounech měsíčně k rukám matky poukazovat částkou 4.500 korun. Dluh na výživném se měl v tomto případě vyšplhat na 92 tisíc korun.

Pokud bude v obou případech vina prokázána, hrozí dotyčným podle zákona trest odnětí svobody až na jeden rok.

Od počátku letošního roku evidujeme v rámci lounského územního odboru již k šedesátce případů kvalifikovaných jako trestný čin zanedbání povinné výživy.

25. října 2022
por. Mgr. Kamil Marek
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem