Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odčerpání 205 milionů korun ze spol. EDBUSY

Policisté brněnské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) v těchto dnech ukončili vyšetřování případu odčerpání cca 205 milionů korun z akciové společnosti EDBUSY. Státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci navrhli obžalovat 4 osoby z trestného činu podílnictví.  

Obvinění měli po vzájemné dohodě a podle instrukcí již zesnulé osoby nejprve vyvést ze společnosti EDBUSY, a.s. cca 111 mil. Kč a to pomocí plateb za fiktivní služby. Ty měla poskytovat britská společnost, která ve skutečnosti žádnou činnost pro společnost EDBUSY, a.s. neprováděla. Peněžní prostředky měly být následně převáděny přes několik účtů v různých bankách (v Anglii, Švýcarsku či Lichtenštejnsku), až měly skončit opět v ČR, a to na účtech obviněných a dalších osob.
 
Britská společnost následně měla deklarovat fiktivní pohledávku vůči společnosti EDBUSY, a.s. za neuhrazené služby ve výši 3,7 milionu Euro. Poté mělo dojít k vyvolání rozhodčího řízení v Německu, které skončilo ve prospěch britské společnosti. Ta v roce 2009 pohledávku prodala obchodní společnosti se sídlem na Sychelách. Po několika měsících mělo dojít k dalšímu prodeji pohledávky jiné britské obchodní společnosti. Ta následně v České republice v rámci exekučního řízení dosáhla výplaty cca 94 milionů korun, přestože tyto peníze byly blokovány Policií ČR na náhradu škody pro poškozené a příslušný soud nedal souhlas s uvolněním zajištěných finančních prostředků. Peníze měly být následně zaslány na účet českého advokáta, který je měl převést do zahraničí. Následně se tyto finanční prostředky měly přes několik lichtenštejnských účtů vrátit do ČR na účty obviněných a dalších osob.
 
Obě zmíněné britské obchodní společnosti měly být podle závěrů kriminalistů ÚOKFK ovládány obviněnými osobami, kdy vznik pohledávky, arbitrážní řízení i následný převod na další subjekty mělo být čistě formální, s cílem legalizovat vyvedení finančních prostředků z bankovního účtu EDBUSY, a.s.
 
Pro zajímavost lze uvést, že v tomto případu figuruje celkem 11.500 poškozených osob (klienti EDBUSY, a.s.). Jen náklady na rozeslání „poučení poškozených“ dosáhly cca 541 tisíc korun, kdy s tím spojené administrativní úkony zaměstnaly čtyři pracovnice ÚOKFK na cca 4 týdny.
 
Ve věci společnosti EDBUSY, a.s. byli již v červenci roku 2012 pravomocně odsouzeni Vrchním soudem v Olomouci dva muži pro trestný čin podvodu a trestný čin neoprávněného podnikání k nepodmíněným trestům odnětí svobody v trvání 8,5 resp. 8 let. Svým jednáním, které se týkalo zprostředkování finančních produktů s názvy „Schopná půjčka“ a „Rentiér-PIL“, měli podle rozsudku vylákat od poškozených cca 553 milionů korun. Tímto případem se rovněž zabýval náš útvar.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
18. března 2014

vytisknout  e-mailem